idővonal

Hogyan tanulj évszámokat? – idővonallal

A töritanulás egyik legrettegettebb része az évszámtanulás. Hogy lehet ennyi évszámot bemagolni és különben is minek? Ugye hasonló gondolatok járnak a te fejedben is?

Néhány praktikus tanácsot olvashatsz már ebben a korábbi cikkben is, ha az évszámok tanulásával küzdesz, de itt és most is ehhez a problémához kínálok segítséget!Nagyon fontos, hogy az összefüggésekre koncentrálj!

Mi miért történt? Melyik esemény minek volt a következménye? A történelem nem évszámok véletlen halmaza! Ha tudod, hogy egyik esemény oka volt egy másiknak, melyik esemény melyiknek volt a következménye, akkor máris tudod, hogy melyik történhetett hamarabb, melyik történhetett később. Mindig keress kapcsolatot olyan eseményekkel, amiket korábban már tanultál, ezekhez próbáld igazítani az új évszámot, évszámokat is. Minél több évszámra emlékszel, annál könnyebben tudod majd beilleszteni a sorba az újabb évszámokat. Ha az összefüggésekre mindig odafigyelsz (nemcsak a számokat magolod), akkor előbb-utóbb összeáll a fejedben is egy időrendiség. Ha ezt a sorrendiséget még képekkel is segíted, még könnyebben fogod tudni megjegyezni a sorrendet, az évszámokat.  Készíts, használj idővonalat!

Mi az az idővonal?

Olyan, mint a matematikában a számegyenes. Az idővonalon nincs nulla, ezen az időszámítás kezdete a kiinduló pont. A mi időszámításunk Krisztus születésénél kezdődik. Az az esemény, ami ennél korábban történt, az Krisztus előtti (Kr. e.), vagy időszámításunk előtti (i.e.). Az idővonalon ez pont úgy jelenik meg, mint a számegyenesen a negatív számok. Amelyik esemény Krisztus születése után történt, az Krisztus utáni (Kr. u.), vagy időszámításunk szerinti (i. sz.) (olyan nincs, hogy időszámításunk utáni, hiszen még mindig nem ért véget az időszámítás, tehát nem történhetett utána semmi). Ha egy évszám előtt nem látsz semmilyen betűjelzést, akkor az egyértelműen Krisztus utáni.

Képes idővonal 1.

évszám idővonal

Akár a boltban is be tudsz szerezni idővonalat. Ebben az esetben könnyű dolgod van, hiszen már mindent ráírtak, ami a készítők szerint fontos, képekkel is illusztrálták, tehát már csak arra kell figyelni, hogy hol jelölik az idővonalon és hogy melyik kép melyik eseményt ábrázolja. Melyik volt előbb, melyik később. A képen látható idővonal abban is segít, hogy a magyar események az idővonal fölött láthatóak, a világtörténelem eseményei pedig a vonal alatt.
Mégsincs mindig könnyű dolgod, ha kész idővonalat használsz. Ebben az esetben ugyanis nem szólhatsz bele, hogy melyik korszak látszódjon az idővonalon, nem választhatod ki, hogy csak azok az események kerüljenek fel az idővonalra, amiket te is tanulsz. (A képen látható idővonal pl majdnem 1000-nél kezdődik. Az azt megelőző események egyáltalán nem szerepelnek még évszámként sem.)

Képes idővonal 2.

Készíthetsz saját magad is idővonalat. Ebben az esetben teljesen személyre szabott segédeszközt tudsz használni a tanuláshoz. Csomagoló papírok elég nagy méretben kaphatók, de akár az A4-es papírokat is össze tudod ragasztani. Mindenképpen fektesd a lapot, egy hosszú viszonylag keskeny papírra lesz szükséged. Egy vastag filctollal – vagy akár festékkel is próbálkozhatsz – húzz meg a lap közepén egy jó hosszú egyenest.  Jelöld az egyenesen az időszámítás kezdetét! (Igaz, hogy sokkal több idő telt el időszámításunk előtt, de mégis sokkal kevesebb eseménynek tudjuk a pontos időpontját abból az időből, tehát a Krisztus utáni eseményekből jóval többet fogsz tanulni, ezért ezeket kell majd inkább feltenned az idővonaladra. Ha nem lenne elég hosszú a papírod, ragassz hozzá mindig újabb darabokat és máris elférnek az újabb évszámok is!) Ezután készíts beosztást, célszerű százévenként húzni egy jelet. Vigyázz, hagyj elég helyet a két évszám között, hiszen ahogy közeledsz napjaink történelme felé, egyre több eseményt tanulsz. Ha rögtön a történelem tanulmányaid kezdetén elkezded készíteni az idővonalat, először elég 1301-ig elkészíteni, majd a következő években (hozzáragasztva újabb darabokat) mindig kiegészíteni.

