fidget spinner

Törizz pörgettyűvel – figdet spinner játékok

Tanulj fidget spinerrel! Tudod, mi mindenre jó ez a játék?
A fidget spinner lehet akár “mérőeszköz” is, vagy lehet akár segítség a kiválasztásnál is.

Mutatok néhány játékot, amihez jól használható ez a pörgettyű.1. Fidget spinner, az időmérő

Hány feladatot tudsz megoldani addig, amíg pörög a fidget spinner?
Játszhatod évszámokkal, eseményekkel, személyekkel, stb. Innen le tudsz tölteni egy évszámos – eseményes feladatsort. (Az évszámok mellé írd be az eseményt. A másik fajtában az eseményekhez írd be az évszámot!)
Ezeket használhatod mintaként és te magad is írhatsz össze újabb feladatsorokat, pl személyekkel, helyekkel.

Fogj össze egy barátoddal és egymásnak készítsetek feladatokat, majd ellenőrizzétek le a másik megoldásait. Melyikőtök tudott többet?

Vigyázz! Lehet, hogy a kevesebb több: ha nagyon sietsz, olyanokat is eltéveszthetsz, amiket egyébként biztosan tudsz, csak a kapkodás miatt figyelmetlen vagy! Szóval fontold meg, hogy megéri-e annyira rohanni!
(A végén csak a helyes megoldások érnek pontot!)

2. Fidget spinner, a kiválasztó

figdet spinner

2/a Ha szoktatok twistert játszani a barátaitokkal, akkor ez a fajta játék is ismerős lesz.
A pörgettyű egyik végére tegyetek egy papírnyilat (vagy színezzétek más színűre, mint a többi végét). Tegyétek a tábla közepére, pörgessétek meg és amikor megáll nézzétek meg, hova mutat a nyíl. Arra a kérdésre kell majd válaszolni!
(Ezzel  a módszerrel egyébként bármilyen történetet el lehet mesélni: kedvenc olvasmányt, tábori élményeket, iskolában történteket, stb)

Játékszabály: két játékos, vagy két csapat játszik
Az egyik fél pörget és majd válaszol. A másik fél dönti el, hogy mi legyen a konkrét feladat (pl ott áll meg a pörgettyű, hogy “ki”, akkor megmondja, hogy mondjuk Kossuth Lajos; vagy: “mikor” – 1848-ban). Az a játékos, aki pörgetett, most megpróbál minél több információt összegyűjteni az adott személyről, helyről, adott évben történt eseményről, stb. Következő fordulóban szerepcsere: aki eddig pörgetett, az most megnevezi a kitalálandót, aki eddig feladatot adott, az most válaszol.

Ha versenyezni is akartok, akkor minden új információért adjatok egy pontot. Figyeljetek, hogy mind a két játékos ugyanannyi feladatot kapjon, majd ezután számoljátok össze, kinek van több pontja!

(A végén természetesen mindenki nyer, hisz rengeteg témáról beszéltek egy ilyen játék során. Olyan dolgok is eszetekbe jutnak, amikről nem is gondoltátok, hogy még emlékeztek rá. És az a legjobb az egészben, hogy legközelebb még könnyebben eszetekbe jutnak majd ezek az információk, adatok, okok, tények.)

figdet spinner

2/b Játsszatok többen (hárman, négyen)! Üljetek körbe egy asztalt, a fidget spinnert tegyétek az asztal közepére! Ebben a játékban is legyen rajta egy nyíl. Pörgessétek meg a fidget spinnert, majd akire mutat a nyíl, az kérdezzen a társaitól. Csak olyat kérdezhet, amire ő maga is tudja a választ!
Bevethetitek még a történelematlaszt (haladók a vaktérképeket) is – mutassa meg a másik játékos bizonyos csata helyét, vagy egy hadsereg útvonalát, stb. Bármilyen történelmi eseményről, személyről, helyszínről lehet kérdezni.

2/c Ehhez a játékhoz is többen kellenek, akár az egész osztály is játszhat.
Üljetek körbe, pörgessétek meg a fidget spinnert, és akire mutat a nyíl, az a játékos válaszoljon a többiek kérdéseire. Aki a legtöbb kérdésre tudja a helyes választ, az nyer (esetleg az kap az óra végén egy ötöst, ha a tanárotok is benne van a játékban).

Te milyen játékot ajánlanál? Hogyan használtad töritanuláshoz a fidget spinnert?

TIPP:
Ha már nem kapható a pörgettyű, ha nem akarsz erre a játékra pénzt kiadni, semmi gond. Egyszerű papírnyíllal, ceruzával, műanyag flakonnal, stb is játszhatóak ezek a játékok. Pörgesd meg a ceruzát, flakont, stb, mire mutat?

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Eljött az ideje a történelem témazárónak! - Törizz otthon
  2. Ötletgyűjtemény - Tanulás saját készítésű játékokkal - Törizz otthon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..