Az 1956-os magyar szabadságharc emlékművei a nagyvilágban

„1956. október 23. az a nap, amely örökké élni fog a szabad emberek és szabad nemzetek krónikáiban. A bátorság, a lelkiismeret és a diadal napja volt. Nincs még nap a történelem kezdete óta, amely világosabban bizonyította volna az ember szabadságvágyának örök olthatatlanságát, bármily csekély lenne az esély, és bármekkora áldozatot követelne.” (John F. Kennedy)



Az 1956-os forradalom és szabadságharc a XX. század egyik meghatározó eseménye volt. Ahogy telnek az évek, az egykori szemtanúk és résztvevők száma sajnos egyre csökken. Így az emlékművek egyik fontos célja, hogy a következő generációkat is emlékeztesse e történelmi eseményre. A másik, hogy emléket állítson a forradalom és szabadságharc hőseinek.

Szerte a nagyvilágban már szép számmal állítottak emléket a szabadságharcunknak. Valljuk be, jólesik tudni róluk. Megdobban a szívünk, ha látjuk, hogy milyen csodálatosan, együttérzően jelenítik meg mondanivalójukat. Az emlékművek között akad olyan, amelyet a magyarok állíttattak hálájuk és köszönetük jeleként, hogy befogadták őket, segítették őket a forradalom utáni nehéz időszakban. Akad olyan is, amely a helyiek együttérzését, tiszteletét fejezi ki a magyar forradalmárok iránt.

A továbbiakban kontinensenként rendszerezve tekintheted meg az 1956-os forradalmi emlékműveket.

1. Emlékművek az amerikai kontinensen

Mexikóváros, Mexikó

Kepegyes Pál szobrász, képzőművész ’56-os domborműve a nagykövetség sarkán áll. Az alkotás Budapest központi részét, az események stilizált térképét mutatja felülnézetből: Duna, tankok, robbanások, tüzek, itt-ott felismerhető épületek. A forradalom 60. évfordulójára készült és a magyar köztársaság elnöke avatta fel 2017-ben.  A dombormű felirata magyar és spanyol nyelven is olvasható.

Cleveland, USA

Clevelandnek 113 000 magyar származású lakosa volt a forradalmat követően. Itt a belvárosban, Mindszenty szobra mellett áll a magyar forradalom emlékműve, amelyen a fentebb olvasható Kennedy idézet látható.

Los Angeles, USA

A forradalom 10. évfordulójára, 1969-ben készült 10 m magas márvány obeliszk, melyet a kint élő magyar közösség készíttetett. Domján Árpád szobrász műve, tetején turulmadárral, alján pedig bronz domborművel. Az emlékmű felállításához Puskás Ferenc is hozzájárult. Bár méreteiben is impozáns, de igazi jelentőségét az adja, hogy olyan időben készült, mikor hazánkban még említeni sem szabadott az ’56-os eseményeket.

New York (Mindszenty tér), USA

Már a helyszín, a Mindszenty tér is egyben a forradalom emlékének tekinthető. Hiszen a bíboros 1956 október 30-án szabadult ki az ÁVH-s őrség által biztosított házi őrizetéből. Ujjongó közönséggel körülvéve Budapestre kísérték. November 1-jén rövid sajtónyilatkozatot tett, amiben az eseményeket nemzeti szabadságharcnak minősítette. Majd november 4-én hajnalban az amerikai követségen kért menedéket, ahol 1963-ig, a közkegyelemig tartózkodott és folyamatosan tájékoztatta a washingtoni politikusokat a magyarországi helyzetről.

E téren, a Kossuth szobor mellett elhelyezett emlékhely fókuszában egy gránittömb áll, melynek felületén a Budapest feletti égboltozaton 1956. október 23-án látható csillagkép jelenik meg. Szimbolizálva a reményt – az ember vágyai teljesüléséhez az égiekhez fordul, felfelé tekint. Vajon hányan emelték tekintetüket 1956. október 23-án az esti órákban a budapesti ég felé?

Boston, USA

Hollósy György emlékműve a Liberty Square-n áll, a forradalom 30. évfordulójára készült.

Denver, USA

Az emlékmű az USA első ’56-os emlékparkjában található, mely a Magyar Szabadság Park (Hungarian Freedom Park) nevet viseli.

Miami, USA

New Brunswick, USA

Passaic, USA (New Jersey)

Erie, USA

San Francisco, USA

Gloria Victis! – Dicsőség a legyőzötteknek. Rózsa Olga alkotását a forradalom 30. évfordulóján avatták fel a California State Building udvarán. A szobor Hungáriát, egy karjait égnek emelő nőt és egy elesett gyermekét gyászoló magyar anyát ábrázol. Talapzatán Watson Kirkconnel-idézet olvasható: “A magyar szellem halhatatlan, s eljő megváltani még az embernemet”.

Washington, USA

2016-ban felavatott alkotás a Pesti srác szobra, mely a magyar nagykövetség épülete előtt áll.

Pesti srác, Washington

További emlékhelyek az Amerikai Egyesült Államokban

Indianapolis, Berkeley Springs, Fairfield, Bridgeport.

