Nemzeti ünnepnapokon ingyenesen látogatható múzeumok listája

Érdemes tudnod, hogy az állami ünnepnapokon – március 15., augusztus 20., október 23. – 2004 óta egyre több állami múzeum állandó és saját szervezésű időszaki kiállítását nézheted meg ingyenesen.

Az állami ünnepnapokon kívül a további kedvezmények vehetők igénybe:

A kormány 194/2000-es számú kormányrendeletének 2011. évi módosítása alapján

a.) díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait:
a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján.
a 6. életévét be nem töltött kiskorúak, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők és maximum egy fő kísérőjük ingyenesen látogathatják a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

b.) 50%-os kedvezményt vehet igénybe:
legalább két gyerek kísérőjeként legfeljebb két közeli hozzátartozó 50%-os kedvezmény igénybevételére jogosult.
mind az állandó, mind az időszaki kiállítások esetében a 6-26 év, továbbá a 62 és 70 év közöttieket megilleti az 50%-os kedvezmény.

Nemzeti ünnepnapokon ingyenesen látogatható múzeumok listája ABC-rendben:

Múzeum neve

Múzeum címe

Kiállítás jellege

Ady Emlékmúzeum Budapest, Veres Pálné u. 4-6., 1053 Az Anatómiai Múzeuma Semmelweis Egyetem hallgatói számára látogatható a meghirdetett nyitvatartási időben.
Alumíniumipari Múzeum Székesfehérvár, Zombori út 12., 8000 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma, bár a legfiatalabb múzeumok közé tartozik, mégis messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutassa, hogyan is indult minden: kiknek köszönhetjük a fém létezését; hogyan megy a kitermelése, feldolgozása, megmunkálása; milyen cégek és vállalatok játszottak vagy játszanak még ma is szerepet az iparág történetében.
Aquincumi Múzeum Budapest, Szentendrei út 135., 1031 Az Aquincumi Múzeum a mai Óbuda területén, a Római Birodalom korában létezett Aquincum település emlékeit mutatja be.
A „magyar Pompeji” néven is emlegetett tárlat igazán különleges régészeti leleteket mutat be, ami a régi korok iránt érdeklődőket biztosan le fogja nyűgözni.
Balatoni Múzeum Keszthely, Múzeum utca 2., 8360 A múzeumban mindent megtekinthetünk, ami a Balaton térségével kapcsolatos: élővilág, régészeti leletek, stb.
Bélyegmúzeum Budapest, Hársfa u. 47., 1074 A Bélyegmúzeum Európa egyik legnagyobb bélyegtörténettel, filatéliával foglalkozó közgyűjteménye. Önálló múzeumként 1930 óta működik.
Csontváry Múzeum Pécs, Janus Pannonius u. 11., 7600 Csontváry Múzeum Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának bemutatását szolgálja a múzeum.
Déri Múzeum – Debrecen Debrecen, Déri tér 1, 4026 Az európai hírű Déri Múzeum. Különleges tárgyi anyagának alapját az 1902-ben Löfkovics Artúr ékszerész-műgyűjtő kezdeményezésére és adományából megalakult Városi Múzeum anyaga képezte. Nagy jelentőségű volt, hogy 1920-ban Déri Frigyes bécsi selyemgyáros gyűjteményét Debrecen városának ajándékozta. Bátyja példáját követve, 1938-ban Déri György a Kárpát-medence minden népének népművészeti alkotásaiból álló, páratlan gyűjteményét adományozta a múzeumnak. A későbbiek során neves néprajzkutatók, történészek, régészek gyarapították tovább kitartó gyűjtőmunkájukkal.
Duna Múzeum Esztergom, Kölcsey út 2., 2500 Duna Múzeum – Vízeum
Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (Öntödei Múzeum) Budapest, Kazinczy u. 21., 1075 Az Öntödei Múzeum – 1969-es alapítása óta – a Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár egykori öntödéjében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum keretében működő elektronikai múzeum.
Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budapest, Kapisztrán tér 2-4., 1014 A budapesti Hadtörténeti Levéltárban a magyar hadtörténelmi emlékekkel együtt felgyűjtött muzeális tárgyakból jött létre a Hadtörténeti Múzeum 1918-ban. Az 1847-ben klasszicista stílusban épült Nándor laktanya nyugati szárnyát 1926-tól alakították át Hadimúzeum céljára.
Jósa András Múzeum Nyíregyháza, Benczúr tér 21., 4400 Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye. Fenntartója a Sóstói Múzeumfaluval és a Kállay-gyűjtemény kezelője is, melyeket szintén ingyen tekinthetsz meg.
Kiscelli Múzeum Budapest, Kiscelli u. 108., 1037 Budapestnek, valamint a várost alakító lakosoknak 18-21. századi történetét mutatja be.
Kohászati Múzeum Miskolc-Felsőhámor, Palota utca 22., 3517 Érdekessége, hogy működő modellekkel teszik még szemléletesebbé a vaskohászati technikákat és eljárásokat. Hozzá tartozik a Massa Múzeum is, ezt se hagyd ki!
Kovács Margit Kerámiamúzeum Szentendre, Fő tér 2, 2000 A Kossuth-díjas kerámiaművész, Kovács Margit életművét bemutató, 1973-ban megnyílt gyűjtemény.
Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, Erzsébet stny. 1, 8200 A mintegy 260 ezer műtárgyat, 250 ezer dokumentumot és fényképfelvételt, 24 100 könyvet és 12 800 periodikát őrző, a város és Veszprém megye történetét bemutató tárlat.
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Budapest, Komor Marcell u. 1. A múzeum kortárs művészeti alkotásokat gyűjt és mutat be, jelentős magyar és nemzetközi képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik.
Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér Sopron, Szent György út 12 Gyermekek számára teszi kézzelfoghatóvá a régi korok gyermekeinek életét: iskola, játékok, élet, stb.
Magyar Földrajzi Múzeum Érd, Budai út 4., 2030 Földrajztudománnyal, magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, képzőművészeti alkotások tekinthetők meg.
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár Hazai mezőgazdaság történetét mutatja be: domesztikáció, erdészet, vadászat, halászat, szőlő-bor kultúra, ló-tenyésztés, stb.
Magyar Nemzeti Galéria Budapest, Múzeum krt. 14-16., 1088

