Színszűrő fólia felhasználása történelemórán

Kapcsold össze színszűrő fóliák felhasználásával a fizikát és a történelmet!

A színszűrők csak egyféle hullámhosszú fényt engednek át. Vagyis pl. egy vörös színű fólián a vörös fény nem jut keresztül, mert elnyeli. Ezt a fizikai tulajdonságot kihasználva dekódoló eszköz készíthető színes fóliák segítségével. A fólia lehet piros, kék és zöld, stb. egyaránt.

A legegyszerűbb megoldás, ha rendelkezel néhány papír 3D szemüveggel, melyeket ketté kell vágni és az azonos színű lencséket összeragasztani. Egy ilyen anaglif szemüveg 120 Ft/db áron beszerezhető.

Amennyiben nincs 3D szemüveged:

Színes fólia, melyből készíthető szemüveg, vagy a nyitóképhez hasonló “nagyító”, kreatív boltokban beszerezhető, de nem túl olcsó. Ha valaki olcsóbb megoldást szeretne, akkor a csomagoló anyagokat érdemes felhasználni.

Például egy doboz Cherry Queen Konyak Meggy elfogyasztásával és a bonbonok óvatos kicsomagolásával máris kapsz jó pár piros színszűrő fóliát.

Szintén olcsó és egyszerű megoldás, ha egy tejfölös doboz tetejét színes alkoholos filccel fested le. Ugyan az eredmény gyengébb minőségű, de színszűrő fóliaként használható és akár órán a gyerekek által is elkészíthető.

Szebb megoldás, ha üvegfestéket használsz hozzá. Ezzel a technikával nem lesz csíkos a színezés.

Ha a színszűrésre még ennél is egyszerűbb megoldást keresel, készíts egy pohár piros szörpöt.

Kódolás színszűrővel

Ha már megvan a színszűrő eszköz, akkor a kódolt üzenet egyszerűen elkészíthető. Egy lapra kék, piros, magenta, cián, zöld, sárga és esetleg fekete betűket, ábrákat kell elhelyezni. Majd a lap fölé téve a színszűrőt, már csak bizonyos színű szöveg lesz látható, illetve lesznek színek, amelyek más árnyalatra váltanak. Az, hogy melyik szín lesz látható, illetve hogyan módosul, a színszűrő és a kódolt üzenet színeinek telítettségétől és árnyalatától függ.
– Piros fólia esetében a piros, magenta és a sárga színek lesznek láthatatlanok, a cián és a kék színek pedig feketék.
– Kék fólia estében a cián és a halványabb kék lesz láthatatlan, a sárga és élénk zöld egyaránt sárgának tűnik, a kék és magenta egyaránt kék lesz, a fekete és a piros pedig fekete lesz.
– További színárnyalatok használata esetén újabb szabályok is felfedezhetők.

Színszűrők felhasználása történelemórán

Természetesen olyan téma illik hozzá, melyhez jól passzol a kódolás. Leginkább a világháborús és hidegháborús leckék feldolgozása során kézenfekvő.

A magam részéről úgy használom fel, hogy csapatokat versenyeztetek egymással. A csapatok fordulónként feladatokat oldanak meg. A helyesen megoldott fordulók után kapnak egy feladványt, kódolt üzenetet, színszűrőt és útmutatót a dekódoláshoz egy borítékban. A kódolt lapon olyan kérdésekre találják meg a választ, melyek nincsenek benne a könyvben, de a témához kapcsolódnak. (Pl.: Mikor és hol robbantották fel az első hidrogénbombát?) A papíron egyszerre akár több kódolt üzenet is látható, de a gyerekek nem tudják, hogy milyen elv alapján kell kiolvasni. Pl.: össze-vissza különböző színű és típusú betűk kerülnek elhelyezésre. Bizonyos betűkből áll össze a megfejtés. Az útmutatóban ehhez például az alábbi üzenet olvasható: piros színszűr felhasználásával gyűjtsd ki az eltűnő betűket a következő sorrendben: 1-5-2-3-8-4-6-1. A piros, sárga és magenta színű betűk mind eltűnnek. Így, hogy három szín is láthatatlanná válik a fólia segítségével, nem egyértelmű a kirakható szó, csak az útmutató segítségével. További dekódolási szabályokat a fenti leírás alapján lehet készíteni. Az a csapat nyer, amelyik legelsőként fejti meg az összes titkos üzenetet.

Kiváló felhasználási módja a színszűrőknek, ha a gyerekek készítenek egymásnak feladatokat. Akár új anyag feldolgozására is alkalmazható, úgy hogy mindegyik csoport a lecke más-más részét tanulmányozza át és kódol belőle egy-egy fontos információt. Kipróbálhatják hozzá a színes ceruzáikat, melyiket fedi és melyiket módosítja a színszűrő.

A hidegháborúhoz pedig komoly kis kémtörténeteket kreálhatunk, ahol ipari és hadi titkokat juttathatunk át az ellenséges tábor politikusainak, katonai vezetőinek. Ehhez az osztályt két részre osztjuk a képzeletbeli vasfüggöny mentén. A többit már a fantáziára bízom….

További kódolási eljárásokról a következő cikkben olvashatsz: Kódfejtés, rejtjelezés történelemórán.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*