Így megvan az idővonalad, rajta az évszázadok, most már csak a konkrét évszámokat kell majd jelölnöd a megfelelő helyen. Az általad tanult évszámokat más színnel is jelölheted az idővonalon, és ha illusztrálod is, keress olyan képet (vagy rajzolj olyan képet), ami téged leginkább emlékeztet az adott eseményre!

Ha van otthon helyed a szobád falán (vagy egy folyosón, előszobában), még ki is rakhatod, hogy mindig szem előtt legyen – ha elég jól illusztrálod, dekorációnak sem lesz rossz! -, minden nap nézheted, tanulhatod, vagy csak ellenőrizheted a tudásodat. Egy ilyen falra szerelt idővonalon nagyon jól követhető, hogy melyik esemény melyik után következett.

Ha nem tudod kirakni, az sem baj! Feltekerve elfér egy polcon is. Amikor tanulsz kitekered, nézegeted, írod, rajzolod, megjegyzed!

Szerencsés esetben a tanteremben is van a falon egy időszalag. Ha elérhető helyen, hozzáférhetően sikerül elhelyezni, akkor a tanév folyamán minden osztály felteheti az éppen tanult évszámhoz a jelet, a rajzot, és év végére meg is telik az idővonal.

Képes idővonal 3.

évszám idővonal

Ha nincs lehetőséged nagy helyre (falra) kitenni az idővonalat, akkor készíts könyvet. Ez esetben is azt javaslom, hogy szétszedhető legyen, bármikor kiteríthesd, egymás mellé rakhasd a lapokat, és egyben láthasd az idővonaladat.
Én egy angol oldalon találtam azokat az alapokat, amikre írtam, ragasztottam, de saját magad is rajzolhatsz idővonalat. (Ahogy látszik is a képen, csak két karikával vannak összekapcsolva a lapok, bármikor szét lehet szedni és hosszú idővonallá lehet átalakítani.)
A neten is találhatsz képeket, de saját rajzokat is használhatsz, hogy látványos legyen az idővonalad.

évszám idővonal

évszám idővonalIdővonal az interneten

Ha jól körülnézel, angol oldalakon több idővonalat (timeline) is fogsz találni. Én most egyet szeretnék megmutatni neked, a histography-t.


A videón megnézheted hogyan működik ez az oldal.
A Histography egy olyan idővonal, amin minden történelmi esemény szerepel. A képen látható fekete pontok (az összes pont) egy-egy eseményt jelölnek, az adatok a wikipédiából származnak. Az egeret mozgatva kiválaszthatsz egy pontot, ahol rögtön megjelenik egy kis kép, ebből máris megtudhatod, milyen eseményt jelöl az a pont és melyik évben történt.  Ha részletekre is kíváncsi vagy, akkor kattints rá a kis képre és újabb információkat olvashatsz (igaz, csak angolul, úgyhogy nyelvtanuláshoz is használhatod az oldalt). Megtudhatod, hogy melyik eseményhez kapcsolódik az általad kiválasztott, milyen képek, videók tartoznak az adott eseményhez.

Láthatod, hogy van olyan év (függőleges oszlop), amelyikhez viszonylag kevés pont (vagyis esemény) tartozik, de láthatsz itt olyan évet is, amihez szinte oda sem férnek a pontok, mert annyi jelentős esemény történt abban az évben. Ebben nyújt nagy segítséget ez az internetes idővonal: itt megtudhatod, hogy mi minden történt ugyanabban az évben, illetve, hogy melyik események kapcsolódnak egymáshoz.

Ha a lap aljára lehúzod a kurzort, akkor időszakot is választhatsz, hiszen a képernyőn sem fér el a teljes idővonal.

évszám idővonal

Ha te nem tudsz angolul, de nagyon szeretnéd érteni azt is, amit írnak az eseményhez, hívd a tesódat, barátodat és törizzetek közösen!

Te készítettél már idővonalat? A tiéd milyen lett? Segített az évszámok tanulásában?

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Kép: pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*