papírguriga töritanuláshoz

Tanulj törit papírgurigával!A papírguriga segítségével rendszerezheted a megtanult adatokat. E könnyen, gyorsan elkészíthető játékkal élvezetesebbé teheted sok adat rögzítését. Az eszköz később újra elővehető és segít a gyakorlásban.

papírguriga töritanuláshoz

Mire lesz szükséged a “tan-guriga” elkészítéséhez?

  • papírguriga
  • színes papírok (lehet fehér is, csak akkor nem annyira látványos)
  • vonalzó, ceruza, toll
  • olló
  • ragasztó

Hogyan készítsd el a gurigádat?

Először mérd meg a gurigádat, majd számold ki, milyen széles papírcsíkokra van szükséged (3 csíknál többet nem érdemes használni). Vágd ki a színes papírokból ezeket a csíkokat! A papírcsíkok hosszánál arra is számolj még papírt, ahol majd összeragasztod, amikor a gurigára felrakod.

papírguriga töritanuláshoz
Javaslom, hogy helyezd egymás mellé a papírcsíkokat, hogy aztán könnyebb legyen kezelni. Készítsd el a feliratokat, mintha egy táblázatot rajzolnál, 3 oszloppal.

Egyszerűbb változat: Már a feliratozásnál figyelj a sorrendre! Az összetartozó adatok ugyanabba a sorba kerüljenek! Ha nem jó helyre kerül minden adat, akkor hiába forgatod majd a gurigán, képtelenség lesz jól megoldani! (Ezért javaslom, hogy úgy készítsd el a feliratokat, mintha egy táblázatot készítenél.)

papírguriga töritanuláshoz

A feliratokkal ellátott papírcsíkokat a gurigára kell helyezni. Ehhez készíts laza gyűrűket a papírcsíkokból! (Ha túl szoros, akkor nem fogod tudni forgatni. Ha viszont túl lazára hagyod, akkor pedig könnyen lecsúszik majd a gurigáról.) A ragasztásnál nagyon figyelj, hogy a gurigához ne ragaszd hozzá a papírcsíkokat, mert akkor nem lesznek forgathatóak!

papírguriga töritanuláshoz

Ha minden papírcsík felkerült a tekercsre, megszáradt a ragasztó, akkor kezdődhet a játék! Forgasd úgy a különböző színű csíkokat, hogy a megfelelő adatok kerüljenek egy sorba!

papírguriga töritanuláshozpapírguriga töritanuláshoz

Ebben a változatban elég, ha egy megoldást tudsz. Ha azt a három adatot egymás mellé tekered, amiben biztos vagy, akkor a többi sorban is jól fog egymás mellé kerülni minden adat. Azért azt javaslom, hogy mindig más sorral próbálkozz, úgy gyakorolj – ellenőrzésként elég, ha megnézed azt a sort a gurigán, amit már biztosan tudsz, ebből látni fogod, hogy jól oldottad-e meg másik esemény adataival is a gurigát.

Én ezen a mintán a várháborúkat készítettem el: évszám, helyszín, várkapitány. Úgy forgasd egymás mellé a csíkokat, hogy az összetartozó év, vár és kapitány egy sort alkossanak!

Nehezebb változat: a készítés módja megegyezik az előzővel, egyetlen dologban lesz eltérés. Ennél a gurigánál nem számít, hogy a feliratok mindegyik papírcsíkra ugyanolyan sorrendben kerüljenek. Így nem lehet majd úgy tekerni a gurigát, hogy minden sorban egyszerre legyen helyes a megoldás, viszont így minden sorhoz külön meg kell keresni a megfelelő adatokat (aztán egy tankönyvben leellenőrizni, hogy jól oldottad-e meg azt a sort).

papírguriga töritanuláshozLátod, felül van egy kis hely a ragasztáshoz, aztán teljesen véletlenszerűen kerültek a feliratok a papírcsíkokra.

papírguriga töritanuláshozpapírguriga töritanuláshozpapírguriga töritanuláshozKipróbáltad? Mondd el a véleményedet! Neked segített? Tetszett, vagy nem tetszett ez a játék? Miért?

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*