AbrahamLincoln

Abraham Lincoln, a rabszolgák felszabadítója

Abraham Lincoln (1809-65) egy erdei fakunyhóban született Kentuckyban 1809. február 12-én. Édesapja farmer és asztalos volt. 7 éves volt, amikor Indiana államba költöztek, 9 éves, amikor édesanyja meghalt.Lincoln gyerekkora

Abraham és nővére rendkívül szomorúak voltak, amikor édesanyjukat elveszítették. Édesapjuk a napi betevőért küzdött, otthonuk már nem olyan volt, mint rég. Alig volt mit enniük, a gyerekek lefogytak.
Édesapjuk hamarosan új feleség után nézett. Egy igazán kedves teremtés lett a gyerekek pótanyukája, akivel 3 új “testvér” is érkezett a házba. Az új asszony rendet tett a házban, új élet kezdődött. Például annak ellenére, hogy ő maga nem tudott olvasni, gondot fordított arra, hogy vegyenek néhány könyvet, papírt, írószert a gyerekeknek, hiszen hallotta férjétől, hogy Abraham tud és szeret olvasni, írni.

Lincoln fiatalkora nagy részét szántással, fejéssel és favágással töltötte, de olvasni szeretett igazán. George Washington életrajza volt az egyik kedvenc olvasmánya és nagyon szerette olvasni a Bibliát és Shakespeare-t. Lincoln mindössze 1 évet járt iskolába, de az olvasással sokat képezte magát.

Abraham Lincoln politikai pályafutása

Amikor Lincoln 22 éves volt, New Salembe (Illinois államba) költözött, ahol sok szakmát kipróbálva, többek között bolti eladó lett. 6 láb 4 inch (kb. 1,93 m) magas volt, kiváló birkózó és a város legjobb mesemondója. Mindig őszinte volt, ezért az emberek csak úgy hívták, “őszinte Abe”. Nagyon népszerű és kiváló szónok volt, tehát természetes volt, hogy a politika felé fordult.

Lincoln With Son TadLincoln-t egymás után négyszer beválasztották az állami törvényhozásba. Jogot tanult, 1836-ban ügyvéd lett. A következő évben Springfieldbe, Illinois állam fővárosába költözött, ahol 1842-ben feleségül vette Mary Todd-ot. 4 fia született, de csak egyikük élte meg a felnőttkort.

1846-ban Lincoln-t beválasztották a Kongresszusba, majd 1858-ban indult a szenátusi választásokon, de veszített. Ennek ellenére 1860-ban az USA 16. elnökévé választották.

Nagyon nehéz volt ebben az időben elnöknek lenni. A rabszolgaság és néhány állam elszakadási törekvése volt a két legnagyobb probléma akkoriban. Délen a fehéreknek közel 4 millió fekete rabszolgájuk volt, akiknek a többsége a hatalmas gyapotültetvényeken dolgozott. Lincoln a rabszolgaságra, mint morális és szociális bűnre tekintett, nem akarta, hogy elterjedjen az újonnan csatlakozó államokban, de tudta, hogy az alkotmány engedélyezi a déli államok számára a rabszolgatartást.

Lincoln megválasztása után 7 déli állam kivált az Egyesült Államokból, később még 4 csatlakozott hozzájuk. Mint az Egyesült Államok elnöke, Lincoln nagyon jól tudta, hogy ezt nem szabad hagynia.

Az amerikai polgárháború

Amikor a déliek megtámadták Fort Sumter-t Dél-Karolinában, a véres polgárháború megkezdődött. Az északi államok (az Unió), az ország egységének visszaállításáért harcoltak. A déli államok (a Konföderáció) pedig azért, hogy elszakadjanak és megtarthassák a rabszolgáikat. 1863. január 1-jén Lincoln kiáltványt bocsátott ki, amelyben felszabadított minden rabszolgát, akit a Konföderáció területén tartanak. Ez volt az első lépés a rabszolgaság teljes eltörlése felé. 1865. április 9-én véget ért a 4 évig tartó polgárháború, amelynek során nagyon sokan vesztették életüket mindkét fél részéről, de az Egyesült Államokat megmentették, a rabszolgaságot pedig eltörölték.

Abraham Lincoln halála

Április 14-én, pénteken, alig 5 nappal a háború befejezése után Lincoln a Ford’s Színházba ment feleségével, Washington D.C.-ben. Az előadás alatt egy ismert színész, John Wilkes Booth lelőtte Lincoln-t. Az orvosok mindent megtettek, amit tudtak, de Abraham Lincoln 56 éves korában, március 15-én reggel 7:22-kor meghalt.

Amikor Lincoln hivatalba lépett, az északi és a déli államok szétváltak és közel 4 millió amerikai rabszolga volt. Amikor Lincoln elhunyt, akkor az államok készen álltak az újraegyesülésre és az amerikaiak szabadok voltak. Az Egyesült Államok ismét egy nemzet volt és mindenkinek garantálta a szabadságot.

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Kép

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*