Esztergom

Pályázat – Esztergom

Kalandozások István király városábanMég július elején történt, hogy a családunkkal egy hetet a Pilisben és a Duna‑kanyarban nyaraltunk. Egyik nap, egy feladatsor segítségével Esztergommal ismerkedtünk meg. A város Szent István szülő- és koronázási városa. Sok kulturális és történelmi nevezetesség található itt.

A feladatsor részlete

Vak Bottyán generális háza

Az utunk először a városházához vezetett. Az árkádos épület eredetileg Vak Bottyán kuruc generális háza volt. Róla nevezték el azt a hidat is, amin később átmentünk.

Városháza
Bottyán János híd

A híd utáni játszótéren érdekes szobrokat pillantottam meg.

Játszó gyerekek

Prímási Palota és a Látványtár

Hamarosan elérkeztünk a Prímási Palotához. A ház falán lévő tábláról tudtam meg, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek itt élt a letartóztatásáig. Én még nem tanultam róla az iskolában, de anyukám mesélte, hogy a II. világháború után nagyon bíztak benne az emberek. Szemben állt az akkori politikával, küzdött a foglyokért, a meghurcoltakért, az emberek jogaiért. Mindent megtett az egyház szabadságáért. Ez azonban nem tetszett az akkori vezetőknek, ezért letartóztatták és elítélték. Sétánk során láttuk a szobrát is, ahol a szeretet és a béke világáért imádkozik.

A Prímási Palota
Mindszenty József bíboros szobra

Ezután a palotával szemben lévő Látványtárba mentünk be. A kiállításon régi könyveket, régészeti leleteket, mézeskalácsformákat és kékfestő mintákat láthattunk. Nekem legjobban a hajómakett‑gyűjtemény tetszett. Ezt egy hajóskapitány családja adományozta a múzeumnak.

Mézeskalácsformák
Hajómakett

A Bazilika

Innen a „Macskaúton” indultunk fel a Bazilikához. A kérdések között szerepelt a lépcsők száma is. A helyes választ nem árulom el, ha arra jártok, számoljátok meg ti is!

Macskaút
Útban a Bazilika felé

Amikor felértünk a Bazilikához, nagyon elcsodálkoztam, hogy milyen hatalmas épület! Ez Magyarország legnagyobb temploma, magassága 100 m. Az oszlopok mellett nagyon kicsinek éreztem magam.

Esztergomi Bazilika
Oszlopok között

A templom belül is nagyon szép. Itt található a világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett oltárképe. Az altemplomot és a kincstárat most nem néztük meg, inkább felgyalogoltunk a kupolakilátóba.

A Bazilika oltára
Kupolakilátó

Innen föntről is megcsodálhattuk a várost. Jól láttuk Melocco Miklós Szent István megkoronázása című szobrát, a Bazilika előtti teret, az érsekség épületeit, a Dunát, a Mária Valéria hidat. Ez a híd köti össze Esztergomot a szlovákiai Párkánnyal. A második világháború végén a német csapatok felrobbantották, és csak 2001-ben épült újjá.

Szent István megkoronázása
Mária Valéria híd és Párkány

A nap végén fáradtan, de jókedvűen ültünk fel a városnéző kisvonatra. A vonat még Párkányba is átvitt. A Duna túlsó partjáról jól láthattuk sétánk néhány helyszínét.

Mindent sajnos nem tudtunk megnézni egy nap alatt, ezért biztosan visszatérünk majd ebbe a szép városba.

Készítette: Csiby Júlia (10 éves)

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*