Kódfejtés, rejtjelezés történelemórán

Tedd érdekessé rejtjelezős feladatokkal a történelemórát!
A titkosírás izgalmas játék. A fantázia birodalmába repíti a gyereket. Úgy érezheti magát, mintha hadvezér, vagy netán kém lenne. A rejtjelezett szöveg megfejtőjének igencsak meg kell mozgatnia az elméjét, ezért a titkosírás nagyon jól alkalmazható az olvasási képességek, szövegértés megerősítésére, kiváló motiváló eszköz és mindenek felett fejleszti a logikát.

Válassz olyan témát, amihez könnyen kapcsolható a kódolás, üzenet rejtjelzése. Például a világháború, az ókori görögök háborúi és Róma hódításai, valamelyik szabadságharc, forradalom, polgárháború, vagy a hidegháború kínál ilyen kiváló témákat. A továbbiakban lássunk néhány konkrét példát, megvalósítást!

Szkütalé

Ajánlott témakör: Ókori görögök

Az ókori Spártában olykor hosszú textil- vagy bőrcsíkra írták rá az üzenetet, úgy, hogy annak értelme csak akkor jöjjön ki, ha a címzett is egy ugyanolyan átmérőjű botra tekerte föl, mint amilyenre az üzenet írója is. Az eszközt szkütalénak hívták. Lüszandrosz spártai hadvezér Kr. e. 404-ben egy ilyen szkütaléból értesült a perzsa támadásról, amelyre így jól felkészülhetett.

Feladat: A ceruza mindenki számára elérhető eszköz, legjobb a nagy méretű, hosszú és 6 oldalú. Készítsetek ceruzából és papírból ókori szkütalét! Tanulói csoportok írjanak egymásnak a görög-perzsa háborúk egyes szakaszairól szóló üzenetet. Majd kódolják vissza a kapott üzeneteket.

Szkütalé

Caesar-rejtjel

Ajánlott témakör: Ókori Róma, vagy az amerikai polgárháború.

A Caesar-kód az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb titkosírásos módszer. Minden egyes betűt az ábécében egy meghatározott távolságra lévő betűvel kell helyettesíteni. Így például, ha mondjuk az eltolás 3, akkor a magyar ábécét alkalmazva az A betű helyett C-t, az Á betű helyett CS-t kell írni.

Mivel Julius Caesar ennek a rejtjelnek a névadója, ha éppen róla tanultok, stílszerű egy feladatot ezzel a módszerrel lekódolni. Bár valószínűleg korábban is voltak használói e rejtjelezésnek, de a források először Julius Caesart említik, így a módszer is róla kapta nevét. Ő a hárombetűs eltolást alkalmazta katonai levelezésében, hogy megvédje tartalmát az illetéktelen szemektől.

Caesar-kód

Ezt a rejtjelezést a történelemben később is gyakran alkalmazták, még az újkorban is. Kiváló példa erre az amerikai polgárháború, amikor a déliek kódoltak csapatüzeneteket betűk eltolásával (míg az északiak a magyar nyelvet használták hozzá 🙂 ).

Feladat:
1. Ókori Róma: Adjunk meg néhány ókori fogalmat ezzel a rejtjellel leírva a csoportoknak és lássuk, melyik csapat kódolja vissza és írja le a fogalom meghatározását elsőként.

2. Amerikai polgárháború: Írjatok üzenetet Jefferson Davis nevében Lee tábornoknak: A lőszer szállítmány 3 nap múlva érkezik.

3. Szorgalmi feladat: készítsetek otthon cézár-kereket a magyar ábécének megfelelően!

Cézár-kerék

Zrínyi Miklós titkosírása

Ajánlott témakör: Wesselényi-féle összeesküvés.

A szigetvári hős, Zrínyi Miklós titkosírással levelezett, pl. II. Rákóczi Györggyel. Az ő rendszerük meglehetősen praktikus volt, hiszen nemcsak betűket, hanem neveket és kifejezéseket is kódoltak. A biztonság kedvéért pedig egy nevet többféle kóddal is elláttak.

