Harper's Weekly - James A. Garfield halála

Az orvosok halálra éheztették James A. Garfield elnököt

James A. Garfield elnök halála több szempontból is érdekes:

  • Amerika 20. elnökének halálát az okozta, hogy orvosai halálra éheztették, mert végbélen keresztül táplálták.

  • Garfield életét akarta megmenteni Bell a fémdetektor megalkotásával.1881-ben James A. Garfield éppen a vakációjára indult, mikor közvetlen közelről lelőtte merénylője a washingtoni pályaudvar várójában. 2 lövést kapott: egy a vállán, egy pedig a hátán érte. A golyó elhaladt a medencecsont mellett, éppen csak elkerülte a gerincet, majd megállt a hasnyálmirigy mögött. Persze a mai orvostudomány számára nem jelentene kihívást a lövedék eltávolítása. Az elnököt a kor legjobb orvosai kezelték, akik nagynevű tudósoktól kaptak segítséget, mégsem sikerült megmenteniük, mert az orvosok sterilizálatlan fém szerszámokkal, sőt puszta kézzel turkáltak Garfield sebében, hogy megtalálják és eltávolítsák a lövedéket. Azonban a sebet csak elfertőzték.

Ekkor alkotta meg az akkor már ismert és dúsgazdag Alexander Graham Bell (a telefon feltalálója) a fémdetektort. Célja az volt, hogy az eszköz segítségével ki tudja mutatni, hol állt meg az elnökben a golyó és így el tudják majd távolítani. Az eszköz azonban Garfield egész teste mentén sípolt. Az okát nem értette a skót feltaláló. Utólag kiderült, hogy az ágy akkoriban még újfajta, acélrugós matraccal volt felszerelve, ami bezavarta az érzékeny műszert. Bell nagyon elkeseredett sikertelensége miatt. A feltaláló már nem élhette meg, hogy lássa, találmánya mégis ezrek életét mentette meg a 2. világháborútól napjainkig.

Garfield orvosai nemcsak a sebet fertőzték el, hanem halálra is éheztették az elnököt. Óriási kínok között tartották. Arra jutottak, hogy emésztőrendszere súlyosan megsérült, ezért nem tud a hagyományos úton táplálékot venni magához. Ezért rektálisan, vagyis a végbelén keresztül kell táplálni. A korabeli feljegyzések szerint marhahúslevest, tojássárgáját, tejet, whiskey-t és ópiumot adtak neki. Ugyan sikerült életben tartani két és fél hónapon át a fertőzésekkel, gyulladásokkal és vérmérgezéssel küzdő beteget, de az elnök végzetesen legyengült és meghalt.

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*