Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix

Híres történelmi személyek kedvenc ételei

Híres emberek kedvenc ételeit kóstolgattuk történelemórán. A gyerekek lelkesen készítenek kóstolót és közben kiváló kiselőadásokat is tartanak.

Aki hoz az aktuális témának megfelelő kóstolót, plusz pontban részesül. Hogy mennyiben? Az függ a háttérmunkától, felkészüléstől, előadástól. Az újkor beköszöntétől sok feljegyzés őrzi híres és hírhedt történelmi személyek kedvenc ételeit, ezáltal regiment lehetőséget kínálva a diákoknak. Legnépszerűbbek a reformkor és a ’48-as szabadságharc hősei, de egy-két XX. századi figura is megihleti a gyerekeket.

1. Magyar történelem:

Kossuth Lajos

Kedvelte a citromos kolbászt, valamint a Pozsonyi kiflinek egy speciális, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében kínált változatát, amely Kossuth-kifli néven vált ismertté.

Széchenyi István

Nagy rajongója volt az akkoriban “hideg, vagy fagyos nyalatnak” nevezett csemegének, a fagylaltnak, ami szép tálalásban, tisztára mosott tengeri kagylóban került a nagyközönség elé. A jeges desszertet különösen elegánsan tálalva kérte.

Deák Ferenc

A haza bölcse minden bizonnyal édesszájú volt, ha a róla elnevezett Deák-tortára és a Deák-módra készült sütemény-változatokra gondolunk. Ezen kívül nagyon szerette a sült csirkét paradicsommal.

Petőfi Sándor

Pecsenyehús és túros csusza volt a kedvence, de szerette a marharostélyost lecsóval, a töltött tojást, fokhagymás kolbászt és a gulyást, melyet akár reggelire is elfogyasztott. Kukoricagombócot maga is szívesen készített katonatársainak, melyet rántott levesekhez kínáltak. Állítólag mestere volt az elkészítésének. Talán nem is véletlen, hogy a galuska a János vitézben is felbukkan.

Ferenc József

A császármorzsa vagy smarni a monarchia egyik igen kedvelt desszertje volt. Eredetére több köznépi legendát ismerünk. Abban mindegyik egyetért, hogy I. Ferenc József osztrák császár és magyar király volt a sütemény névadója. Abban viszont már eltérnek a történetek, hogy mikor, hol és miért is jött létre a császármorzsa. (Bővebben ITT olvashatsz róla.)

Ferenc József másik nagy kedvence az Isler, vagy ahogy eredetileg írják Ischler. Ez esetben vitán felüli, hogy Bad Ischlerről, a felső-ausztriai városkáról kapta a nevét, mely a császár életében kiemelten fontos hely volt. 

Kedvenc levese a tányérhús volt, mely 8-10 órán át készülő húsleves-féleség bőséges mennyiségű hússal és velős csonttal.

Erzsébet királyné

A királynőnek minden napja egy nagy csésze Earl Grey teával indult, amit tejjel és cukor nélkül fogyasztott, hozzá omlós kekszet evett. Reggelire a rántotta is nagy kedvence volt, olykor megvadítva füstölt lazaccal és friss szarvasgombával.

Imádta a csokoládét, így a délutáni teájához általában csokis pitét, csokis mousse-t vagy csokitortát szolgáltak fel neki. Tea mellé szívesen fogyasztott apró szendvicseket is, melyek nagyon népszerűek voltak akkoriban. Állítólag imádta az eperlekvárral megkent friss kenyeret és péksütiket. Igazi különleges ínyencsége az ibolyafagyi volt, melybe egy marék ibolyát mozsárban szétzúztak. E különleges ételt Ausztriában még ma is készítik.

Szerette a szilvás gombócot, melyet állítólag ő maga is kiválóan el tudott készíteni. Számára különleges tyúkhúslevest is készítettek, melybe zöldborsó és spárga is került.

Vacsorakor nagyon szigorú volt magával. Se burgonya, se rizs, se tészta nem került a tányérjára. Csak grillezett hal, és friss saláta. Kedvenc gyümölcse a mangó volt.

Rákosi Mátyás

A csirkebecsinált volt a kedvenc étele, reggelire pedig gyakran evett gombás, velős tojást.

2. Egyetemes történelem:

Medici Katalin

Egy különleges édességgel, a vanília illatú, narancsos palacsintával hódította vissza férjének, II. Henrik francia királynak a szívét. Az eredmény magáért beszélt: az addig terméketlennek tartott Katalin ezután hét gyermekkel ajándékozta meg az uralkodót.

Napóleon

Állítólag szerette a pacalt, bár szakácsa nem tartotta hozzá méltó ételnek. A csaták előtt pedig sült csirkét kért. A marengói csata nagy francia győzelmének emlékét őrzi a sült csirke Marengo módra receptje. Állítólag a jó hír hallatán Dunant kiejtette kezéből a paradicsompürével teli edényt, amely egyenesen egy ropogósra sült csirkére borult. Napóleon éppen ekkor tért vissza a hadiszállásra, amikor is azonnal tálalni kellett számára. Újabb csirkét nem volt idő kisütni, ezért a főszakács a paradicsomos csirkét ízesítette tovább gombával, fűszerekkel. A hatás nem maradt el: a császárnak ízlett az új fogás.

Marie Antoinette

XVI. Lajos felesége a történetek szerint nagyon szerette a fényűzést, a divatot és az édességeket. Nagy kedvence a fánk volt, ami egész Európában elterjedt. A franciák úgy tartják, hogy a királyné egy karneváli éjszakán kóstolta meg először egy mézeskalácsos mester utcán árult paraszti fánkját, amely annyira elbűvölte, hogy az egész kosárnyi árut megvásároltatta. A karnevál után magához hívatta a fánksütőt, aki megosztotta a királyi cukrásszal az elkészítés titkát. A recept kisebb módosítását követően a fánkot rendszeresen fel kellett szolgálni a francia királyi udvarban. Az idők múlásával mindenütt elterjedt.

Abraham Lincoln

Nem rajongott a rongyrázásért, a kulináris élvezetek sem különösebben érdekelték, állítólag az alma, a tojás és a szalonna voltak a kedvenc ételei, amiért pedig igazán rajongott az a kávé volt.

Franklin D. Roosevelt

Az egyszerű ételeket kedvelte. Kedvencei közé tartozott egy jó szaftos sajtos melegszendvics vagy egy sima omlett is, de volt, hogy hot doggal várta VI. György királyt és lányát, a mai II. Erzsébet királynőt amerikai látogatásuk alkalmából.

Sztálin

Szerette a hagyományos grúz konyhát, amely sok diót, fokhagymát, szilvát és gránátalmát használt, s az ételek mellől nem hiányozhattak a borok. Odavolt a Gozinakiért, egy hagyományos grúz édességért, amely mézzel készült karamellizált dióból készült, de szerette az igen bonyolult elkészítésű hideg csirkés előételt, a szacivit is.

Adolf Hitler

A kor újságírói szerint Hitler szigorú vegetáriánus életmódot folytatott. Ám a valóságban szerette a jó és különleges sonkát. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta a Führer mindennapi betevője volt, de Hitler a csokoládés sütit és a pogácsával felszolgált teát is szerette. Ez utóbbit, a teát 7 teáskanál cukorral fogyasztotta. Kedvence a híres bajor Bratwurst és a jófajta borok, melyhez szintén adott néhány gramm cukrot, ugyanis nélküle keserűnek találta.

A Führer kedvenc ételei között megtalálhatjuk a májgombócot, a kaviárt, de a vajban sült pisztrángnak sem tudott ellenállni. Elalvás előtt mindig süteményt majszolt. Élete utolsó napjaiban annyira rettegett attól, hogy megmérgezik, hogy csak húslevesen és burgonyapürén élt.

Benito Mussolini

A Duce imádta a fokhagymát, és azt gondolta, hogy a francia étel “értéktelen”. Az olasz fasizmus megteremtőjének kedvence az egyszerű saláta volt, amelyben olajjal és friss citromlével átitatott apróra vágott fokhagyma adta az alapot. Szeretett enni otthon a családjával, s az volt a mániája, hogy mindenki az asztalnál üljön, amikor megérkezik.

