Visegrád, Királyi palota

Pályázat – A visegrádi királyi palotában jártam

Amikor valaki Visegrádra megy kirándulni, akkor inkább a fellegvárat szokta megnézni. Ez a vár már messziről is jól látszik, mindegy, hogy a Dunán jön hajóval, vagy autóval érkezik ide valaki.

(Mondjuk az is lehet, hogy a bobpálya miatt is előbb ér ide az ember, mint a palotához.)


A királyi palota

Az én pályázatom most mégis inkább a palotáról fog szólni, mert Visegrád nevéről mégis eszébe jut mindenkinek a palotajáték is. Ha van palotajáték, akkor lennie kell palotának is valahol. Ez a palota nem látszik messziről, nem áll hegytetőn, pedig nem is kicsi épület.

A történelemórákon már sokat tanultunk arról, hogy a Duna már a római korban is fontos volt, természetes határt is jelentett és közlekedni, szállítani is lehetett rajta. Ennek köszönhetően a Duna mentén sok helyen voltak római táborok, őrtornyok. Az egyik kiállítóteremben éppen ilyen római táborokat lehetett látni akkor, amikor mi ott voltunk kirándulni. A hely, mint látható, már elég régen nagyon jelentős hely volt.

Biztosan ennek is köszönhető, hogy a magyar királyok is itt akartak építeni palotát. Nekem csak Mátyás király szokott eszembe jutni, ha a visegrádi palotára gondolok, de itt megtudtam, hogy már elődei is építkeztek ezen a helyen. Károly Róbert és I. Lajos voltak az elsők. Őket Zsigmond király követte, és csak utánuk beszélhetünk arról, hogy Mátyás is itt találta jónak a palota helyét. A törökökig ez volt a királyok vidéki rezidenciája.

Ezt a filmet a palotában is meg lehet nézni,

de örülök neki, hogy a neten is megtaláltam, mert így több dolgot meg tudok jegyezni belőle.

Azt is az iskolában tanultam, hogy Mátyás király az itáliai Beatrix királynéval kötött házasságot, aki nagyon sok itáliai szokást is magával hozott. Például a reneszánsz művészet elterjedése is neki köszönhető. Az egyik legismertebb alkotás a palotában található oroszlános kút. Onnan kapta a nevét, hogy oroszlánfejeket formáztak ki és az oszlopok alá fekvő oroszlánok kerültek. A másik híres kút, a Herkules-kút egy szép udvarban áll, az teljesen körbejárható.

Visegrád, Királyi palota

Visegrád, Királyi palota
Konyha a királyi palotában

Nekem nagyon tetszettek a palotában berendezett szobák, különösen a konyha. Az épületek után még a palota kertjében sétáltunk egy kicsit. Igazi fűszerkertet is találtunk.

Írta: Virág Lili, 11 éves

Felhasznált irodalom: http://visegradmuzeum.hu/palota2/kiralyi-palota-kronologia/

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*