barlangrajz

Lenyűgöző barlangrajzok – a legprofibbak

Káprázatos barlangrajzok, amiket még az őskorban készítettek. Van közöttük olyan, aminek elkészítését kb 32000 évvel ezelőttre datálják.

Az őskor “Sixtusi kápolnája” – Lascaux

A Dél-Franciaországban található barlangrendszer néhány igen figyelemre méltó paleolitkori barlangrajzot rejt legalább 15 ezer évvel ezelőttről.
1940. szeptember 12-én 4 kamasz, Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel és Simon Coencas (valamint Ravidat kutyája, aki Robot névre hallgatott) fedezte fel a barlangot. A II. világháború után megnyitották a barlangot a nagyközönség előtt. Naponta 1200 látogató tette tiszteletét a barlangban, aminek meg is lett a hatása. A keletkező szén-dioxid romboló hatása már 1955 körül észrevehető volt. Bár történtek próbálkozások a barlangrajzok megőrzésére, az állapotromlást nem tudták megakadályozni, ezért 1963-ben bezárták a barlangot, nem engedtek be több látogatót.
Ahhoz képest, hogy milyen régen készült rajzokról van szó, meglehetősen fejlett technikával készültek. Nagyon jó a rajzokon a térhatás, láthatók a mozgásábrázolások is.

Virtuálisan bejárhatod az egész barlangot (kattints ide!). Ne hagyd ki, csodálatos!

barlangrajzbarlangrajzokbarlangrajz

Altamira

Az Altamira barlang Észak-Spanyolországban, Santilliana del Mar közelében található. Ahogy az gyakran előfordult, ezt a barlangot is véletlenül fedezték fel. 1868-ban egy Modesto Cubillas nevű vadász botlott bele, bár egészen 1875-ig nem térképezték fel teljesen, ekkor egy Marcellino Sanz de Santuola nevű nemes ezt megtette. A barlangrajzokat azonban nem ő, hanem lánya Maria de Santuola fedezte fel 1879-ben. Mivel ezek a rajzok elképesztően jó minőségben maradtak fent, a szakértők sokáig megkérdőjelezték eredetiségüket és sajnos a felfedezőjük még azelőtt meghalt, hogy hivatalosan elismerték volna a hitelességüket. Ez csak azután történt meg, hogy további kőkorszaki maradványokat találtak a környéken.
Ebben a barlangban 600 festmény és 1500 karcolat található, az őskőkori művészet egyik leggazdagabb lelőhelye.

barlangrajzbarlangrajzbarlangrajz

Chauvet

A Chauvet barlang dél-Franciaországban található, Ardéche megyében. 1994-ben vált híressé miután 3 barlangkutató észrevette a barlang falait díszitő paleolitkori alkotásokat, valamint a talajt borító fossziliákat. Ezek között a maradványok között sok állat – köztük ma már kihalt fajok -, illetve emberi és állati lábnyomok is voltak.
A barlang szokatlanul nagy, a barlang falain található rajzok száma, minősége és állapota rendkívüli. A barlangot két különböző korban lakhatták emberek: a barlangban található leletek nagyobb része 30 000-32 000 évvel ezelőttről származik. 25 000-27 000 évvel ezelőttről mindössze egy gyermek lábnyoma, elszenesedett tűzrakó helyek és a barlangot világító fáklyák által hagyott füstnyomok maradtak fent. Az itt található barlangrajzok jóval régebbről származnak, mint a többi barlangban talált rajzok.

barlangrajzbarlangrajzbarlangrajz

Magura

A Magura barlang Észak-Nyugat-Bulgáriában, Szófiától 180 km-re található. A barlang gyöngyszemei az egyedülálló festmények, melyeket denevér guánóval festettek a kőre. A festmények többrétegűek és különböző korokból származnak: az őskőkortól kezdve és a korai bronzkorig. Az itt található művek táncoló nőket, táncoló és vadászó férfiakat, álcázott férfiakat, sokféle állatot, Napot, csillagokat, munkaeszközöket és növényeket ábrázolnak.
A képeken keresztül sok információ maradt fent vallásos eseményekről és lakomákról, ezek szimbólumairól és személyiségeiről. A képek alapján a barlang templomként funkcionált az újkőkortól egészen a vaskorig.

barlangrajz

Cosquer barlangrajzok: egy vízalatti barlang 27 000 évvel ezelőttről

A Cosquer-barlang a Földközi-tenger partvidékén található, nem messze Marseille-től. A barlangot, melynek bejárata ma már víz alatt van, 1991-ben fedezte fel Henri Cosquer. Ma a barlangba egy 175 méter hosszú alagúton keresztül lehet bejutni, melynek bejárata 37 méterrel tengerszint alatt van.
A barlangban több tucat festmény és faragás található, melyek a felső paleolitikumból származnak. A barlangban két különböző korban lakhattak emberek: a régebbi rajzok, melyek kézlenyomatokat és ehhez kapcsolódó motívumokat ábrázolnak i. e. 27 000-ből származnak, míg az újabbak, melyek jeleket és állatokat ábrázolnak, i. e. 19 000-ből származnak.

barlangrajz barlangrajz

Font de Gaume

A Dordogne-völgyben élő ősemberek először i. e. 25 000 körül telepedtek le a Font de Gaume szájánál. A barlang szája szórványosan lakott volt a következő néhány ezer évben. Miután az eredeti lakók elhagyták, a barlang feledésbe merült egészen a 19. századig, amikor a helyi emberek elkezdték látogatni.
A barlangrajzokat egy tanár, Denis Peyrony fedezte fel 1901-ben. Az alkotások i. e. 17 000-ből származnak. A barlangban található festmények közül azonban sokat csak jóval később fedeztek fel. A barlang leghíresebb képét, mely 5 bölényt ábrázol, véletlenül fedezték fel 1966-ban, miközben a kutatók a barlangot tisztították. Font de Gaume több mint 200 többszínű festménynek ad otthont és a többszínű festmények legjobb példájaként tartják számon Lascaux mellett. Font de Gaume-ban több mint 80 bölény-, körülbelül 40 ló- és több mint 20 mamutábrázolás található.

barlangrajz barlangrajz

A barlangrajzok videón:

Képek forrása: wikipedia

Hasznos volt ez a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*