Törizz dobókockával!

Készíts töris dobókockát! A lehető legegyszerűbb tárgy a dobókocka, mégis kiváló motivációhoz, vagy az osztály felpörgetésére. Ajánlom iskolai és otthoni gyakorlásra egyaránt.Találtam otthon egy marék mesekockát, ami már eléggé elhasználódott, így gyermekeim már nem játszottak velük. Gondoltam, akkor hasznosítom én. Ha neked nincs mesekockád, elkészítheted fakockából, vagy bolti dobókockából is a töris dobókockát.

mesekocka

Lemértem a koca oldalát, majd Wordben elkészítettem a kiterített felszíni rajzát. Utána minden oldalára ráírtam egy történelmi alak nevét, vagy pedig a neten található arcképét illesztettem rá. Olyan személyeket választva, akikről sok mindent tanultunk. Nyomtatás után felragasztottam a mesekockára.

A kocka felhasználása tanórán

Töris dobókocka

(Természetesen a fenti két kockát más-más tanórán használom.)

Elindítom valamelyik tanulónál a töris kockát. Dob vele, majd a dobott oldalon lévő személyről 1 mondatot kell mondania. Utána átadja a kockát a következő játékosnak. Hogy pörgős legyen a játék, ezért ne adogassák messzire a kockát, csak a mellette, előtte, mögötte és átlósan ülő osztálytársaknak lehet átadni. Természetesen ha elfogynak ezek a lehetőségek, akkor távolabb ülőnek is odaadható.

A játék során folyamatosan figyelni kell, hogy ki mit mond, mert megismételni az elhangzott információt nem lehet. Ha valaki nem tud új információt mondani a dobott személyről, vagy ismétel, annak zálogot kell adnia (általában irodaszert), amit akkor kap vissza, ha az órai munkájával kiérdemli. Természetesen mindenki visszakapja a felszerelését. A diákok nem szokták lelkükre venni a zálogadást, inkább mulatságos a számukra. (Persze elhagyható.) Előfordulhat, hogy 1 dobás már nagyon sokszor előfordult, ezért nem lehet új gondolattal bővíteni az eddig elhangzottakat. Ilyenkor jelzem, hogy újat lehet dobni. A játéknak vége, ha már minden fontos tudnivaló elhangzott, vagy már mindenki dobott egyszer.

A diákok egyébként rendkívül leleményesek. Ha már kifogynak a tudásból, előjönnek a frappáns megoldásaikkal. Pl.: XIV. Lajos rokona volt XIII. Lajos; Kossuth Lajos és Széchenyi István kortársak voltak; stb. Természetesen ezeket is elfogadom, hiszen a tudás mellett az is fontos, hogy életrevaló legyen a tanuló 🙂 .

2 kockával játszva

Ha egy adott korszakhoz sok személy kapcsolható, legalább 12, akkor lehet 2 dobókockát is készíteni. Ha esetleg 1-2 személlyel mégis kevesebbet tudsz csak elhelyezni a kockán, lehet mosolygós fejecskét rárakni. Ennél a dobásnál választhat a játékosnak, hogy kiről mond információt.

1. lehetőség:

A tanuló mind a két kockával dob. Majd kiválasztja, hogy melyik kipörgetett személyről mond információt. Így már taktikázni is lehet. Hiszen arról érdemes információt közölni, akiről többet is tudunk, hogy maradjon még a tarsolyunkban mindenkiről valami. Illetve el lehet happolni a válaszokat a másik játékos elől.

2. lehetőség:

A tanuló mindkét kockával dob. Majd olyan állítást kell megfogalmaznia, amelybe mindkét személyt bele tudja szőni. (A kortársak voltak, vagy magyar történelem esetén, hogy mindketten magyarok voltak válasz kizárva.)

Töris kocka felhasználása otthon

Ha a szülő is partner: otthoni játék esetén a játékosok száma jelentősen lecsökken, így ilyenkor mindenki többször is sorra kerül. Egészen addig, amíg valamelyik játékos nem képes új információt megfogalmazni. Ilyenkor ez a játékos kiesik. A többiek tovább versengnek, egészen addig, amíg csak egy személy marad, a győztes.

Próbáld ki te is! Jó tanulást és játékot!

Köszönjük, ha barátaidnak is ajánlod a bejegyzést és megosztod! Várunk a Facebook oldalunkon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*