Színszűrő fólia felhasználása történelemórán

Kapcsold össze színszűrő fóliák felhasználásával a fizikát és a történelmet!

A színszűrők csak egyféle hullámhosszú fényt engednek át. Vagyis pl. egy vörös színű fólián a vörös fény nem jut keresztül, mert elnyeli. Ezt a fizikai tulajdonságot kihasználva dekódoló eszköz készíthető színes fóliák segítségével. A fólia lehet piros, kék és zöld egyaránt.

A legegyszerűbb megoldás, ha rendelkezel néhány papír 3D szemüveggel, melyeket ketté kell vágni és az azonos színű lencséket összeragasztani. Egy ilyen anaglif szemüveg 120 Ft/db áron beszerezhető.

Amennyiben nincs 3D szemüveged:

Színes fólia, melyből készíthető szemüveg, vagy “nagyító”, kreatív boltokban beszerezhető, de nem túl olcsó. Ha valaki olcsóbb megoldást szeretne, akkor a csomagoló anyagokat érdemes felhasználni.

Például egy doboz Cherry Queen Konyak Meggy elfogyasztásával és a bonbonok óvatos kicsomagolásával máris kapsz jó pár piros színszűrő fóliát.

Még kézenfekvőbb lehetőség, ha egy tejfölös doboz tetejét színes alkoholos filccel lefestesz, az eredmény szintén színszűrő fóliaként használható.

Még szebb megoldás, ha üvegfestéket használsz hozzá. Ezzel a technikával nem lesz csíkos a színezés.

Ha a színszűrésre még ennél is egyszerűbb megoldást keresel, készíts egy pohár piros szörpöt.

Ha már megvan a színszűrő eszköz, akkor a kódolt üzenet egyszerűen elkészíthető. Egy lapra kék, piros, esetleg zöld és sárga betűket, ábrákat kell elhelyezni. Majd a lap fölé téve a színszűrőt, már csak bizonyos színű szöveg lesz látható. Piros fólia esetében a kék és zöld színnel írt, kék fólia estében a piros és sárga felírat lesz olvasható.

Színszűrők felhasználása történelemórán

Természetesen olyan téma illik hozzá, melyhez jól passzol a kódolás. Leginkább a világháborús és hidegháborús leckék feldolgozása során kézenfekvő.

A magam részéről úgy használom fel, hogy csapatokat versenyeztetek egymással. Felteszek több kérdést, melyek nincsenek benne a könyvben, de a témához kapcsolódnak. (Pl.: Mikor és hol robbantották fel az első hidrogénbombát?) A választ pedig titkosított papírokon találhatják meg a csapatok. Amelyik csapat megoldja helyesen az adott fordulót, az a csapat választhat egy színszűrőt és hozzá egy kódolt lapot. Az a csapat nyer, amelyik legelsőként megfejti az összes titkos üzenetet.

Kiváló felhasználási módja a színszűrőknek, ha a gyerekek készítenek egymásnak feladatokat. Akár új anyag feldolgozása is alkalmazható, úgy hogy mindegyik csoport a lecke más-más részét dolgozza fel és kódol egy-egy fontos információt.

A hidegháborúhoz pedig komoly kis kémtörténeteket kreálhatunk, ahol ipari és hadi titkokat juttathatunk át az ellenséges tábor politikusainak, katonai vezetőinek. Ehhez az osztályt két részre osztjuk a képzeletbeli vasfüggöny mentén. A többit már a fantáziára bízom….

További kódolási eljárásokról a következő cikkben olvashatsz: Kódfejtés, rejtjelezés történelemórán.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .