A börtönben született francia királyné

Kevesen ismerik Madame de Maintenon, született Françoise d’Aubigné nevét, aki a nyomorból indult és XIV. Lajos feleségeként hunyt el. Hogy sikerült ezt a szinte példátlan pályaívet befutnia?Françoise d’Aubigné, édesapja börtönében született. Ugyanis apja, egy elítélt csaló és felesége gyilkosa volt. Gyermekként megjárta Martinique szigetét, majd apja halála után zárdába került. Itt tanult kisasszonyt faragtak belőle. Azonban pénze nem volt, így megismerte a nyomort.

16 évesen találkozott a kor híres költőjével, a sokkal idősebb Paul Scarron-nal, akihez anyagi okok miatt ment hozzá. A házasság kölcsönösen kedvező volt. Françoise férje irodalmi estjeit szervezte, a férfi pedig kiművelte és befolyásos emberekkel ismertette össze. Azonban fiatalon megözvegyült és ismét ott állt pénz nélkül.

Tehetős barátai elintézték, hogy életjáradékot kapjon az anyakirálynétól. Majd barátnője közbenjárására a király szeretőjétől született gyerekeket nevelte titokban, egy vidéki kastélyban. Itt került közelebbi kapcsolatba a XIV. Lajossal, aki gyakran látogatta 7 gyermekét. A Napkirály imádta a művészetet, így figyelt fel a művelt Françoise-ra. Hamarosan márkiné, majd a trónörökös körül szolgálattevő udvarhölgy lett.

Nemsokára meghalt a királyné és pár hónappal később a király titokban elvette ezt a rangon alul született nőt, aki 30 éven át sikeresen fenntartotta férje vonzalmát. XIV. Lajos feleségeként fejezte be életét, aki férje oldalán még az európai történelem alakulásába is beleszólást nyert.

Kép: wikipedia.org

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..