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény.

Magyar Nemzeti Múzeum Budapest, Múzeum krt. 14-16., 1088

A magyar történelmet átfogóan dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Budapest, Prielle Kornélia u. 10., 1117

A Műszaki Tanulmánytár speciális kiállítótér, ahol a látogatók a kiállítás és a raktár között átmenetet képző termekben ismerhetik meg a hazai technikatörténet fejlődését több mint 16.000 műtárgy segítségével. A tárlat az egyszerű háztartási eszközöktől a világhírű találmányokig mutatja be az elmúlt évszázadok és a közelmúlt műszaki tárgyait.

Az érdeklődők előtt a Mobileum elnevezésű gépcsarnok is nyitva áll, ahol a látogatók interaktívan ismerhetik meg a magyar gépfejlesztés 150 évének legfontosabb stádiumait.

Magyar Természettudományi Múzeum Budapest, Baross utca 13., 1088 Állandó és időszaki kiállításaink több szinten, mintegy 5000 négyzetméteren tekinthetők meg.  Magyarország legnagyobb természetrajzi (ásványtani, kőzettani, földtani, őslénytani, növénytani, állattani, embertani) gyűjteménye.
Magyar Vasúttörténeti Park Budapest, Tatai u. 95, 1142 Több mint 100 vasúttörténeti érdekesség tekinthető itt meg egészen az 1870-es gőzmozdonyoktól napjaink járműveiig.
Mecseki Bányászati Múzeum Pécs, Káptalan u. 3., 7600 A Mecseki Bányászati Múzeumban szerszámok, műszerek, korabeli térképek, oklevelek, valamint egy 440 méter hosszú földalatti vágatban a Mecsek jellemző ásványai, kőzetei, fosszíliái segítségével tehetünk időutazást a szén- és uránbányászat történetében.
Mezőkövesdi Matyó Múzeum Mezőkövesd, Szent László tér 8, 3400 Gyönyörű viseletek, hímzések és szőttesek láthatók itt, amik egy közösség mindennapjaiba engednek bepillantást nyerni a születéstől az esküvőn át az elmúlásig. Egyaránt bemutatják a matyó élet ünnepeit és hétköznapjait is.
Modern Magyar Képtár Budapest, Papnövelde u. 5. A XX. század magyar képzőművészetét fogja át, modern művészetet bemutató képtár.
Nemzeti Történeti Emlékpark Ópusztaszer, Szoborkert 68, 6767 Szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen és kirándulóhely, melyet 1982-ben hoztak létre a Csongrád megyei Ópusztaszeren. Legismertebb kiállított műve Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.
A park és a Feszty körkép is látogatható ingyenesen a nemzeti ünnepen!
Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest, Károlyi utca 16., 1053 A Petőfi Irodalmi Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, amelynek feladata a magyar irodalom tárgyi emlékeinek gyűjtése, őrzése és bemutatása.
Pék-ház Sopron, Bécsi út 5. Egykori pékmesterek életét, munkásságát mutatja be egy mesebeli ház.
Rep-Tár Szolnok, Irdóház út 4-6., 5000 Szolnok repüléstörténeti kiállítása nem mindennapi élmény, hiszen európai szinten is nagy jelentőséggel bír. Itt látható Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása.
Sóstói Múzeumfalu Sóstófürdő,
Tölgyes u. 1, 4431
A Sóstói Múzeumfalu egy 1979-ben megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum Nyíregyházán, Sóstó városrészben. A múzeum Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye népi építészetét mutatja be, hasonlóan Magyarország más néprajzi múzeumaihoz.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendrei Skanzen Szentendre, Sztaravodai út, 2000 A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum az 1967-ben alapított szabadtéri néprajzi múzeum Szentendrén. Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, mely augusztus 20-án még érdekes programmal is készül.
