Széphajú Harald

A történelem legromantikusabb története: Norvégia egy nő szerelméért született

A viking Széphajú Harald, Norvégia egyesítője és első királya, a ránk maradt források szerint egy nő kezéért kezdte el a területek meghódítását.Ezt a romantikus történetet egy izlandi saga* (Földkerekség (Heimskringla) című gyűjteményes mű) hagyományozta ránk, az 1230-as évekből.

Saga - Széphajú Harald
Saga – Széphajú Harald

III. (Fekete) Halfdan halálával (863) Harald sok apró királyságot örökölt Vestfold területén. Viszonyítási alapként: Vestfold nagyjából akkora, mint Komárom-Esztergom megyénk. (Tehát kisebb király volt, mint a magyar a történelemben Kán László, vagy Csák Máté, stb.) A terület igazi értéke adottságában rejlett: jórészt alföld, Norvégia egyik legjobb mezőgazdasági vidéke, ahol a tél három hónapig tart, a kellemes nyári hőmérséklet pedig kitart májustól szeptemberig és kiváló kikötői is vannak.

Vestfold
Vestfold

Gyda kezének elnyerése

Az öröklés után nem sokkal második feleségéül kérte Hordalandi Eirik király lányát, Gydát. A hölgy azonban kikosarazta azzal a nagyravágyó kijelentéssel, hogy addig nem megy hozzá a királyhoz, amíg az nem lesz egész Norvégia ura. A királylány valószínűleg csak elhajtani akarta a kérőjét, de Harald komolyan vette. Olyannyira, hogy azt is megfogadta, addig nem vágja le és fésüli ki haját, amíg eleget nem tett a házasság feltételeinek. Ezzel pedig nemcsak a királylány kezét, hanem a Széphajú melléknevet is elnyerte. A haján a mai lányok szeme is megakadna, mert a források szerint derékig érő, szőke, dús fürtjei voltak. A lány kezét 10 évig tartó hódítással nyerte el: először a hegyi felkelőket verte le, majd nyugat irányában ért el eredményeket. Végül a legnagyobb ütközetet Hafrsfjordnál vívta, ahol legyőzte az ellene összefogó déli kiskirályokat is 866 körül. 872-ben egyesítette Norvégiát és házasságra lépett Gydával.

Norvégia 872-ben
Norvégia 872-ben

Választott hölgyétől 5 gyermeke született (Alof Aarbod, Rorik, Sigtrygg, Frode, Thorgils). Élete során 6 felesége volt, akik összesen 21 gyermekkel ajándékozták meg. (Továbbá 2 törvénytelen gyermeke is volt.) Uralkodásának késői szakaszát számos fiának civakodása nehezített meg. Köztük még életében felosztotta az országot.

Széphajú Harald uralkodása

Céltudatos és keménykezű uralkodó volt. Kegyetlen uralma alól sokan menekültek el a Brit-szigetekre, Shetland-szigetekre, a Hebridákra, az Orkney-szigetekre, Feröerre, Skóciába és a környező területekre, sőt talán Izlandra is. Erős és gazdag államot hozott létre. Amikor megöregedett, kedvenc fiának, I. (Véreskardú) Eriknek adta át a hatalmat. Majd Angliába ment, ahol rövid időre két ízben is York uralkodója lett. 81 éves korában, 933-ban halt meg. Utódai csekély megszakítással 1319-ig uralkodtak Norvégiában.


* saga: prózai formában szájhagyományosan őrzött, a 12. századtól kezdve pergamenre írt elbeszélés, amelyet helyenként verses betétek szakítanak meg. Nyelve szinte kivétel nélkül az óészaki nyelv volt. A saga műfaja az izlandi irodalomban volt elterjedt a 9-14. században, így a legtöbbet Izlandon írták.

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*