1956-os magyar szabadságharc emlékei a nagyvilágban

„1956. október 23. az a nap, amely örökké élni fog a szabad emberek és szabad nemzetek krónikáiban. A bátorság, a lelkiismeret és a diadal napja volt. Nincs még nap a történelem kezdete óta, amely világosabban bizonyította volna az ember szabadságvágyának örök olthatatlanságát, bármily csekély lenne az esély, és bármekkora áldozatot követelne.” (John F. Kennedy)Az 1956-os forradalom és szabadságharc a XX. század egyik legfontosabb eseménye volt. Ahogy telnek az évek, az egykori szemtanúk, illetve résztvevők száma sajnos egyre csökken. Az emlékművek egyik célja az, hogy a következő generációkat is emlékeztesse erre a történelmi eseményre, a másik, hogy emléket állítson a forradalom és szabadságharc hőseinek.

Szép számmal állítottak emléket világszerte a szabadságharcunknak. Valljuk be, jólesik tudni róluk és látni, hogy milyen csodálatosan jelenítik meg mondanivalójukat. Az emlékművek között akad olyan, amelyet a magyarok állíttattak hálájuk és köszönetük jeleként, hogy befogadták őket, segítették őket a forradalom utáni nehéz időszakban. Akad olyan is, amely a helyiek együttérzését, tiszteletét fejezi ki a magyar forradalmárok iránt.

Emlékművek az amerikai kontinensen:

Cleveland, USA

Clevelandnek 113 000 magyar származású lakosa volt a forradalmat követően. Itt a belvárosban, Mindszenty szobra mellett áll a magyar forradalom emlékműve, amelyen a fentebb olvasható Kennedy idézet látható.

Los Angeles, USA

A forradalom 10. évfordulójára, 1969-ben készült 10 m magas márvány obeliszk, melyet a kint élő magyar közösség készíttetett. Domján Árpád szobrász műve, tetején turulmadárral, alján pedig bronz domborművel. Az emlékmű felállításához Puskás Ferenc is hozzájárult. Bár méreteiben is impozáns, de igazi jelentőségét az adja, hogy olyan időben készült, mikor hazánkban még említeni sem szabadott az ’56-os eseményeket.

New York, USA (Mindszenty tér)

A Kossuth szobor mellett elhelyezett emlékhely fókuszában egy gránittömb áll, melynek felületén a Budapest feletti égboltozaton 1956. október 23-án látható csillagkép jelenik meg. Szimbolizálva a reményt, mert az ember vágyai teljesüléséhez az égiekhez fordul, felfelé tekint. Vajon hányan emelték tekintetüket 1956. október 23-án az esti órákban Budapesten az ég felé?

Boston, USA

Hollósy György emlékműve a Liberty Square-n áll, a forradalom 30. évfordulójára készült.

Denver, USA

Az emlékmű az USA első ’56-os emlékparkjában található, mely a Magyar Szabadság Park (Hungarian Freedom Park) nevet viseli.

Miami, USA

New Brunswick, USA:

Passaic, USA (New Jersey)

Erie, USA

San Francisco, USA

Gloria Victis! – Dicsőség a legyőzötteknek. Rózsa Olga alkotását a forradalom 30. évfordulóján avatták fel a California State Building udvarán. A szobor Hungáriát, egy karjait égnek emelő nőt és egy elesett gyermekét gyászoló magyar anyát ábrázol. Talapzatán Watson Kirkconnel-idézet olvasható: “A magyar szellem halhatatlan, s eljő megváltani még az embernemet”.

Washington, USA

2016-ban felavatott alkotás a Pesti srác szobra, mely a magyar nagykövetség épülete előtt áll.

Pesti srác, Washington

További emlékhelyek az Amerikai Egyesült Államokban:

Indianapolis, Berkeley Springs, Fairfield, Bridgeport.

Toronto, Kanada:

A kanadai Budapest Parkban került elhelyezésre egy ideiglenes emlékmű, egy Időalagút, mely a forradalom után Kanadába menekülteknek állít emléket. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után 37565 magyar menekült telepedett le Kanadában. A torontói Budapest Parkban felépített Időalagút pontosan ugyanennyi darab alkatrészből készült, melyeknek mindegyike egy-egy magyar emigránst szimbolizál. Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel a bevándorláspolitikában.

A parkban korábban továbbra is látható a régi emlékmű is.

1966. október 23-án avatták fel Tölgyessy Viktor szobrászművész robbanást ábrázoló absztrakt művét, melyen angol nyelven hirdeti a felirat: Szabadságot Magyarországnak – szabadságot mindenkinek!

Ottawa, Kanada

Ottawában két emlékmű is található.

A fél évszázados jubileumra az ország magyar közössége és hazánk állította a szürke gránitalapra emelt két és fél méter magas, vörös gránit emlékművet és a mellette álló háromméteres kopjafát. Az ottawai Maple szigeten található emlékmű szövege a Kanada által befogadott több tízezer ötvenhatos magyar menekült háláját fejezi ki azért, hogy itt új életet kezdhettek.

A másik a Beechwood temetőben található, mely az 1956-os mártírok emlékműve.

Ausztrália

Melbourne, Ausztrália

A melbourne-i temetőben a forradalom 10. évfordulóján emelték az emlékművet a magyar hősök tiszteletére.

Európai emlékművek:

Capri, Olaszország
(Az 1956-os magyar mártírok tere)

Valetta, Málta

Az Alsó Barakka Parkban található a kétnyelvű emléktábla az 56-os hősök tiszteletére.

Poznan, Lengyelország (Főpályaudvar aulája)

A forradalom tulajdonképpen a posnani munkásokkal való szolidaritási akcióként indult, s alakult szabadságharccá. Ezért került elhelyezésre Posnan gyönyörű, modern főpályaudvarának aulájába a magyar szabadságharc emlékműve, mely egy üveg-kompozíció. A vörös üveg mögött további üvegcsíkok láthatók, melyek a forradalom lángját hivatottak megjeleníteni.

Genf, Svájc

Genfi magyarok készíttették Párkányi Raab Péterrel, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Frankfurt, Németország
(Rödelheim, Ludwig-Landmann-Straße 365, Hessen)

München, Németország
(Oberföhringer Straße 40, Bajorország)

A müncheni magyar misszió épületén látható az 1956-os emléktábla.

Linz, Ausztria

A felső-ausztriai tartományház udvarán található emléktáblát a magyarok készíttették, a hálájukat fejezi ki.

Beregszász, Ukrajna:

Az ’56-os emlékmű azért kapott helyet a beregszászi vasútállomás melletti, felújítás előtt álló téren, mert a helybéliek mély fájdalommal, aggódással szemlélték, mikor az orosz tankokat szállító vonatszerelvények haladtak el a település mellett.

Kolozsvár, Románia:

A Sétatéren áll Szakáts Béla alkotása, egy keretből és egy ajtóból álló kompozíció. Az ajtó egyik oldala a börtönt, a másik pedig a reménységet, a szebb jövőt szimbolizálja.

Amennyiben ismersz további emlékhelyet valahol a nagyvilágban, kérjük oszd meg velünk, küldj képet és leírást róla.

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..