Tatabánya, Turulmadár

Pályázat – Turulmadár, Szelim-barlang és a Bányász kilátó

Lentről nézve olyan, mintha Tatabányát a magasból őrizné a Turulmadár és nézné egy szemre hasonlító sziklanyílás, a Szelim-barlang.

Tatabányát mindenki csúnyának tartja, mert panelrengeteg. Széles, szeles utcái vannak, ami persze előny is lehet, mert így nem olyan szmogos. Ezért ritkán állnak meg a turisták. 

Szüleimmel és testvéremmel rokonokat látogattunk meg a szomszédos Tatán. A tatai várat és Angolparkot már többször megnéztük. Ezért most inkább Tatabányán tekintettük meg a Gerecse látnivalóit, a Turulmadár emlékművet, a Szelim-barlangot és a Bányász kilátót. A Bányászati és Ipari Skanzenre (ami persze nem is a Gerecsében van, hanem a városban) már nem jutott időnk, így azt a legközelebbi látogatás alkalmával nézzük meg.

Ismerőseink is elkísértek és idegenvezetőként sok információt tudtak mondani, amiket én is leírok. Azt tanácsolták, hogy ne menjünk autóval fel a Turulhoz, hanem lépcsőn másszunk fel a sziklára, mert úgy sokkal nagyobb élmény. Tényleg szép az út, de kánikulában embert próbáló. 419 lépcső és több emelkedő visz fel. Állítólag a helyi gimnázium diákjainak tornaórán, rendszeren fel kell szaladniuk az emlékműhöz. Nem irigylem őket.

Turulmadár

A Turulmadár már a városból is jól látható. Lentről még nagyobbnak tűnik, mint amekkorának a helyszínen érzékeljük. A madár kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága majdnem 15 méter, karmaiban az Árpád-kard van, fején aranyozott, a Szent Koronához hasonló koronát visel. A szobortól szép kilátás nyílik. Az egész várost látni, sőt még a szomszédos településeket is.

A történelem során többször el akarták bontani, de végül megmenekült.

Turulmadár

Az emlékmű a honfoglaló magyarok 907-ben Szvatopluk fölött aratott győzelmére emlékeztet. Millenniumkor döntöttek a felállításáról és 1907-ben avatták fel. Azért pont turult, mert az ősmagyarok mondabeli madara. Az Emese álma monda szerint Emese álmában egy Turulmadár jelent meg és szólt hozzá. Azt mondta, hogy fia fog születni és népe dicső uralkodója lesz. Emese fia pedig Álmos fejedelem lett, aki a 7 honfoglaló vezér egyike volt.

Szelim-barlang

A szobortól mentünk a Szelim-barlanghoz. Két út vezet oda. A meredekebb úthoz kicsit lejjebb kell menni a lépcsőkön. Ez az út a sziklafal mentén visz végig. Kapaszkodó nincs. Aki fél a magasban, az szerintem ne ezen az útvonalon közelítse meg. Hatalmas nyílás. A barlangot már az őskorban is használták, régészek találtak is néhány leletet, de már múzeumban láthatók. Az Eragon című film egyes részleteit is itt forgatták. Nekem ettől is volt érdekes ez a barlang, meg azért, mert még sosem jártam ekkora sziklahasadékban. A barlang nevéhez több legenda is kapcsolódik.

Szelim-barlang
Szelim-barlang

A tetején van egy kráter, amit a víz mosott ki.

Szelim-barlang krátere

Aki ide akar ellátogatni, az vegyen fel túracipőt, vagy sportcipőt, mert csúszósak a kövek. Látványos és innét is szép a kilátás. Jól visszhangzik, és kellemes hűvös van bent. A nagy melegben jólesett nekünk. Sokan ültek le a barlangban és ettek, ittak valamit. A másik nyíláson mentünk ki, ami elhalad a beszakadt kürtő mellett.

Bányász kilátó

Ezután a kilátó felé mentünk. Az út egy tanösvény. Végig hatalmas kövek vannak elhelyezve az ország különböző helyeiről. Mindegyiknél tábla mutatja, hogy milyen fajta kő, hány millió éves és honnét való.

A kilátó egy régi bányászat során használt teherfelvonó akna tornya. Szerintem jó ötlet volt ide elhelyezni, mert különleges és legalább hasznosan felhasználták ezt az eszközt. Ilyet ritkán lát az ember. Óriási. Számomra elképzelhetetlen, milyen mély lehetett a bánya, ha ilyen hatalmas felvonót kellett hozzá használni. A kilátóból még az eddigieknél is jobb a kilátás. Elég szeles fent.

Bányász kilátó, Tatabánya

Annak ellenére, hogy Tatabánya nem a turisták célpontja, nem bántam meg, hogy megnéztem. Ajánlom másoknak is, hogy álljanak meg itt és merengjenek el egy kicsit a történelemben.

Írta: Németh Dávid (14 éves)

Pályázat – 2018

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*