Szófelhő-halmaz

4 játékötlet szófelhő tanórai felhasználásához

Már több éve olvasok cikkeket szófelhőkészítő programokról és azok áldásos tanórai felhasználásáról. Azonban kész gyakorlati ötletet nem igazán láttam történelemórai alkalmazásával kapcsolatban. Bevallom, így motiváción kívül sokáig más hasznát nem is vettem a programnak törióra kereti között. (Informatika óráimon persze több mindenre fel tudtam használni.) Mára sikerült néhány feladatba beépíteni, amiket a gyerekek is nagyon élveznek. Ezek közül 4 példát mutatok be.
Szófelhőim az ünnepek közeledtével mind karácsonyi köntösbe öltöztek
🙂
Több szófelhő készítő program létezik. Én elsősorban a Tagul programot szoktam használni. Most is ezen keresztül mutatom be a feladatokat.

1. Memóriajáték évszámokkal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készítsünk 2 egyforma alakzatot úgy, hogy olyan formát válasszunk hozzá, amibe jól elkülönülve lehet elhelyezni az évszámokat. (Szerintem 5 évszám optimális.)  Az egyikbe beleírjuk az események időpontját. Ez lesz az, amit interaktív táblán néhány másodpercig kivetítünk a tanulóknak. Ebben a rövid időben, amíg látják, a diákoknak meg kell figyelniük az évszámokat és rá kell jönniük, mi történt ezekben a években, majd persze memorizálniuk is kell, hogy mit láttak és helyileg hol van az a formán. Ezután eltüntetjük az évszámot tartalmazó alakzatot és helyette kivetítjük az üreset. Ekkor kihívjuk egyesével az 5 tanulót és nekik meg kell mondani, milyen esemény volt az adott helyen. Már nem az évszámra vagyunk kíváncsiak, hanem az eseményre. Persze annak is örülünk, ha legalább erre emlékszik a nebuló.
Csoportmunkában is jól lehet használni. Akkor az üres gömböt ki kell nyomtatni és odaadni a csoportnak, hogy arra írják rá a válaszokat.

Fontos trükk! Úgy állítottam be a szavakat, hogy az 5 évszám ne ismétlődjön (Option, Repeat, None feliratok segítségével). 6. sornak pedig egy tetszőleges karaktert írtam, most stílszerűen egy csillagot. Ezt ismétli a program sokszor. Majd megjelenítés után (Visualize gomb) beállítottam, hogy az évszámok mind a gömb csillag díszítésén jelenjenek meg (Edit gomb). Miután lementettem az eredeti évszámos alakzatot, módosítom. A számok színét átállítom fehérre (a szám melletti Default segítségével). Ekkor eltűnnek az évszámok, csak a helyük lesz látható.

                                                                            Alakzat az évszámokkal.
                                           Alakzat évszámok nélkül. Az évszámokat átszíneztem fehérre.

2. Fogalomfelhő-gubanc

Szófelhőben elrejtett fogalmak: eretnek, reformáció, protestál, lutheránusok

Több fogalmat/töris kifejezést szavakkal körülírok (persze érdemes összeillő fogalmakat választani). Mindegyik szó külön-külön eleme a szófelhőnek. Általában 3-4 fogalmat szoktam választani egy szófelhőhöz. Az még könnyedén kibogozható, de azért gondolkodást és versenyszellemet igényel. Mindig közlöm a tanulókkal, hány kifejezést rejtettem el.  Segítségképpen most az összetartozó szavakat azonos árnyalatúra állítottam be.
Akár csoportmunkában, vagy frontálisan, esetleg egyéni munkaformában felhasználva, a gyerekek dolga, hogy kitalálják, milyen fogalmakat rejt a szófelhő. Minél több fogalmat gubancolnak ki, annál több pontot szereznek 🙂

Jó tanács: a szavak színét úgy állítottam be, hogy a mellettük lévő Default kifejezésre kattintottam. Érdemes a méretüket is beállítani, mert a program könnyen úgy generálja, hogy némelyik alig látszik, míg mások túl dominánsak lesznek (Edit gomb segítségével).

3. Amnézia – Ki vagyok én?

A szófelhő Gellért püspök személyazonosságát rejti.

Egy történelmi személyt körülírunk őt jellemző szavakkal. Ezekből állítjuk össze a szófelhőt.
A játék menete: Kiválasztunk egy tanulót, aki sajnos “elfelejtette, hogy kicsoda ő”. Segítségül ezt a szófelhőt kapja, ahol a rá illő kulcsszavakat látja. Ez alapján kell “visszaemlékeznie” a személyazonosságára.
Csoportmunkában is jól használható játék.

Jó tanács: Minden szó méretét és helyét optimalizálni kell (Edit gomb segítségével).

4. Halmazos játék

Szófelhő halmazokkal
Szófelhő halmazok nélkül

Olyan szófelhőt kell készíteni, ahol több eseményre jellemző szavakat adunk meg. Példámban a görög-perzsa háborúk helyszínei, hadvezérei, városai, évszámai és jellemzői szerepelnek. Ezeket úgy rendeztem el az ábrában, hogy egy halmazba zsákolhatók legyenek. Mint ahogy matekórán tanulták alsóban. Majd kinyomtatom minden csoportnak a szófelhőt. Nekik meg kell találniuk az összefüggést a szavak között és az összetartozókat egybe bekeretezni.

Jó tanács: Miután felvittem a szavakat a programba, gondoskodni kell az elrendezésükről, hogy be lehessen őket egybe keretezni (Edit gomb). Majd a szófelhő színeit állítottam be a Style menüpont segítségével (ami az alábbi képen látható): egyszínűre állítottam a szavakat és a hátteret kicsit sötétítettem.Ha segítségre van szükséged Tagul szófelhő készítéséhez, itt találsz:

Ez angol nyelvű videó, de elég részletes, érthető:

Hasonló cikkek:

Hamarosan még több történelemórán alkalmazóható játékot mutatunk be. Ha tetszenek az ötletek, bátran oszd meg a bejegyzést! Várunk a Facebook oldalunkon is!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*