Őskori projekt

Bújj az ősember bőrébe! Élj át őskori kalandokat!

Őskori projekt az 5. osztályban

Az őskor ismeretlen és kalandos világa mindig magával ragadta a gyerekeket. Rejtélyekkel teli, titokzatos és sokszor megfoghatatlan, az évmilliók ködébe vész. Mégis a gyerekek mindig érdeklődve, lelkesen kutatták az ősemberek nyomait a könyvekben és ma már a neten is.

Néhány „elvarázsolt diákom” még a saját kertjüket is felásta otthon az ősember hagyatékát kutatva. Ezt a kezdeti lelkesedést használtam ki azzal a nem titkolt céllal, hogy még a kezdetek-kezdetén „megfogjam” a gyerekeket, felkeltsem a bennük alvó történészt, és olyan élményeket élhessenek át a történelemórákon, amelyek hosszú ideig megmaradnak, és később is, amikor már elmúlik az újdonság varázsa, és a kezdeti lelkesedés szép emlékeként gondolhassanak vissza.
Ismerjük meg az ősemberek világát!

Repüljünk vissza az időben az őskori emberek közé! Alakítsunk hordát, és építsük fel az őskori életünket! A tapasztalatom azt mutatja, hogy az ismeretek elmélyítése sokkal sikeresebb, ha a gyerekek minden érzékszervét igénybe véve, aktívan tevékenykedtetjük őket, lehetőleg olyan feladatokkal, amelyek kihívást jelentenek, de teljesíthetőek, a korosztálynak és az érdeklődésnek megfelelőek.

Osztályomat, a „hordát” így csapatokra bontottam, és mindenki megkapta az előzetes feladatot, hogy mind a formával, mind a tartalommal felkészülhessen, és prezentálni tudja a saját munkáját.

Hogyan építsük fel a hordánkat?

 1. „ A vadászok”:

  Vadászat

  Tervezzétek meg a vadászatot! Készítsétek el a fegyvereiteket, állítsatok fel csapdát, és ha kell végezzétek el a sikerhez szükséges szertartásokat!

 2. „Éhesek vagytok? Segítsetek a vadászoknak!”:

  Barlangrajz

  Barlangrajzok készítésével és varázslatok bemutatásával járuljatok hozzá a sikeres és eredményes vadászathoz!

 3. „Kézművesek”:

  Kézművesség

  Hazatértek a vadászaink! Mi legyen a bőrökkel? Hová tegyük a húst? Tudunk valamilyen ételt készíteni? Alkossatok tárolóeszközöket, legyen mit félrerakni az ínséges időkre!

 4. „Muszáj nekünk mindig vándorolni?”:

  A falu

  Keressetek alkalmas helyet a letelepedésre, tervezzétek meg az ideális falut a hordánk számára! Unalmas a barlangban lakni, építsetek házat nekünk!

 5. „Tetszeni akarsz a vadászoknak? Készíts ékszereket!”:

  Őskori ékszerek

  Varázsoljátok el a szellemeket! Lehetséges, hogy az őskori fiúknak is tetszeni fog! Készítsetek csontokból kövekből, bőrből, agyagból ékszereket!

 6. „Nem fáztok? Öltözzünk fel, hideg van!”:

  Ősember ruházata

  Mi legyen az állatbőrökkel? Vagy esetleg fonjunk, szőjünk, varrjunk? Van kedvetek?
  Milyen ruhákat hordhatnánk, ha visszacsöppennénk az őskorba? Gyűjtsetek alapanyagokat, eszközöket, és öltöztessétek fel a babáitokat a korabeli viseletekbe!

 7. „Gyújtsatok és őrizzétek a tüzet! De csak óvatosan!”:

  A tűz

  Ki marad itthon vigyázni a tűzre? és valóban, tudunk tüzet gyújtani? Nézzetek utána, lehetséges-e ez!


A projekt eredménye

Megteremtettük a feltételeket a projekthez, és a 4-5 fős „családok” nekifogtak a munkának. Gyönyörű alkotások születtek, mindenki kreatívan és alkotó módon vett részt a csapatmunkában. Az elkészült alkotások még hetekig díszítették az osztálytermet.

A csapatok összeállításában most nem a szerencse döntött, igyekeztem vegyes összetételű csoportokat összeállítani az érdeklődési körök figyelembevételével. Így mindenki lehetőséget kapott arra, hogy megmutathassa, miben ügyes, mit szeret és mindenki sikerélményhez juthatott.

Az „őskori horda” délutánra meghívta a szülőket és bemutatta őskori életét. A diákok a mai napig emlegetik a projektet, amelyhez hasonlóakat azóta is rendszeresen összeállítunk a különböző témakörökben.

Mi lehetne a tanulság: Kreativitás, játék, élmény= tudás!

írta: Fábiánné Morvai Dóra

Pályázat – 2018.

Ha tetszett a módszer, bátran oszd meg barátaiddal a cikket!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*