dobble

Tanulj törit játszva! – Ötletek Dobble kártyához

Az elmúlt egy-két évben hatalmas népszerűségre tett szert egy egyszerű kártyajáték, a Dobble. Nem véletlenül! Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: memóriát, megfigyelést, reflexeket lehet próbára tenni játék közben! És ami olyan könnyű feladatnak látszik addig, amíg más kezében van a kártya, mindjárt sokkal nehezebb lesz, amikor a saját pakliját kell figyelnie a játékosnak! Próbáltad már?Próbáld ki! Tanulj törit Dobble kártyával!

Bolti választékban még nem láttam történelmi témájú Dobble játékot, de a neten található generátorokkal teljesen saját igényre szabható kártyapaklik készíthetők. Lehet összeállítani olyan paklit, amiben a történelem legnagyobb eseményei, szereplői, helyszínei szerepelnek, de lehet szűkíteni a kört és csak adott korszakhoz válogatni a legfontosabb tudnivalókat. Így mindig az adott korszak tanulásához lehet használni!

Hogyan használd a Dobble kártyákat?

Ha nem te állítottad össze a kártyákat, akkor kezdd azzal, hogy kiteríted az összes lapot és jó alaposan megnézed! (Még jobb, ha az osztálytársaiddal, barátaiddal ültök le kártyázni és együtt nézitek át a lapokat!) Minden képet, minden feliratot vegyetek alaposan szemügyre! Melyik ismerős, melyik ismeretlen? Mi jut eszedbe azokról a képekről, amik ismerősnek tűnnek? Egy helyszín? Egy esemény? Próbáld összeszedni, hogy mit tudsz róla! (Mi, hol, mikor, miért történt? Ki volt, mi volt az a szereplő, akit a képen látsz?) Ha van társad is a nézegetéshez, akkor beszéljétek meg, hogy melyikőtök mit tud a képek, feliratok alapján!
Ha ismeretlen képre bukkantok, járjatok utána, hogy vajon miért került rá a kártyára! Miért lehet fontos?
Ha már mindent “megfejtettetek”, akkor kezdődhet a játék!

Hogyan kell játszani a Dobble kártyákkal?

A játékszabályokat itt megtalálod. A videóban meg is nézhetsz egy-két játékot!

Nyugodtan játszhattok ugyanúgy a történelmi témájú kártyákkal is, ahogy a többivel! Játék közben (az ellenfél megzavarására 🙂 ) időnként rá lehet kérdezni, hogy melyik képről mi jut eszetekbe! Ha nagyon pörög a játék, akkor a végén tegyétek próbára egymást: ki tud többet történelemből a kártyák alapján? Hidd el, ha sokat játszol ezzel a kártyával, előbb-utóbb megmaradnak a fejedben a képek, a képekről pedig eszedbe fog jutni néhány fontos esemény, személy, szóval egy kis történelem!

Dobble készítő

Számos Dobble, vagy másik nevén Spot it készítő program volt fent a neten. Legtöbbjük sajnos mára nem elérhető. Sok keresgélés után azért lehet még találni egyet-egyet. Ezekkel lehet kör, vagy téglalap alakú kártyákat is készíteni. A kör alakú vonzereje, hogy mutatós és sosincs fejjel lefelé a lap. A téglalap alakúnak az előnye, hogy könnyebb szabályosan kivágni. Nézzünk erre is egy példát: Funcard

Mi már készítettünk Dobble kártyákat történelemhez. Láttad már?

Hozzászólások

hozzászólás

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ötletgyűjtemény - Tanulás saját készítésű játékokkal - Törizz otthon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..