Történelmi játszóterek

Kápolna, Visegrád, Budafok, Csepel, Székesfehérvár és a Budai Vár, azok a helyek, ahol történelmi ihletésű játszóteret alakítottak ki. Látogass el kisgyermekeddel ezekbe a parkokba, hogy csemetéd már kora-gyermekkorban játékosan kóstoljon bele a magyar történelem kiemelkedő eseményeibe. Érdemes elmagyarázni ezeken a helyeken, hogy egy-egy játék mit szimbolizál, milyen történelmi eseményt, tárgyat jelenít meg.Mátyás király történelmi mesekert – Visegrád

Mátyás király játszópark nem hasonlít a hagyományos játszóterekhez. Különleges elemekkel, élményekkel várja a gyerekeket. Felépítésével a történelmi helyszín mellett a mesék és regék máig is élő emlékkincsét eleveníti fel. A játszószerek mind természetes anyagokból készült egyedi tervezésű műalkotások, melyek játékosan illeszkednek történelmi környezetükbe. Labirintus, a király háza, remetelak, Beatrix trónja, Mária kápolna, íjászpálya, Mátyás király hadihajója, sárkányszekerek, forgóhinta és játszóház várja a látogatókat.

Mesekert

Koronás Park – Székesfehérvár

A középkor rejtelmes világába pillanthatnak be azok, akik ellátogatnak Székesfehérvár történelmi játszóparkjába. A Koronás Park sikerének az a legfőbb titka, hogy a gyermekek egyedi és rendkívül változatos játékokkal, a modern technika vívmányait is alkalmazva ismerhetik meg az egykori koronázó város történelmét, mindennapi életét, próbálhatnak ki elfeledett kézműves technikákat és tapasztalhatják meg, hogyan éltek, mivel játszottak a lovagok korában a gyermekek.

Koronás Park

Szent István játszótér – Budafok

A Szent István játszótér azzal a céllal készült, hogy a fiatal nemzedékben kialakítsa és megerősítse az identitást. Óriási társasjátékként fogja össze a történetet, melyen haladva, a nomád életformától eljuthatunk az államalapításig és az országépítésig. Persze ez egy játszótér, így nem történelemkönyvbe, sokkal inkább balladai környezetbe helyezi a gyerekeket. Megtalálhatók benne Szent István Intelmei, hiszen napjainkra is érvényesek István király ezer évvel ezelőtt fiának írt üzenetei. A legjellegzetesebb játék az óriási forgó korona, melyen lovagolni lehet.

Szent István játszótér

Mátyás Király Játszótér – Budapest, Budai vár

A játszótér Mátyás király meséire épül, amely az egyes játékelemeken is visszaköszön képekben és feliratokon, pl. Egyszer volt Budán kutyavásár. Olyan, mintha visszasétáltunk volna az időben egy középkori várba: vannak ágyúk, tömlöc, várfal, torony, udvari bolond. A legizgalmasabb, hogy az egész várrendszer alatt mászóalagutakat alakítottak ki, csak legyen aki követni tudja, merre jár a csemete.

Budavári játszótér

Tarna- völgyi történelmi emlékjátszótér – Kápolna

Természetes anyagokból, több korosztály számára hasznos időtöltést biztosító játszótér épült Kápolnán. A Közép-Tarna mente kilenc településének múltját kívánja bemutatni, játszótéri és térelemek segítségével. Mind a kilenc település külön vitrinben mutatja be legjellegzetesebb, egykori és jelenlegi életével kapcsolatos eseményeit.  Játékos formában ismerkedhetnek meg a gyerekek a saját és a környező települések múltjával, hagyományaival.

Tarna- völgyi történelmi emlékjátszótér

Rákóczi-kert – Csepel

A 25.000 nm területű Családok Parkja, azaz Rákóczi-kert központi eleme a fából készült, emeletes játszóvár és a körülötte lévő „vizesárok” homokozó, amelyek formáját a sárospataki vár ihlette. Játék közben a gyerekek a kuruc és labanc korról is megtudhatnak érdekes információkat. Ezután a 2 alagútcsúszda, illetve a számos rövidebb csúszda segítségével gyorsan el is hagyhatják a várat. A kicsinyített erőd mérete ideális a felnőttek számára is, így a szülők be tudnak menni és együtt játszani a gyerkőcökkel.

Rákóczi-kert

Figyelmedbe ajánlom:
Történelmi parkok
Skanzenek, tájházak
Régészeti parkok

Ismersz valahol az országban olyan történelmi témájú játszóteret, amelyik még nem szerepel a cikkben? Kérjük, írd meg nekünk!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak cikkeink! Oszd meg a bejegyzést és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Képek: google.map

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*