A börtönben született francia királyné

Kevesen ismerik Madame de Maintenon, született Françoise d’Aubigné (1635-1719) nevét, aki a nyomorból indult és XIV. Lajos feleségeként hunyt el. Hogy sikerült ezt a szinte példátlan pályaívet befutnia?A nyomorból indulva

Françoise d’Aubigné édesapja börtönének cellájában született. Ugyanis apja, egy elítélt csaló és első feleségének gyilkosa volt. Gyermekként nagynénje, majd szülei nevelték. Sokfelé élt, megjárta Martinique szigetét is. Apja korai halála után keresztanyja zárdába küldte. Itt tanult kisasszonyt faragtak belőle. Azonban pénze nem volt, így megismerte a nyomort.

16 évesen találkozott a kor híres költőjével, a sokkal idősebb (20 év) Paul Scarron-nal, akihez anyagi okok miatt ment hozzá. A házasság kölcsönösen kedvező volt. Françoise férje irodalmi estjeit szervezte, a férfi pedig kiművelte és befolyásos emberekkel ismertette össze. 8 év után, még fiatalon megözvegyült és ismét ott állt pénz nélkül.

XIV. Lajos francia király szeretője, majd titkos felesége

Tehetős barátai elintézték, hogy életjáradékot kapjon az anyakirálynétól. Majd barátnője közbenjárására a király szeretőjétől született gyerekeket nevelte titokban, egy vidéki kastélyban. Itt került közelebbi kapcsolatba XIV. Lajossal, aki gyakran látogatta 7 gyermekét. A Napkirály imádta a művészetet, így figyelt fel a művelt Françoise-ra. Hamarosan márkiné, majd a trónörökös körül szolgálattevő udvarhölgy lett.

Nemsokára meghalt a királyné és pár hónappal később a király titokban elvette a rangon alul született nőt, aki 30 éven át sikeresen fenntartotta férje vonzalmát. XIV. Lajos feleségeként még az európai történelem alakulásába is beleszólást nyert. Sem a királyi család, sem az udvar, de még a nép sem kedvelte, mert úgy gondolták, túlzottan befolyásolja Lajost. Az tény, hogy a király szigorúbb, erkölcsösebb, elmélkedőbb viselkedés felé fordult mellette.

XIV. Lajos halálakor egy leánynevelő intézetet hozott létre vagyontalan nemesi kisasszonyok számára. Haláláig, 4 éven keresztül itt élt és tevékenykedett.

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*