térkép videón

Történelemtérképek videón

Akármilyen részletes atlaszod van is, csak azt láthatod a különböző oldalakon, hogy nem egyeznek a határok az előző oldalon látott térképekkel. Ezeket a térképváltozásokat a következő videókban nézheted meg, ahol szinte “mozognak” a határok, ahogy évről évre követik a rajzok a módosulásokat.
A videóban láthatod az évszámot és az aktuális határokat is. Ha valamelyik részletet szeretnéd tüzetesebben tanulmányozni, csak állítsd meg a videót és máris lesz időd elmélyülni a határokban, országokban (a színkódokban). Alaposan megfigyelheted egy-egy nagyobb esemény, háború előtti állapotokat és összehasonlíthatod az eseményt, a háborút követő helyzettel. Ezzel is segítve a tanulást.

A Föld benépesítése

Európa térképe a kezdetektől 2016-ig

Bal alsó sarokban az évszám utáni BC rövidítés, az időszámításunk előtti időszakra utal.
A bal felső sarokban a határok változásán kívül azt is láthatod, hogy milyen nagyobb háborúk zajlottak az adott időben és elolvashatod azt is, hogy melyik volt a legnagyobb város akkoriban.
Jobb oldalon pedig az összes ország, birodalom nevét megtalálod az adott korból.
Érdemes külön megfigyelni a Kárpát-medencét: mikor melyik nép fennhatósága alá tartozott, illetve hogyan változtak hazánk határai a történelem során.

A világ térképe a kezdetektől

Kicsit nehezebben követhető, hiszen az egész világot mutatja a térkép, a kisebb részletek így nem látszanak annyira, mint egy kontinens térképén. Ugyanakkor egyszerre láthatod a változásokat az egész világon.

Készültek térképek egy-egy nagyobb háborúról is. Például mindkét világháború térképét követheted videón is.

Első világháború napról napra

Második világháború napról napra

Magyarország térképe

Külön érdemes figyelni a térkép részletgazdagságára – uralkodók, dinasztiák, fővárosok, zászlók és háborúk aktuális megnevezését és képét is megtalálod rajta.

Az 1848/49-es szabadságharc

A nyilak időrendben mutatják a csapatok vonulását, a csaták helyét.

Akkor veszed igazán hasznát ezeknek a térképeknek, ha már tudod a történetet, ha már ismered a történelmi hátteret. Amikor történelmet tanulsz, jusson eszedbe, hogy használd a térképet, atlaszt is a tanuláshoz. Ha már átlátod az eseményeket, látod a térképen is a fontos helyszíneket, akkor érdemes ezeket a “mozgó” térképeket is megnézni, hogy még jobban meg tudd jegyezni a változásokat!
Keress rá a neten (YouTube-on) arra a korszakra, amit éppen tanulsz, biztosan találsz hozzá térképet videón is (érdemes angolul is keresni, nagyobb eséllyel fogsz találni)!

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Töritanulás térképpel
Történelemtérkép elemzése


Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Oszd meg a bejegyzést és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*