Ozorai Pipó vára

Pályázat – Az Ozorai várkastély története

A XIV. század végére az Ozorai nemesi család férfi ágon kihalt, vagyis a jobbágyfalunak nem maradt örököse. Luxemburgi Zsigmond azonban fiúsította Ozorai Borbálát, aki Filippo Scolarinak adta a kezét. Filippo 1416-ban engedélyt kapott a várépítésre. A vár megépítése után felvette az Ozorai Pipó nevet. A vár itáliai stílusú, mivel Pipó olasz származású volt.Az ozorai vár birtokosai

Az Ozoraiak kihalása után a vár Habsburg Miksa, Török Bálint majd az Eszterházyak vagyonához tartozott. 1970-ben elkezdődtek a régészeti feltárások, amiknek köszönhetően a vár napjainkban is látogatható.
A vár látogatói egy kis film megnézésével kezdhetik a bemutatót, utána megnézhetik a vár területén talált pénzérméket és a szobormaradványokat. Ezek után jön a régi borospince, ahol egy kitömött jegesmedve is látható.

Kitömött jegesmedve

A tárlatvezetés a konyha bemutatásával kezdődik. Itt megtudtuk, hogy a várak konyháiban mindig van legalább két kemence – egy a húsoknak és egy a víznek és a körítéseknek és szószoknak.

A királyné szobájában megtudtuk, hogy régen évente csak négyszer-ötször fürödtek, mert féltek a víztől, és ez jogos is volt, hiszen nagyon sok víz fertőzött volt. Azt is elmondták a tárlatvezetés alatt, hogy a vár lakói ülve aludtak, mivel azt hitték, hogyha háton alszanak agyvérzést kapnak és meghalnak.

A kiállítás érdekességei

A lovagteremben egy 35-40 kilós páncélba öltözött ember és egy lópáncél látható. A falon található pajzsot Mátyás király Fekete seregének katonái használták.

Lovagterem

A kápolnában egy ereklye is látható arany ereklyetartóban. Az ebédlőben megtudtuk, hogy sosem ültek háttal egymásnak, mert féltek, hogy leszúrják őket. Evéskor a kutyák szőrébe vagy a szolgálók hajába és ruháikba törölték a kezüket, mert kézzel ettek. Vizet sem ittak, hanem csak bort, annyira féltek a betegségektől. A legutolsó terem a tárgyalóterem volt, amelyben szoborkiállítás is látható.

MINDENKINEK AJÁNLOM A LÁTOGATÁSÁT!

Ozorai várkastély

Írta: Felszegi Tünde (12 éves)

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*