rudolf, a rénszarvas

Hogy született Rudolf, a Mikulás piros orrú rénszarvasa?

Ma már ez is történelem: A chicagói Montgomery Ward nevű cég és áruház üzemeltetői kifestőket vásároltak fel és terjesztettek a vásárlóiknak karácsonyi ajándékként több éven keresztül. 1939-ben a Montgomery Ward felkérte az egyik alkalmazottját, hogy tervezzen nekik egy könyvet, így spórolva meg némi pénzt. A 34 éves szövegíró, Robert L. May megírta Rudolf, a piros orrú rénszarvas történetét 1939-ben, amelyből 2,4 millió példányt adtak el abban az évben. A háború okozta papírhiány ellenére, 1946-ra több mint 6 millió példányt értékesítettek.

Egyes források szerint May felesége betegsége miatt kezdett bele a meseírásba. Feleségét ugyanis súlyos betegsége ágyhoz kötötte, pénzüket pedig a gyógyszerekre, kezelésekre költötték. Kislányuk szomorkodott amiatt, hogy az ő anyukája nem olyan, mint a többieké. May a kislányukat akarta felvidítani ezzel a mesével.
Bármelyik variáció legyen is az igazság, May rénszarvasa, Rudolf, ma már hozzátartozik a Mikuláshoz.

Kiről mintázta May Rudolf alakját?

May-t A rút kiskacsa története inspirálta, valamint saját gyerekkori tapasztalatai. Őt is gyakran kigúnyolták, hiszen kicsi, törékeny gyerek volt. Bár a Rolló és Reginald nevek is szóba kerültek, May végül Rudolfnak nevezte el rénszarvasát.

Rudolf kihúzta a bajból May-t

Sajnálatos módon May felesége meghalt, miközben May Rudolf történetét írta. Az orvosi ellátás miatt hatalmas adósságok maradtak May nyakán. May azonban rá tudta venni a Montgomery Ward elnökét, hogy átadják neki a szerzői jogot 1947 januárjában, így biztosítva pénzügyi stabilitását.

Rudolf “karrierje”

May története, a „Rudolf, a piros orrú rénszarvas” 1947-ben került nyomtatásra és 1948-ban egy 9 perces rajzfilm változatot is levetítettek a mozikban. Mikor May sógora megírta a Rudolf, a piros orrú rénszarvas betétdalát, megszületett a Rudolf-jelenség. Sok zenész visszautasította a dalt, mert nem mertek versenyre kelni a Mikulás legendájával. A dalt végül Gene Autry vette fel 1949-ben, a felesége unszolására. A dalból 2 millió példány kelt el abban az évben, így vált az egyik legnagyobb példányszámban eladott dallá. A világon egyedül Bing Crosby „White Christmas” című száma előzte meg. Az 1964-es Rudolfról szóló tévéműsor, amelyben Burl Ives volt a narrátor, máig sokak kedvence maradt és Rudolf, a rénszarvas maga is egy szeretett ünnepi jelképpé vált.

Tetszett ez a történet? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Kép: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*