Feladat: Írjatok támogatást kérő üzenetet Zrínyi Miklós nevében mondjuk XIV. Lajosnak, a történelmi ismereteiteket és a kódtáblát felhasználva!

RejtjelJelentésRejtjelJelentésRejtjelJelentés
020L000császár
1A, Á31M202Wesselényi
232N217Puchaim
3C33O218Forgach uram
434219érsek (Lippay)
5E, É35E, É222Csáky István
636R234kozákok
7G37S260erdélyi fejedelem
8H38T263Csáky László
9I, Y, (J)39U, Ü, V270Zrínyi Miklós
10L40Z272magyarok
11A, Á41M300római király
12B42N310erdélyi fejedelem
13C43O400Puchaim
14D44425imperium(beliek)
15E, É45435Wesselényi
16F46R440Puchaim
17G47S445 ?Megfejtetlen
18H48T450érsek (Lippay)
19I, Y, (J)49U, Ü, V510erdélyi fejedelem
20L50515Zrínyi Miklós
21A, Á51M550Auspergi herceg
2252M570erdélyi fejedelem
2353O571Csáky László
2454576erdélyi fejedelem(mel)
25E, É55899auspergi herceg
26R561010erdélyi fejedelem
27S571200Zrínyi Miklós
28H58T1653Nádasdi
29I, Y, (J)59U, Ü, V00000Puchaim

Rejtjel rács

Ajánlott témakör: Németalföldi szabadságharc és a Rákóczi-szabadságharc, 1848-as szabadságharc, melyek korához illő ez a kódolási eljárás.

Bár nem voltak annyira gyakoriak a történelem során a rejtjel-rácsokkal kódolt üzenetek, azért korántsem tartózkodott tőle a politikai és diplomáciai elit, hogy rostéllyal titkosítsa üzeneteit. Hiszen a módszer súlyos kívánalma a visszakódoláshoz szükséges eszköz birtoklása volt. A módszert biztosan alkalmazta például V. Vilmos németalföldi helytartó. Továbbá Jules Verne nagysikerű könyvében is ír róla, melyben egy elképzelt magyar szabadságharcos életét mutatja be. A regény főhőse Sándor Mátyás, aki használja a rejtjel rácsot – Verne nem véletlenül adta főhőse kezébe az eszközt, a valóságban is teljesen elképzelhető volt használata.

Feladat: szorgalmi feladatként otthon készítsetek rejtjel rácsot, mellyel titkos üzenetet küldhettek egymásnak.

rejtjel-rács
Rejtjel-rács

Könyvkód

Ajánlott téma: Könyvkódokat még a két világháború során is előszeretettel használtak.
Többféleképpen is lehet könyv segítségével kódolni. Általam ajánlott egyszerű verzióját csoportalakításhoz használhatjuk.

Keresünk olyan fogalmakat, vagy neveket a tankönyvben, ami sokszor fordul elő, több oldalon is szerepel. Annyit, ahány csoportot létrehozni szeretnénk. Tipikus ilyen fogalmak: nemesség, polgárok, jobbágyok, törvény, béke, stb.

Majd keressük meg annyi találati helyét a kiválasztott kifejezéseknek a könyvben, ahányan egy csoportot alkotnak majd. Ezeket a találatokat írjuk rá egy-egy cetlire. pl.: 1. cetli: 23. oldal, 6. sor, 3. szó. Így minden csoport más-más fogalmat kódol vissza és minden csoporttag is más-más találati hely alapján keresi meg a fogalmat.

Minden gyerek húz egy cetlit. A kapott cédula alapján megkeresik a tankönyveikben a kifejezést, utána pedig a csoportjukat.
A diákok nagyon szeretnek nyomozni, így biztos sikere lesz.

Kódolás színszűrő fóliával

<< folytatás ITT>>

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*