Függetlenségi Nyilatkozat

Tények és tévhitek – az amerikai Függetlenség Napja

Július 4-én az Amerikai Egyesült Államokban mindenki ünnepel. Ez a nap az Egyesült Államok születésnapja, hiszen ekkor nyilvánította ki 13 amerikai gyarmat az elszakadási szándékát az anyaországtól, Nagy-Britanniától.

Miért ünneplik július 4-én a Függetlenség Napját?

Mítosz: Azért ünneplik a Függetlenség Napját július 4-én, mert ekkor határozta el a Kongresszus, hogy függetlenné válnak.

Tény: A Kongresszus már július 2-án kijelentette, hogy a függetlenséget választják, de a Függetlenségi Nyilatkozatot (azután, hogy a Kongresszus tagjai többször is javították) július 4-én fogadták el. Ezen a napon kezdték el a nyomtatást.Mikor írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot?

Mítosz: A Függetlenségi Nyilatkozatot az összes képviselő aláírta 1776. július 4-én

Tény: A képviselők 1776. augusztus 2-án kezdték el aláírni a Függetlenségi Nyilatkozatot

Mikor olvasták fel először a nyilvánosságnak a Függetlenségi Nyilatkozatot?

Mítosz: A Szabadság Harangja (Liberty Bell) kongott Philadelphiában, a Függetlenség Csarnokában (Independence Hall), amikor először olvasták fel nyilvánosan a Függetlenségi Nyilatkozatot 1776. július 4-én.

Tény: A Függetlenségi Nyilatkozatot 1776. július 8-án olvasták fel először nyilvánosan (előbb ki kellett nyomtatni). A harangok zúgtak július 8-án, de a történészek szerint nem biztos, hogy a Szabadság Harangja is köztük volt, a harangtorony elég rossz állapotban volt akkoriban. Mindenesetre, 1839-ben nevezték először Szabadság Harangjának ezt a harangot.

A Függetlenségi Nyilatkozat megalkotói éppen a Függetlenség Napján haltak meg?

Mítosz: Thomas Jefferson is és John Adams is július 4-én halt meg.

Tény: Ez így igaz!
Mindketten – a Függetlenségi Nyilatkozat aláírója is, és az amerikai elnök is – 1826. július 4-én haltak meg, pontosan 50 évvel a Nyilatkozat elfogadása után.

Kép forrása: Történelmi képek

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*