Görög-perzsa háborúk, szalamiszi ütközet

Hogyan használd a történelemtérképet

A térképelemzés a forráselemzéshez hasonlóan rendkívül egyszerű elemekre épülő feladat. Ezért szomorú, hogy vannak olyan diákok, akik számára a térkép nem segítséget jelent, hanem plusz akadályt. Le kell küzdeni a félelmet a térképpel kapcsolatban és meglátni, hogy milyen sok új információt tár fel, megkönnyítve a tanulást! A térképolvasás tulajdonképpen egy egyszerű rajz áttekintése néhány elemi szempont szerint.Mennyi mindent tud megmutatni számodra egy történelemtérkép

 • államok határait és a határok változásait
 • városok történelmi kialakulását
 • kulturális emlékeket
 • közigazgatást, út/vasúthálózatot
 • kereskedelmet
 • népek vándorlását, elhurcolását
 • hadjáratok, csaták, szövetségek alakulását
 • területszerzést, területvesztést, területi követeléseket
 • vallási megosztottságot
 • etnikai változásokat
 • politikai rendszereket
 • gazdasági helyzetet
 • demográfiai adatokat
 • választási eredményeket

Ez mind hasznos információ. Lássuk, hogyan jutsz mindehhez!

A térképolvasás legfontosabb feladatai

 1. Információszerzés. Olvasd le a legalapvetőbb információkat a térképről. Tájékozódj. Vésd a térkép ábráját az emlékezetedbe. Pl.: Nézd meg, mely folyók völgyében alakultak ki az első civilizációk.
 2. Figyeld meg a melléktérképeket (ha vannak). Ezek mindig részletezik a főtérkép egy-egy eseményét. A melléktérkép ábráját mindig próbáld meg elhelyezni a főtérképen, hogy egy egésszé álljon össze a számodra.
 3. Figyeld meg a térképen feltüntetett információkat – képeket, jelmagyarázatokat, nyilakat, évszámokat, színeket, határvonalakat. Fontos, hogy értsd meg, miért helyezték el ezeket az információkat a térképen. Szerencsére az általános iskolai térképekre rendre helyeznek el képeket is a legfontosabb helyszínekhez – ezek a megértés mellett segítenek a tájékozódásban is.
 4. Kövesd nyomon a térképen szereplő nyilakat, jelmagyarázatokat. Ezek segítséget adnak az események egymás utániságának megtanulásában. A megértést segítik pl. a szemben álló felek erőviszonyainak tisztázása kapcsán. Háborús téma tanulása során a csapatmozgások révén a legfontosabb hadi eseményeket tanulhatod meg könnyedén. Néha még évszámokat is feltüntetve, így az évszám is könnyebben rögzülhet, ha használod a térképet.
 5. Vonj le következtetéseket. Ha megfelelően sokat forgatod a töriatlaszt, egy idő után te magad is képes leszel összefüggéseket leolvasni belőle. Pl.: Te magad is rájöhetsz csupán térkép használatával, hogy a Római Birodalom mely irányokba vezethetett hódító hadjáratokat és ott milyen ellenállásba ütközhetett. Ebből levezetve könnyen megtanulhatóak a római provinciák is.
 6. Próbáld meg kikövetkeztetni az előzményeket. A térkép gyakran segít a történelmi események előzményeinek kikövetkeztetésében is. Számos ilyen példa akad. Pl.: A Balkán felosztásának kérdése. Vagy a görög gyarmatosítás okai és irányai.
 7. Próbálj magyarázatot adni a térkép alapján 1-1 történelmi eseményre. Pl.: Nagy földrajzi felfedezések elindulásának egyik kardinális oka a Török Birodalom terjeszkedése volt. Új útvonalakat kellett keresni Kelet irányába. Merre indulhattak el a felfedezők és mely országok voltak fekvésük miatt jobb helyzetben a felfedezések során?
 8. Hasonlítsd össze a különböző korok térképeit. Pl.: Magyarország területi változásai az államalapítástól kezdve – így például a Trianon során elcsatolt területeket, annak méretét, és hazánk veszteségének mértékét könnyen meg tudod tanulni.
 9. Vesd össze a tankönyv, munkafüzet és a történelematlasz térképvázlatát. Fontos szempont, mert ennek segítségével tudsz jól tájékozódni a méretarányok és a különböző részletek között. Ez nemcsak a töritudásodat, hanem a térlátásodat, tájékozódásodat is fejleszti.

Játékos térképtanulás

 • Fogj néhány szem babot / morzsolt kukoricát / száraztésztát / vagy saját fantáziád szerint bármilyen apró termést, eszközt. (Akár többfélét is.) Ezeket helyezd el a következőképpen: ha a tankönyvben olvasod egy helyszín nevét, az atlaszod térképvázlatára helyezz egy darabot belőle. Mikor a lecke végére értél, nézd meg, hova tettél tárgyakat. Próbáld meg jól rögzíteni a képet és számold meg, hány darabot tettél le. Utána szedd le, és próbáld meg emlékezetből visszahelyezni őket a térképre. Mikor 1 darabot elhelyezel, fűzz hozzá néhány gondolatot, amit tudni kell a helyszín kapcsán. Erre már építheted a történelemtanulást.
 • Készíts apró sematikus térképrajzot. Akár egy kis tapadós papírlapra, vagy a füzetben lévő törivázlatod mellé. Olyan legyen, ami nagyon egyszerűen az adott terület elnagyolt körvonalát ábrázolja és esetleg 1-1 fontos folyót. Erre rajzold be a számodra fontos események helyszínét, csapatmozgást, népek vándorlását, stb. Köré írhatsz megjegyzéseket, készíthetsz rajzokat. Mint egy gondolattérkép működik majd. Könnyen felidézhető, bármikor kéznél lehet, akár dolgozat során is megrajzolható – a tanárodnak biztosan nem lesz ellenére.
  Például az én sematikus 3 részre szakadt Magyarország térképem valahogy így néz ki. Nem lett tökéletes, de nem is ez acél 🙂 . A térkép mellé néhány fontos adatot, évszámot is felírtam emlékeztetőül.

  3 részre szakadt Magyarország tanulását segítő sematikus rajz
  3 részre szakadt Magyarország tanulását segítő sematikus rajz
 • Játssz nagyban a térképen: Nyomtasd ki nagyban a térképet és “lépd le” a történelmi eseményeket. Ha nem tudsz elég nagyban nyomtatni,  lehet LEGO figurával is “lelépni” a térképet. (Részletesebben itt megtalálod.)

Hasznos volt számodra ez a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*