Szentendre
A titokzatos Szentendre

Pályázat – Rabnak lenni Szentendrén

Amikor először jártam a Rab Ráby téren, nem magamtól mentem oda, hisz nem is tudtam, hogy létezik. A rajztanárommal és a csoporttal sétáltunk el erre a térre és meg kell, hogy mondjam, nagyon szép hely. Megértem, miért mentünk oda rajzolni.Szentendre terei

Szentendrén sok tér található: kisebbek, nagyobbak és ezek között ott van a Rab Ráby tér is. Az 1463-1686 között, különböző hullámokban érkező dalmát betelepülőknek a fő tere volt. Ezek az emberek Knin, Zára és Trau környékéről érkeztek és a Szamárhegyen telepedtek le, amelynek oldalában található a Rab Ráby tér, vagyis akkoriban az ő Fő terük.

Szentendre
A tér körül sorakozó házak a XVIII. században szőlősgazdák tulajdonában álltak. Ezek közül a legismertebb a Ráby-ház, ami azért viseli ezt a nevet, mert Ráby Mátyás börtöne volt. Ennek a háznak a kapuján Ráby jele található az 1768-as évszámmal és egy szőlőfürttel, ami alátámasztja, hogy anno egy szőlősgazda háza volt.

Szentendre
Rab Ráby kapuja

Hogy ki volt Ráby Mátyás?

Szerintem nem sokan ismerik, mert nem olyan híres, mint Mátyás király, de neki is van helye a történelmünkben.
Ráby egy hivatalnok volt, mégpedig II. József császár hivatalnoka. A császár azért küldte Mátyást Szentendrére, mert hivatali visszaéléseket, csalásokat, hazugságokat fedezett fel a szentendrei vezetőségben. A nemesek meggazdagodtak, a polgárok viszont teljesen elszegényedtek, mert a város vezetői nem voltak képesek elfogadni a császár reformjait, hanem a régi, feudális privilégiumaikhoz ragaszkodtak. A feudális Magyarországon, amikor a városok fejlődni kezdtek, az akkori királyok, uralkodók bizonyos előjogokat adományoztak a polgároknak. Például vásárokat rendezhettek, vagy kereskedhettek. A különböző előjogokkal rendelkező városoknak különböző adókat is kellett fizetni. Az egymást követő uralkodók, hol elvettek, hol adtak valamilyen előjogot.

Szentendre nemesei nem voltak hajlandók elfogadni ezeket a változásokat. Mikor Ráby Szentendrére érkezett, hogy rendet tegyen, a vezetőség mindent megtett, hogy megszabaduljon tőle. Ha Jókai Mór a regényében igazat ír, akkor nem használt sem méreg, sem vesztegetés, csábítás és fenyegetés, Ráby maradt. Végül a nemesek börtönbe zárták, azaz a Rab Ráby házba, ahonnan csak a császár tudta kiszabadíttatni. Manapság, amikor már mindenféle szuperhős létezik, érdemes belegondolni, hogy Rab Ráby is egyfajta szuperhős volt. Ha többet szeretnétek megtudni róla, ajánlom, olvassátok el Jókai Mór Rab Ráby című regényét.

Szentendre
A tér közepén még ma is áll egy, úgynevezett stanglis kút. A stanglis kutak a város jellegzetes elemei voltak. Napjainkban Szentendrén már csak két ilyen kút áll, az egyik a Rab Ráby téren, a másik pedig a Zábránszky téren. Ezeknek a kutaknak nem volt jó a vize, sokakat kellett kigyógyítani a jódhiány okozta betegségből.

Szentendre
Kis, csendes, zugos tér ez a Rab Ráby tér, fákkal és kúttal, gyönyörű házakkal. Lehet, hogy nem olyan nagy a nyüzsgés itt, mint a Fő téren, nincsenek fagyizók, ruhaboltok, éttermek. Más van helyette. Aki egyszer megtalálja, vissza fog járni oda.
Szentendre

írta: Kóczán Hanga Zsuzsanna, 13 éves

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*