Selmecbánya

Pályázat – Selmecbánya, az ékszerdoboz

Ahogy gurultunk le a völgybe, magunk előtt látva a várost, anyukám mondta rögtön, hogy Selmecbánya egy kis ékszerdoboz. Egyetértek vele, tényleg nagyon szép és érdekes. Bármerre néz az ember, csupa régi, díszes épületet lát. Az egész város történelem.


Selmecbánya, bányaváros

Selmecbánya

Mai szemmel nézve nem tűnik annyira városnak, de a középkorban és az újkorban még jelentős volt. Nekem az tetszett meg először, amikor a történelmének néztem utána, hogy több bányaváros is található Felvidéken egymás közelében és mégis mindegyikhez más érc bányászata kötődik (Besztercebánya: réz, Körmöcbánya: arany), Selmecbánya nevéhez az ezüstöt kell megjegyezni.

Nagyon úgy néz ki, hogy rajtunk kívül még sokan kíváncsiak erre a kis városra, már a parkolással is gondunk volt. Nehezen találtunk helyet, de végül sikerült eléggé a központban megállni, innen pedig gyalog indultunk el felderíteni a várost. Először is el kell mondjam, hogy ez nem városi séta ám! Akkora hegyeken, völgyeken kell végigmenni, hogy felér egy igazi túrával! Nekünk pedig még sikerült a nagy nyári meleget is elcsípni!

Azt olvastam, hogy Selmecbánya központjában szinte teljesen úgy néznek ki most is az épületek, ahogy régen is kinéztek. Ahogy már a város nevéből is következtetni lehet, a bányászat nagy jelentőségű a város életében, bányavárosi rangja volt. A világon először itt kezdődött el az az oktatás is, ahol a bányászatot tanították, itt alapították az első bányászati egyetemet.
Amíg tartott az ezüst, a város egyre szebb és fontosabb lett az ország életében, de amikor a bánya kimerült, akkor egyre jobban csökkent a jelentősége.

Selmecbánya

Óvár

Mi a Szentháromság tér és egy-két utca házait néztük meg először, aztán elsétáltunk az Óvárhoz. Amikor megvettük a belépőket, rögtön kaptunk egy magyar nyelvű anyagot is, ezen a sok érdekes tudnivalót olvashattunk a várról és egy útvonalat is találtunk rajta, mi ezt követve mentünk végig a vár minden pontján. Felmentünk az óratoronyba, végigmentünk a várfalon, és a várudvaron is.

Selmecbánya

Egyéb történelmi nevezetességek Selmecbányán

A vár után elsétáltunk még a Kalapács-toronyig, aminek az az érdekessége, hogy régen itt működött a bányászok órája, ugyanis innen ébresztették őket egy deszkára mért kalapácsütésekkel.
Ezután ismét kocsiba ültünk és a város szélén található Bányászati Múzeumba mentünk el. Itt a régi házakat és a bányászati eszközöket lehet megnézni és van itt még egy akna is.


Akinek kicsit több ideje van, mint nekünk volt, az megnézheti még az Újvárat is, több templom és más múzeum is található a városban. Szerintem mi is vissza fogunk még menni, mert van még mit nézni és egyébként is nagyon tetszett!

írta: Székely Petra, 14 éves

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*