Magyar_Nemzeti_Muzeum

A magyarok története a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az egyik legismertebb, leghíresebb múzeumunk a Magyar Nemzeti Múzeum. Maga a múzeum is történelmi jelentőséggel bír, a kiállításai is nagy történelmi eseményeknek állítanak emléket.
koronázási palást
Kép forrása: mnm.hu

Az egyik legjelentősebb magyar kincs, a koronázási palást is ebben az épületben tekinthető meg. A palástot még I. (Szent) István felesége, Gizella varratta (közel 1000 éves) és a magyar királyok ezt viselték a koronázási ceremóniák során. (Sajnos az épületben nincs nagyon kitáblázva, de ha jól megnézed a térképet, amit az információnál lehet megszerezni, akkor látod, hogy merre kell menni. Itt is megnézheted!)
A tudnivalókat még a terembe lépés előtt érdemes elolvasni, mert bent nincs róla leírás!

A Kárpát-medence történetéről, a Kárpát-medencében a magyarok letelepedése előtt élő népekről a Kelet és nyugat határán című állandó, régészeti kiállítás ad átfogó képet. Az őskőkortól a honfoglalás koráig megismerhető hazánk területének korai története.

A honfoglalást követő magyar történelem a Magyarország története című állandó kiállításon tekinthető meg. Termenként változik a tematika, minden teremben más korszakról tudhatsz meg részleteket, képek, makettek, tárgyi emlékek segítségével. A termekbe lépve egy rövid összefoglalót olvashatsz el az adott korszakról, mellette térképen is megtekintheted az akkori állapotokat. Mire az összes termet végigjárod, benézhetsz a magyar történelem minden korszakába. Mivel a kiállítás a kezdetektől napjainkig mutatja be a történelmünket, nem lehet apró részletekbe belemerülni, de minden lényegesebb eseményt megörökít a kiállítás.

Mi tárlatvezető nélkül mentünk végig, így egy kicsit száraz volt. Biztosra veszem, hogy egy élő vezetés sokkal élvezetesebbé tudja tenni a látogatást. Ha mégis segítség nélkül járjátok végig a termeket, akkor legalább egymással beszéljétek meg, ki mit tud azokról a királyokról, hozzájuk kapcsolódó tárgyakról, amiket éppen láttok! Tegyétek próbára a tudásotokat, dobjátok fel a múzeumlátogatást a saját ismereteitek tesztelésével (a teremben pedig próbáljátok ellenőrizni, hogy jól emlékeztetek-e a történelmi eseményekre, személyekre, stb).

Az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítások is várják a látogatókat. Idén (2016-ban) például az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készült összeállítás is megtekinthető a múzeumban.

Kép forrása: wikipedia

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*