Ludus Latrunculorum

Ókori római társasjátékok akár tanórára

A rómaiak nagyon szerettek játszani. Több klasszikus társasjátékot is játszottak, melyek közül jó pár fennmaradt, de kissé feledésbe merült mára. Ezekkel a játékokkal akár otthon, táborban, vagy történelem szakkörön, de akár tanórán, mondjuk az ókori Róma témakör végén is megismertethetjük a gyerekeket.

Tudom, órán kevés idő kínálkozik az önfeledt játékra, ezét 3 olyan játékot mutatok be, amelyek óra végi néhány perc alatt is kipróbálóhatóak:

I. Micare

Megismertethetjük a diákokat a Micare játékkal, melyet padtársak tudnak kipróbálni. Ez egy páros játék, melynek során a játékosok hátrateszik a kezüket. Majd egy előre meghatározott jelre mindkét játékos előrántja a jobb kezét, s ujjaival egy számot mutat. Ezzel párhuzamosan a játékosok tippelnek szóban a másikuk által mutatott számra. Ha nem találja el egyikük sem, akkor újra próbálkoznak. Az győz, aki először találja el a másik által mutatott számot. (Hasonló a kő, papír, olló játékhoz.)

II. Terni Lapilli

A Terni Lapilli azt jelenti, hogy “három kavics egy időben”. Az I. század közepén játszották a Római Birodalomban. A játék rácsmintáit római romokban tárták fel, a szabálya elveszett. A 3-as amőba ősének tartják. Legfőképp a tábla egyezősége miatt, ugyanis a klasszikus tábla 3×3-as rácsot alkot. A gyerekekkel kipróbálhatjátok a füzetbe/udvaron felrajzolva.

Miután elkészült a tábla, a játékosok egymás után lerakják a 3-3 kavicsukat (kupakkal is helyettesíthetitek). Majd mindig 1-1 bábut mozgatnak a játékosok mindaddig, amíg valamelyik irány mentén (vízszintesen, függőlegesen, átlósan) össze nem gyűlik 3 egyforma.  Játszható úgyis, hogy a figurákat csak csúsztatni szabad, de lehet úgy is, hogy megengedett az ugrás is a kövekkel.

Terni Lapilli (Ancient Rome) This version is identical to Tic-Tac-Toe, though it is believed that Terni Lapilli was actually played with 3 pieces. The rules to this game have been lost with time.III. Latrunculi (Ostromjáték)

Ha van közel 15 perc játékra, akkor egy táblajátékot lehet mutatni a gyerekeknek: Ludus Latrunculorum, más néven Latrunculi.  Ez a játék hasonlóan egyszerű, mint a dáma játék. A sakk ősének is tartják.

Ha van pár iskolai tabletünk, a  játék letölthető okoseszközre (itt a GooglePlay áruházból) is, de játszható egy egyszerű nyomtatott lapon is. A szabályát pár percben el lehet magyarázni, melyet alább ismertetek. Sajnos nem maradt fenn egyértelműen a szabálya, ezért több változata is él, így a neten fellelhető leírások nem egyértelműek és eltérőek lehetnek. Főképp angol nyelvű honlapokon található meg.

A játék menete:

Kétféle módban játszható. Vezérrel (dux/centurio) és nélküle. Számomra élvezetesebb centurioval, ezért az előbbit mutatom be.

8×12-es (vagy 8×8-as) táblán egymással szemközt felsorakoztatjuk a sötét és a világos köveket. 12-12 (vagy 8-8) katonát és 1-1 centuriot.

Ludus Latrunculorum elindítása

A kövek bástyaként mozognak: előre-hátra, jobbra-balra bármennyit. (Mindig csak 1 figura mozoghat.) Bábut átugrani nem lehet.
Vízszintes mozgás a fájlok között

Ha az ellenfél kövét sikerül két szemközti oldalról bekeríteni, akkor levehetjük. Egyszerre 2 katona is levehető egyenes, vagy L alakban. Aki levesz egy katonát, az újra léphet.
Vízszintes rögzítés Corner Capture

Ha a játékos saját maga lép be az ellenfél két bábuja közé, akkor ez a figura nem levehető. Csak ha ezután körbekerítik minden oldalról.
Ellenző, aki önként mozog egy darabot két másik között

A vezért, minden oldalról be kell keríteni. A bekerítésnél mind a két játékos katonái számítanak (4. kép).
A környező ellenfél által rögzített Dux Dux immobilizált a tábla oldalán

Dux immobilizált a sarokban Dux immobilizálta az ellenfelek darabjait

A cél az ellenfél bábuinak kiütése, illetve a vezér bekerítése. Akkor van vége a játéknak, ha az egyik játékosnak egyetlen katonája se marad, vagy mozgásképtelen mind, vagy a centuriot bekeríti az ellenfél.

Ha érdekelnek további ókori római játékok, ajánlom figyelmedbe a Medve, a Tabla Lusoria és a Morabaraba  nevű játékokat is.

Jó szórakozást és törizést!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

képek forrása:
http://www.stormthecastle.com/how-to-make-a/ludus-latrunculorum-rules.htm
https://imgur.com/t/informative/GyueZ.html

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..