Winston Churchill

Hatalmas leves rajongó volt, a krémleveseken kívül mindenféle levest kedvelt. A legnagyobb kedvence pedig a teknősleves volt. Az elnök a leveseken kívül nagyon kedvelte az indiai curry-t és a különböző sajtokat is.

Mao Ce-tung

Rajongott az erős, piros paprikáért. Sőt ennek élvezetére munkatársait is megtanította: a paprikát nem ízlelgetni kell, hanem gyorsan, kis rágás után rögtön lenyelni, legalábbis a vezér így fogyasztotta. A forradalmár-költő külön tételt is megfogalmazott a csípős ízek és a forradalom kapcsolatáról: “Az igazi forradalmár piros paprikát eszik!” 

A paprika mellett kedvelte a dél-kínai partoknál élő halfajtát és az extrán zsíros disznóhúst, mint például a kockákra vágott párolt sertésdarabkát karamellizált cukorral. Sokszor fogyasztott rizsbort.

Pol Pot

A vörös khmerek tömeggyilkos vezetője a vadhúsért rajongott. Szerette az őzből, vaddisznóból, kígyóból készített ételeket, a friss gyümölcsöt, a brandyt és a kínai bort. Állítólag a kobrapörkölt is a kedvencei között volt.

Fidel Castro

A szivar mellett lelkesedett az édességekért, elsősorban a csokoládés shake-ért, amelyet napi rendszerességgel fogyasztott. Tudta ezt mindenki, így mindkét kedvencével megpróbálták megmérgezni. Ez sem tántorította el. Öregségére a kínai konyha kezdte el érdekelni és kedvenc étele lett a pekingi kacsa.

Kim Dzsongil

Kedvence a cápauszony leves és a kutyahús leves volt. Emellett rengeteg Hennessy konyakot nyakalt be. Természetesen sok rizst is fogyasztott. Egy csapat nő a diktátor környezetében pedig azzal foglalkozott, hogy minden rizsszem, amelyet felszolgáltak számára, alakra, méretre és színre egyforma legyen.

John F. Kennedy

Szerette a sült babot, jó katolikus létére péntekenként halat evett, és az általunk kevéssé ismert clam chowdert is imádta – ami tulajdonképpen egy szaftos, zöldséges kagylóragu.

Richard Nixon

Vagy diétás okoknál fogva, vagy csak azért, mert imádta, nem tudni, de nagyon sok túrót (helyesebben cottage cheese-t) fogyasztott. Állítólag friss gyümölccsel szerette, például ananásszal, a tetejére pedig ketchupot löttyintett. 

Ronald Reagen

Egyik kedvence a mac and cheese (amerikai sajtos tészta) és a fasírt volt, de ez lényegtelen ahhoz képest, amennyire odáig volt az édességekért. Imádta a jelly bellyt, a monkey breadet (ami gyakorlatilag fahéjas aranygaluska), a csokitortát és felesége, Nancy fudge brownie-ját.

George H.W. Bush

Imádott étele a tojás, hot dog, beef jerky, töpörtyű volt, de a lényeg, hogy mindenre tabascot vagy valamilyen csípős szószt öntött.

Nicolae Ceauşescu

A román kommunista diktátor kedvence a vegetáriánus lasagna volt, amelynek tetején egy tejföllel habart tojás volt. Szerette a román stílusú pontykocsonyát, no meg a steak-et fetasalátával. A “Kárpátok géniusza” a neki nem tetsző ételdarabokat a földre dobta – olykor még hivatalos alkalmakkor is – és messze rúgta magától. Semmit sem volt hajlandó elfogyasztani, amit nem ellenőriztek előtte “megfelelően”.

Szaddám Husszein

Imádta a Mars csokit, Bounty szeletet, valamint a 7 Up üdítőt. Bunkerének hűtője is ezekkel volt telerámolva. A feljegyzések szerint az amerikaiak ellen harcoló, de az amerikai ételekért és édességekért lelkesedő iraki vezető kedvenc étele a mogyoróvaj volt, ám a Cheetosért is odavolt. Kivégzése előtt pedig hamburgert és sült krumplit fogyasztott.

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .