Squanto

Squanto, az indián, aki segített a telepeseknek – A hálaadás ünnepének eredete

Amikor 1620 decemberében a Mayflower horgonyt vetett Plymouth partjainál, a zarándokok nem tudták, hogyan kell életben maradni ezen a kemény éghajlaton New Englanden. A 102 telepes fele elhunyt az első tél folyamán.

Squanto jött és segített

Tavasszal Squanto érkezett hozzájuk, aki tudott angolul és segíteni akart a zarándokoknak.
Közreműködött a Plymouth Kolónia és a Wampanoag törzs barátsági szerződésének megkötésében. Az indián megmutatta a zarándokoknak, hogyan kell halat fogni, hozott nekik vetőmagokat – olyanokat, amiket még sohasem láttak: kukoricát, különböző tököket -, és azt is megmutatta nekik, hogy hogyan kell ezeket a gabonafajtákat termeszteni.

Squanto segítségének köszönhetően a kolónia megmaradt. 1621 decemberében a hálás zarándokok egy nagy szüreti fesztivált szerveztek. Ez volt az első hálaadás.

Squanto tapasztalatai Angliában

1605-ben Squanto angol felfedezőkkel találkozott és elment velük Angliába. Ekkor tanult meg angolul. Squanto nem is tért vissza New Englandbe 1614-ig, ekkor segített John Smith kapitánynak a partvonal feltérképezésében.

Eladták rabszolgának

1615-ben Squantot (és 30 másik indiánt) elfogta egy rabszolgakereskedő és eladta Spanyolországban. Squanto megszökött és Angliába menekült. Még éppen időben ért vissza New Englandbe, hogy megmentse a zarándokokat. Egy évvel a szüreti fesztivált követően, amíg a zarándokoknak segített Cape Cod felfedezésében, megbetegedett és meghalt.

Squanto

1585 körül született, a Patuxet törzs tagjaként
1622 novemberében halt meg Cape Cod nevű településen (Massachusetts államban)

Mikor lett a hálaadás hivatalos ünnep?

1789. november 26-án ünnepelték először egységesen az egész országban a hálaadást, George Washington elnök javaslatára. A hálaadás nem volt egy évenként rendszeresen tartott ünnep, amíg Abraham Lincoln 1863-ban el nem rendelte. 1941-ben a kongresszus elhatározta, hogy minden november negyedik csütörtökén tartsák a hálaadást.

Kép: wikimedia

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*