Szécsényi Zsigmond Vadászati Múzeum Hatvan, Thurz út 18., 3000 A hatvani Grassalkovich-kastély ad otthont a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő gazdag tárlatnak, ami 3 szinten tekinthető meg.
Szépművészeti Múzeum Budapest, Dózsa György út 41, 1146 Az egyetemes és a magyar művészet történetét a XVIII. század végéig mutatja be. Az 1800 utáni gyűjtemény darabjai pedig a Magyar Nemzeti Galériában láthatók.
Sziklakórház Atombunker Múzeum Budapest, I. Lovas út 4/c A Budai Vár alatt található több, mint 2300 m²-es létesítmény, melyet a második világháború alatt és 1956-os forradalom idején is használtak. 12 év alatti gyerekeknek nem ajánlják!
1 órás ingyenes tárlatvezetéseket hirdetnek, melyek 10 és 17 óra között minden félórai kezdettel indulnak. A túrákra előzetes regisztráció szükséges, melyre a honlapjukon van lehetőség.
(Augusztus 20-án zárva.)
Tatabányai Múzeum Tatabánya, Szent Borbála tér 1., 2800 Betekintést nyerhetünk többek között a bányászat világába, láthatunk régészeti kiállítást, néprajzi gyűjteményt és sok más érdekességet.  
Terror Háza Budapest, Andrássy út 60., 1062 XX. századi Magyarország történelmét mutatja be különös tekintettel az ’56-os eseményekre és az utána következő megtorlásokra. Felnőtteknek és nagyobb gyermekeknek ajánlott az olykor megrázó kiállítási anyagot tartalmazó kiállítás.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Hódmezővásárhely, Dr. Rapcsák András utca 16, 6800 1905-ben alapította a város. Néprajzi gyűjteményét az 1904-es ipari és mezőgazdasági kiállításra összeadott tárgyak alapozták meg, melyeket Kiss Lajos gyűjtött össze Tornyai János festőművész irányításával. Képzőművészeti gyűjteményének alapját Tornyai János festőművész közel ezer műve vetette meg.
Tűzoltó Múzeum – Katasztrófavédelem Központi Múzeuma Budapest, Martinovics tér 12., 1105 A Tűzoltó Múzeum, avagy a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a tűzoltás, illetve a tűzoltók eszközeinek és tevékenységének bemutatásával foglalkozó kiállítás.
Új Budapest Galéria Budapest, Fővám tér 11-12., 1093 A kiemelkedő hazai és nemzetközi művészi teljesítmények, alkotói csoportok, XX. századi és kortárs alkotások bemutatására vállalkozik a galléria. 
Vasarely Múzeum  Pécs, Káptalan u. 3., 7600 A Vasarely Múzeum nagyszabású állandó kiállítás Victor Vasarely műveiből. 
Zsolnay Múzeum Pécs, Káptalan u. 2., 7600 A Zsolnay Múzeum a Janus Pannonius Múzeum állandó kiállítása, mely Pécs legrégebbi ma is álló lakóházában található. A kiállításon a gyár díszművei láthatók kronológiai sorrendben, ezen belül stílusirányzatok, tervezők szerinti csoportosításban. A kiállítás része az 1990-ben megnyílt Zsolnay-emlékszoba, amely a Zsolnay család bútorait, berendezési és dísztárgyait, valamint a családtagokról készült festményeket, rajzokat és fényképfelvételeket mutatja be.

Amennyiben ismersz olyan múzeumot, amely nem szerepel a listánkon, kérlek írd meg nekünk, hogy mások is értesüljenek róla!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak cikkeink! Oszd meg a bejegyzést és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*