Történelemtanulás

Hatékony módszerek a történelem sikeres tanulásához

Érdekelnek a hatékony történelemtanulás módszerek? Felejtsd el a magolást! Az nem működik hosszú távon. A cél, hogy a tanultak beépüljenek és ne a feledés homályába vesszenek. Helyette aktív tanulási stratégiákat kell alkalmaznod.

Most megmutatok néhány történelemtanulási technikát, amellyel képes leszel sokkal könnyebben tanulni és hosszú távon is emlékezni a tanultakra. 1. TEGYÉL FEL KÉRDÉSEKET!

  A tananyagot csak egyszer/kétszer olvasd el FIGYELMESEN! Majd az anyag átismétlésekor NE ÚJRAOLVASD a tankönyv, vagy vázlat szövegét, hanem TEGYÉL FEL KÉRDÉSEKET magadnak a tanultakkal kapcsolatban! Ugyanis amikor először olvasol el valamit, sok mindent megértesz és leszűrsz belőle. Amikor azonban újraolvasod ugyanazt a szöveget, azt már végig az “igen, igen, ezt már tudom” érzésével teszed, így az újraolvasás kifejezetten felszínes. Ehelyett kérdésekre felelj! Ilyenkor újra leképződik az információ. Így aktívvá válnak a tanultak és megbizonyosodsz róla, hogy mit tudsz és melyek a hiányosságaid. Kérdések megalkotásakor próbálj meg a tanár fejével gondolkodni. Vajon mire lenne kíváncsi a töritanárod? Hasonló kérdéseket tegyél fel! Pl.:
  – KI volt Wesselényi Miklós?
  – HOL ütközött meg Jellasics a magyar sereggel és MIKOR?
  – MIT JELENT az önkéntes örökváltság?
  – MIÉRT álltak Bécs mellé a nemzetiségek?

 2. RAJZOLD LE az információt!gondolattérkép

  Minden aktív tanulási módszer – melynek során te magad teszed érthetővé az anyagot saját magad számára – nagyon sokat segít a tanultak tényleges rögzítésében. Ilyenkor ugyanis ténylegesen foglalkozol a dologgal, elmerülsz benne, és nem csak passzívan szemléled kívülről. Hogy mit lehet lerajzolni? Akár egy csata sémáját, vagy egy leegyszerűsített térképvázlatot, de egy gondolattérkép biztosan könnyen elkészíthető bármely anyagrészből.

 3. HASZNÁLJ TÉRKÉPET a tanuláshoz!

  Két cikket ajánlunk a témában – lásd itt és itt!

 4. KÖSD ÖSSZE AZ ÚJ TUDÁST A MÁR MEGLÉVŐVEL!

  Kapcsold össze a már meglévő ismereteidet a régiekkel. Hatékony tanulás az eredménye, ha úgy gondolod újra az anyagot, hogy folyamatosan kapcsolatokat keresel a friss tanulnivaló és a már meglévő ismereteid között. Ezzel a módszerrel beépül a tudásod egy már meglévő ismeretláncba. Mintha egy gyöngysorra fűznéd fel a következő szemet. Ha egy szálon függnek ezek a gyöngyök, akkor kisebb eséllyel vesznek el, mintha csak az asztalon lennének szétszórva.

 5. ADJ IDŐT A BEVÉSŐDÉSNEK!

  Ne halaszd a tanulást az utolsó pillanatra! Helyette tagoltan, szakaszosan ismételd át az anyagot. Rendkívül fontos a tanulnivaló időbeni elosztása, illetve a tanulási szakaszok közti szünet. Ezeket a szüneteket pedig mindig aktívan, töltekezve kell megélni. Ilyenkor pihenj, szórakozz, hogy a már megtanult anyag le tudjon ülepedni. Utána ismételten jobban megy majd a koncentrálás.

 6. ISMÉTELJ!

  A hatékony tanulás záloga, hogy néhány nappal vagy héttel később újra elő kell hívni a korábbi anyagot. Így egy TZ, vagy vizsga nem lesz olyan ördöngös kihívás.

 7. A KITARTÁS ÉS A SZEMLÉLET a lényeg, nem a tehetség

  Fontos, hogy bízz magadban, hogy meg tudod tanulni! Tudni kell, hogy az eredmények nem feltétlenül azonnal jelentkeznek. Fokozatos fejlődést kell tapasztani a kitartó és helyes tanulás alkalmazása során. Nem igaz, hogy neked nincs tehetséged a történelemhez! Lehet, hogy eddig még nem voltál benne sikeres, de a változás csakis rajtad áll. Tegyél lépéseket érte és meglátod, gyümölcsöző lesz.

Folytatás:

Hogyan tanulj történelmet? – tippek tanuláshoz

Eljött az ideje a történelem témazárónak!

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*