Valódi, vagy kamu
Valódi, vagy kamu

Valódi történelem, vagy csak kamu? – Hogyan döntheted el?

Biztos Te is szaladtál bele már olyan cikkbe a neten, ami nagyon érdekes volt, és első olvasásra hihető. Aztán kiderült, hogy csak álhírt terjesztettek. Bárkivel előfordul, hogy  nem tudja eldönteni, hogy valóság, vagy csak átverés az írás.

Ilyenkor ezek a kérdések fogalmazódhatnak meg benned: Egy álhír? Egy új elmélet, amit még nem bizonyítottak be? Kamu? Egy valódi történet, amit még nem sokan hallottak? A tudomány újonnan elfogadott álláspontja?

Ugyan honnan tudhatod, hogy az interneten melyik honlapnak, cikknek, írónak hiheted el az írottakat?
Még felnőttként sem mindig egyszerű a döntés, egy kezdő netező gyermeknek pedig még nincs is elég tapasztalata. Mire kell odafigyelni, hogy el tudd dönteni, mely cikkek a megbízhatóak?



A probléma nemcsak a magyar gyermekeknél jelentkezik, ez világszintű jelenség. Napjainkban, amikor az információk nagy részét gyerekek és felnőttek is az internetről szerzik, fontos tisztában lenni azzal, hogy nem minden weboldal megbízható. Ha olyan honlapra bukkansz, amit még nem ismersz, érdemes odafigyelni néhány fontos dologra. Ezek segítenek abban, hogy kiderüljön számodra, szabad-e elfogadni az adott weblapon olvasottakat.  Egy amerikai csoport összeállított egy listát, amely 6 olyan szempontot tartalmaz, ami segít az interneten talált információk olvasásakor eldönteni a kérdést: valódi, vagy kamutörténelem.
A táblázatot a magyar Bűvösvölgy Médiaértés Központ le is fordította, hogy magyarul is elérhető legyen.

Vegyük végig a szempontokat! Mikre figyelj, amikor egy történelemről szóló cikket olvasol?

Ki a szerző?

A felnőttek, és a történelem iránt elkötelezett diákok könnyebb helyzetben vannak, ők már valószínűleg névről ismernek történészeket, szakembereket. Ha nem is mindenkinek a neve ismerős az első cikkeknél, rendszeres olvasóként már megtanulja az ember a megbízható neveket. Ha ismerősen cseng a szerző neve, tudod, hogy ő egy szakember, akit már több helyen láttál, hallottál, akkor valószínű, hogy nem kamuhírt olvasol.
Amikor olyan nevet látsz a cikk szerzőjeként feltüntetve, akiről még soha nem hallottál, nem kell rögtön kattintani és másik oldalt keresni! Mindig lesznek új szerzők is, az ő nevüket is meg kell egyszer jegyezni! Nézz körül a neten, mit lehet tudni a cikk írójáról! Ha szaklapokban publikál, ha több ismert portálon is megjelennek a művei, akkor van rá esély, hogy egy megbízható cikkre akadtál. Ha csak pletykalapok szerzői között szerepel, akkor jobb ellenőrizni a cikkben talált adatokat, más honlapokkal összehasonlítani a friss híreket. Nem biztos, hogy el kell hinni, amit ebben a cikkben olvastál!

Nézőpontok

Egy jó szakember több szempontból is igyekszik megvilágítani egy eseményt, megmutatni az összefüggéseket. Állításait igyekszik igazolni, más állításokat pedig cáfolni.
Az általad olvasott cikkben találsz ilyen állításokat? Meg is magyarázza a szerző, hogy szerinte miért igaz az, amit ő gondol és miért nem igaz az, amit mások mondanak? Mivel magyarázza a szerző, hogy az ő állítása igaz? Elfogadható a magyarázat? Nézd meg, hogy máshol mit írnak erről az állításról!

Bizonyítékok

Bárki kitalálhat egy érdekes történetet, és mondhatja, hogy ez történelmi esemény. Attól, hogy elég meggyőzően hangoztatja, még nem lesz történelem. A történészek mindig valamilyen bizonyítékra alapozva fogalmazzák meg állításaikat. Kutatnak a könyvtárakban, levéltárakban régi iratok, oklevelek, újságcikkek után, keresnek tárgyi bizonyítékokat, hogy állításaik megalapozottak legyenek! Írásaikban ezekre a bizonyítékokra, forrásokra utalnak is.
Abban a cikkben, amit te találtál, említenek forrásokat, bizonyítékokat?

Wikipédia

Előfordulhat, hogy egy történelmi cikket olvasol egy blogban, egy érdekességeket bemutató honlapon. Ha megnézed a wikipédián, ott is szó szerint ugyanaz a szöveg. Lehet, hogy a szerző onnan másolta?  A wikipédiára nem biztos, hogy szakember írta a szöveget. Nem mindig elég alapos, sokszor hiányos, pontatlan. Ennél megbízhatóbb szerzőt, honlapot kell keresned, ha a valódi történelemre vagy kíváncsi! Keress tovább!
A facebookon közzétett posztokkal is óvatosan kell bánni! A facebookra bárki bármit kiírhat, egyáltalán nem biztos, hogy valódi történelmi tényeken alapul a történet, elég sok a kacsa.

Hihetetlen, újdonság, csoda

Vannak szerzők, akik úgy írnak, mintha most derült volna ki, mintha még soha senki nem is hallott volna egy adott dologról. Ha ilyet olvasol, jusson eszedbe, hogy ezekkel a mondatokkal akarják elérni a szerzők, hogy mindenképpen elolvasd a cikküket, még akkor is, ha nincs benne semmi újdonság, esetleg valóság sincs az írásban. (“Hihetetlen” “Hallottad már?” “Gondoltad volna?”, stb.)

Politikai hatások

Sajnos arra is van példa, hogy egy szerző egy politikust, egy rendszert támogasson írásával, vagy éppen ellenkezőleg, lejárasson egy rendszert. Arra is volt már példa, hogy nem engedték leírni a valóságot, mert az rossz fényt vetett volna a politikusokra, vagy a pártjukra. Előfordulhat, hogy a szerző az előítélete miatt nem tud tárgyilagos lenni. Keress más cikkeket is hasonló témában és hasonlítsd össze azok tartalmát is az eredeti cikkel. Ha többen, több helyen is hasonló összefüggéseket írnak le, akkor esélyesebb, hogy elfogadhatod a cikk tartalmát.

Gyerekek! Ha nem vagytok benne biztosak, kérdezzétek meg a szüleiteket, tanáraitokat, hogy ők mit szólnak a hírhez, ismerik-e a honlapot, mit tudnak az írójáról! Beszéljétek meg, hogy melyik cikkben miből lehet rájönni, hogy álhír, kamu, kitaláció, vagy éppen az ellenkezője. Egy idő után menni fog egyedül is, meg fogod tudni állapítani segítség nélkül is, hogy mit higgy el a neten olvasottakból!

Ha rendszeresen olvasol történelmi cikkeket az interneten, fogsz találni olyan weblapokat, amikről néhány olvasás után már tudni fogod, hogy megbízhatóak. Biztos, hogy olyan honlapokat fogsz választani, amelyeken érdekesnek is találod az olvasottakat. Érdemes mindig azokra visszatérni, amik egyszer már beváltak!


Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*