Legyen ön is Milliomos!

Legyen ön is Milliomos! program tanórai alkalmazása

Ki ne ismerné Vágó István kvízműsorát, a Legyen ön is Milliomos! vetélkedőt?! Sok programozót megihletett a játék. A programok között akad olyan is, ami akár tanórán is kiválóan használható, mert saját kérdéseket készíthetünk hozzá.Remek alkalmazásokat kódoltak le a programozók a témában, azonban egyet kiemelnék közülük. Egy olyan LOIM (Legyen ön is Milliomos!) játékot, ahol a kérdéseket mi magunk szerkeszthetjük könnyedén egy Excel dokumentum segítségével. Ettől lesz használható bármilyen tanóra keretei között. Készíthetünk megfelelő kérdéssort bármilyen tantárgyhoz, életkorhoz, tudáshoz.

A programot nemrég találtam egy letöltőközponton. Meglepett, mert már 9 éve íródott. (Még frissen, akkoriban használtam először egy sulinap alkalmából.) Igaz, akkor még csak XP-re és kortársaira optimalizálták. Azóta kissé felfrissítették, így Win 10-hez is tökéletes.

A játék letöltése és telepítése

A Legyen ön is Milliomos! játék szoftvere erről az oldalról tölthető le. A program freeware, azaz szabadon felhasználható. Így iskolai gépekre is feltelepíthető jogtisztán.

Letöltéshez kattints a WINDOWS ECECUTABLE linkre (az alábbi képen piros karikával jelölve), amely néhány másodpercen belül megtörténik. A letöltött állományt legkönnyebben böngésződ letöltések gombja alatt találod meg. Innét elindíthatod a program telepítését, mely telepítésvarázsló segítségével néhány kattintással megtörténik.

Legyen ön is Milliomos! letöltése
Legyen ön is Milliomos! letöltése

Kérdések importálása

(A program használatához érdemes bekapcsolni a hangszórót.) Ha telepítéskor a teljes programot feltetted a gépre, akkor keletkezik egy ikon az asztalon. Innét elindítva a játékot, első lépés a kérdések importálása. Enélkül a játék nem indul el! Kezdetnek nézzük, hogy tudod importálni a gyári kérdéssort.

kérdések importálása
Kérdések importálása

Kattints a varázspálca ikonra (fenti képen látható). Megnyílik az Import varázsló ablak. Itt kell kiválasztanod a már létező kérdéseket, azaz egy Excel dokumentumot. (Jelen esetben a gyári fájlt.)

LOIM Import varázsló
LOIM Import varázsló

Első lépésként ki kell választani, milyen kérdéstípust akarsz importálni: Sorkérdéseket (itt sorrendbe kell tenni a megadott kifejezéseket és a leggyorsabb versenyző nyer), illetve Kérdéseket (ezek azok a kérdések, amelyeknél a 4 lehetséges válasz közül ki kell választani a megfelelőt).

Második lépésben jelölni kell, hogy kívánod-e törölni a régebbi kérdéseket. Ha több fájl kérdéseit akarod egyszerre használni, csak akkor válazd a meghagyom opciót.

Harmadik lépésként a sárga mappa ikonra, azaz megnyitásra kattintva, meg kell adnod azt a fájlt, amely a kérdéseket tartalmazza (.xls). A gyári kérdéseket abban a könyvtárban találod, ahova a programot is telepítetted. Alapbeállítás esetén: C:\Program Files (x86)\LOIM\. Itt keresd meg a Data nevű mappát, amelyben LOIMMinta.xls néven találod meg a kérdéseket.

Importálás befejezte után a rózsaszínű (Új sorkérdés), vagy a kék (Új játék) ikonokkal meg is kezdheted a játékot. (A helyes válaszra mindig 2x kell kattintani, mert az első kattintással csak megjelölöd!)

Saját kérdéssor készítése

Kérdések szerkesztése
Kérdések szerkesztése

Remélem megjegyezted, hogy hol található a gyári kérdések állomány! Egyik lehetséges módja, hogy ezt megnyisd:
Indítsd el az Excel táblázatkezelő programot. Majd ott a megnyitás segítségével keresd meg ismét a LOIMMinta.xls fájlt. Itt két munkalapot is találsz (lent találod a munkalap füleket). Az egyik tartalmazza a Kérdéseket, a másik a Sorkérdéseket. E két munkalap alapján készítsd el a saját állományodat és mentsd le új néven.

Fontos!
Ugyanabba a könyvtárba mentsd, ahol a LOIMMinta is található!
– a Kategóriák címkéi (TÖRTÉNELEM, IRODALOM, FILM, stb.) nem változtathatóak meg!

Én is készítettem a vetélkedőhöz egy állományt. Csupán pár Kérdést és Sorkérdést tartalmaz történelem tantárgyhoz: LOIMSaját. Ez alapján már biztosan mindenki el tudja készíteni saját feladatbankját. Ha további kérdések merülnek fel a program használatával kapcsolatban, bátran kérdezz!

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést. Amennyiben tetszett, bátran oszd meg kollégáiddal. Várunk Facebook oldalunkon is!

Hozzászólások

hozzászólás

2 Comments Posted

    • Kedves Gábor!
      Soha nem próbáltam kis elemszámú kérdéssel a végcélt, de maximális limit nincs beállítva, így azt gondolom, hogy semmi akadálya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*