Toronto, Kanada

A kanadai Budapest Parkban került elhelyezésre egy ideiglenes emlékmű, egy Időalagút, mely a forradalom után Kanadába menekülteknek állít emléket. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után 37565 magyar menekült telepedett le Kanadában. A torontói Budapest Parkban felépített Időalagút pontosan ugyanennyi darab alkatrészből készült, melyeknek mindegyike egy-egy magyar emigránst szimbolizál. Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel a bevándorláspolitikában.

A parkban továbbra is látható a régi emlékmű is.

1966. október 23-án avatták fel Tölgyessy Viktor szobrászművész robbanást ábrázoló absztrakt művét, melyen angol nyelven hirdeti a felirat: Szabadságot Magyarországnak – szabadságot mindenkinek!

Ottawa, Kanada

Ottawában két emlékmű is található.

A fél évszázados jubileumra az ország magyar közössége és hazánk állította a szürke gránitalapra emelt két és fél méter magas, vörös gránit emlékművet és a mellette álló háromméteres kopjafát. Az ottawai Maple szigeten található emlékmű szövege a Kanada által befogadott több tízezer ötvenhatos magyar menekült háláját fejezi ki azért, hogy itt új életet kezdhettek.

A másik a Beechwood temetőben található, mely az 1956-os mártírok emlékműve.

Lethbridge – Alberta, Kanada

Az 1956-os emlékművet egy helyi alkotó készítette. Gemer György közbenjárása avatták fel a város színháza előtti főterén. Gremer György 5 éves hadifogság, börtön és szovjet kényszermunka után menekült 1956-ban Kanadába és a helyi magyar közösség kiemelkedő alakja. A 2005-ös tartomány centenáriumi ünnepség keretén belül került elhelyezésre a forradalmi emlékmű. Az alkotás egy a Sziklás-hegységből származó 4 m magas kőoszlop domborművel, tetején pedig egy turulmadárral.

2. Emlékmű Ausztráliában

Melbourne, Ausztrália

A melbourne-i temetőben a forradalom 10. évfordulóján emelték az emlékművet a magyar hősök tiszteletére.

3. Emlékmű Afrikában

Dél-afrikai Köztársaság

Az ausztriai menekülttáborokból ’56 novemberétől, ’57 decemberéig nagyjából 3.000 magyar menekült érkezett az afrikai kontinens déli részére. Nekik állít emléket a 2016-ban a Magyar Tanyán felállított emlékmű.

4. Emlékművek Európában

Brüsszel

2006-ban avatták fel az emlékművet, mely a brüsszeli Magyar Ház kertjében látható. A városban amúgy minden Uniós országnak megtalálható az emlékhelye.

Capri
(Az 1956-os magyar mártírok tere), Olaszország

Valetta, Málta

Az Alsó Barakka Parkban található a kétnyelvű emléktábla az 56-os hősök tiszteletére.

Poznan (Főpályaudvar aulája), Lengyelország

A forradalom tulajdonképpen a posnani munkásokkal való szolidaritási akcióként indult, s alakult szabadságharccá. Ezért került elhelyezésre Posnan gyönyörű, modern főpályaudvarának aulájába a magyar szabadságharc emlékműve, mely egy üveg-kompozíció. A vörös üveg mögött további üvegcsíkok láthatók, melyek a forradalom lángját hivatottak megjeleníteni.

Szczecin, Lengyelország

A Balti-tenger menti lengyel kikötőváros 2016-ban emlékművet avatott, mely Juha Richárd 2016-os szobra, címe A Pesti srác. Korábban, 2011-ben már egy emléktábla is felkerült a Nemzeti Emlékezet Intézet falára.

A település a forradalom idején több teherautónyi adománnyal segítette hazánkat.

Genf, Svájc

Genfi magyarok készíttették Párkányi Raab Péterrel, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Frankfurt
(Rödelheim, Ludwig-Landmann-Straße 365, Hessen), Németország

München
(Oberföhringer Straße 40, Bajorország), Németország

A müncheni magyar misszió épületén látható az 1956-os emléktábla.

Linz, Ausztria

A felső-ausztriai tartományház udvarán található emléktáblát a magyarok készíttették, a hálájukat fejezi ki.

Beregszász, Ukrajna

Az ’56-os emlékmű azért kapott helyet a beregszászi vasútállomás melletti, felújítás előtt álló téren, mert a helybéliek mély fájdalommal, aggódással szemlélték, mikor az orosz tankokat szállító vonatszerelvények haladtak el a település mellett.

Kolozsvár, Románia

A Sétatéren áll Szakáts Béla alkotása, egy keretből és egy ajtóból álló kompozíció. Az ajtó egyik oldala a börtönt, a másik pedig a reménységet, a szebb jövőt szimbolizálja.

Szabadka, Szerbia

A Vajdasági Magyar Szövetség Szarapka Tibor alkotásával állított emléket. A kövön két madár fekszik, akár a kiterített fácán a vadászat után.

Egyedül az ázsiai kontinens nem jeleskedik (még) az ’56-os szabadságharc és forradalom emlékére állított emlékművel, utcanévvel, térrel.

Amennyiben ismersz további emlékhelyet bárhol a nagyvilágban, kérjük oszd meg velünk és ha tudsz, küldj képet és leírást róla.

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*