Eger és az egri vár
Eger és az egri vár

Pályázat – A kedvenc városom, az otthonom: Eger és az egri vár

Nagyon sokfelé jártam már Magyarországon, idén nyáron is kirándultam a szüleimmel és az öcsémmel több gyönyörű történelmi városban: Győrben, Kőszegen és Sárváron, Veszprémben. Nagyon tetszettek ezen történelmi emlékekben gazdag települések. Felkerestük a váraikat, sétálgattunk a belvárosukban, olvasgattunk róluk érdekes történeteket, legendákat, melyeket igazán érdekesnek találtam és megőrzöm emlékeimben mindet. De meg kell állapítanom újra és újra, évről-évre, hogy az én városom a legszebb, a szívemnek a legkedvesebb!


A csodálatos Eger

Életem eddigi 13 évét Egerben töltöttem. Nagyon szerencsésnek érzem magamat, hogy ebben a csodálatos barokk ékszerdoboznak is nevezett városkában él(het)ek. Egészen pici korom óta rengeteget sétálok a zegzugos kis utcáin és állíthatom, hogy már minden szegletét, eldugott kis sarkát jól ismerem. Újabban már nem a szüleimmel, nagyszüleimmel barangolok és andalgok hosszasan nézelődve, hanem a barátnőimmel, osztálytársaimmal, illetve biciklivel szelem át keresztbe-kasba a települést. Egy dolog azonban változatlan maradt: a mai napig minden egyes alkalommal rácsodálkozom a szépségére, az egyediségére, a meseszép belvárosi épületeire.

Az egri várban

Szinte minden nap keresztülmegyek a Dobó téren. Amikor felnézek a várra, büszkeséggel tölt el a múlt. Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye minden magyar ember előtt ismert történet. A hazaszeretet fogalma szorosan összekapcsolható a városommal. Az egri vár Eger jelképe. Sok-sok alkalommal jártam már a falai között.

Eger, egri vár
A vár főbejárata
Eger. egri vár
A Dobó téren, háttérben az egri vár
Eger, egri vár
A várfalak között

A Püspöki Palotában végig követhetjük a vár történetét Szent István király korától egészen a Rákóczi-szabadságharcig, kiemelve a végvári harcok időszakát. Maketteket, régi viseleteket is láthatunk és hanghatások teszik teljessé az élményünket.

Eger, egri vár
Püspöki Palota

A Hősök termében és a kazamatában megelevenednek előttünk a 16. századi dicső múlt emlékei, a korhű ruhába beöltözött remek idegenvezetők elbeszélései alapján teljesen úgy érezhetjük egy-egy pillanatra, mintha mi is Dobó István és Bornemissza Gergely közelségében harcolnánk a maroknyi egri várvédő seregben az óriási török túlerővel szemben. A Hősök termében található Dobó István vörös márvány síremlékének fedőlapja, mely a páncélba öltöztetett hős várkapitányt ábrázolja. A síremlék két oldalán hat nagyméretű szobor van, melyek az 1552-es várvédelem szereplőit szimbolizálják: végvári katonákat, tiszteket, kovácsot és az egri nőket. A falon 315 személynek a neve olvasható, akik 1552-ben a várban tartózkodtak és a nevük fennmaradt.

Eger, egri vár
A Hősök termében
Eger, egri vár
Dobó István márványsírja

Az ágyúdombról és a várfalakról káprázatos a kilátás a városra.

Eger, egri vár
Kilátás a várból
Eger, egri vár
Az ágyúdomb

Érdemes felkeresni a romkertben Árpád-házi I. Imre király síremlékét és a börtönkiállítást, valamint az Egri csillagok szereplőit bemutató Panoptikumot is.

Eger, egri vár
I. Imre király sírja
Eger, egri vár
Gárdonyi Géza síremléke
Eger, egri vár
CSAK A TESTE felirat

 

 

 

Gárdonyi Géza fejfáján olvasható felirat pedig egyetlen mondatban összefoglalja a lényeget: „CSAK A TESTE”. Ugyanis az 1552-es év hősies helytállása minden akkori és mindenkori magyar ember szívében, lelkében él tovább.

 

 

 

E pályázat kapcsán újra felkerestem a várat. Minden alkalommal tartogat valami újat a számomra. Ma, augusztus 20-án a nemzeti ünnep alkalmából különleges fáklyás idegenvezetés volt a kazamatában és olyan járatokba is bepillantást engedett az idegenvezető, ami amúgy a hétköznapokon nem megtekinthető. Hatalmas élmény volt. Hiába hallottam már sokszor a vár történetét, mégis mindig egy-egy új információval is gazdagodom.

Eger, egri vár
A kazamatában

Csatolok egy pár most készített saját fotót a várról, melyek bemutatják a szépségét, de úgy vélem, aki járt már ott, annak a lelkébe örökre bevésődött az emlékképe. Aki pedig még nem, kívánom, hogy kerüljön a bakancslistájára!

A váron kívül természetesen rengeteg látnivaló van még Egerben, például: a Dobó tér, a Minaret, a Török fürdő, a Bazilika, a Líceum, a Város a város alatt, Valide Szultána Fürdőrom, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, a Kopcsik Marcipánia, az Érsekkert, a Fazola kapuk … és még hosszasan sorolhatnám… (a gyönyörű épületek közé beleértve az egykori általános iskolámat, az Egri Lenkey János Általános Iskola épületét a Végvári vitézek terén és a jelenlegi iskolámat, az Egri Dobó István Gimnázium épületét, melyek kívül-belül szintén csodálatos, régi épületek)

Ezt az Egri várat és magát Egert látni kell! Minden magyar embernek egyszer legalább. A tapasztalat azonban az, hogy aki már felkereste, a szíve visszahúzza ide. Én ezen nem csodálkozom, hiszen nekem is a kedvenc városom. És szerencsére, az otthonom is egyben.

Beküldő: Jászberényi Eszter, 13 éves

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*