fogalomkartyak

Hogyan tanuljak törifogalmakat? – 6 játéktipp

Szinte minden dolgozatban, számonkérés során akad egy olyan kérdés, hogy mit jelent ez és ez a fogalom. Ilyenkor sok kisdiák mormolja a szó szerint bemagolt szöveget. Pedig a törire nem verset kell tanulni, nem kell egy fogalom magyarázatát szó szerint megtanulni! Próbáld megérteni, aztán saját szavaiddal elmagyarázni, hogy mit jelent az a fogalom!

Hogyan lehet megtanulni a törifogalmakat úgy, hogy nem magolsz?
– Próbáld megérteni pontosan a fogalom magyarázatát. Ezután találd ki, hogy hogyan magyaráznád el egy barátodnak, hogy mit jelent az a fogalom! (Valóságban is elmagyarázhatod neki, sokat fog segíteni!)
– Keress kulcsszavakat a fogalom magyarázatában, írd le magadnak ezeket a szavakat! Ezeket könnyebb megjegyezni, mint egész mondatokat. Ha a kulcsszavak eszedbe jutnak, már könnyebben el tudod magyarázni a fogalom jelentését.
– Ha tudod, rajzold le a fogalmat, vagy a kulcsszavakat! A képek segítenek a megjegyzésben!

Készíts, vagy keress kész fogalomkártyákat! Használd ezeket a tanuláshoz!1. Hallottad már?

Nézz meg egy fogalmat! Mielőtt elolvasnád a magyarázatát, próbáld meg kitalálni, vajon mit jelenthet az adott fogalom. Hallottad már korábban ezt a kifejezést? Mikor, hol? Mire emlékszel, mivel kapcsolatban hangzott már el ez a fogalom? Ha úgy gondolod, hogy megtaláltad a megfelelő magyarázatot, ellenőrizd a fogalomkártyán megadott megoldásnál! Jól gondoltad? Tudtad a fogalom jelentését?
(Párban is kipróbálhatjátok: egyik húz egy fogalomkártyát, másik megpróbálja elmagyarázni a jelentést, majd a kérdező ellenőrzi, hogy jól válaszolt-e a társa!)

2. Memóriajáték

Ha kis rajzokat, ábrákat is találsz a fogalomkártyákon (ha nem találsz, egészítsd ki a saját rajzoddal), akkor nagyon egyszerűen fogsz tudni memóriajátékot játszani a fogalomkártyákkal. Ugyanúgy párt keresel, mint a kisgyerekeknek készített képes játékokon, csak itt a fogalom és a magyarázat alkot egy párt. Eleinte könnyebb a képes fogalomkártyákkal játszani (de már ekkor is mindig olvasd el a magyarázatot és próbáld megjegyezni a kulcsszavakat), de minél ügyesebben csinálod, annál jobban ajánlom, hogy kép nélkül is próbálkozz (tehát olyan kártyákkal, amiken nincs rajz, ábra)!
Mikor már kétszer, háromszor végigfordítottad a kártyákat és meg is találtad a párokat, meg is jegyzed az összes fogalom jelentését!

fogalomkartyakfogalomkartyak

3. Keresem a párom!

Ehhez a játékhoz keress egy barátot (testvéreddel is játszhatod)! Osszátok két csoportra a kártyákat. Lehet úgy is, hogy egyik gyereknél csak a fogalmak, másiknál csak a magyarázatok vannak. Gyakorlottabbak már csak arra figyeljenek, hogy a kártyapárok egyike az egyik gyereknél legyen, a párja pedig a másiknál.
Válassz ki egy kártyát és jelezd, hogy „keresem a párom”, majd nevezd meg a fogalmat! A társad keresse meg azt a kártyát, amin a fogalom magyarázata van. Ha olyan kártyád van, amin magyarázat található, akkor pedig természetesen a fogalmat kell megtalálnia a társadnak. Egyszer te keresed a párod, egyszer a társad!
Bevezetésként a játék elején, vagy összegzésként a játék végén egyik gyerek elmondja, hogy melyik fogalomnak mi a magyarázata (így rakja párba a kártyákat), a társa minden megoldás után ellenőrzi, majd szerepet cserél a két gyermek, és aki eddig ellenőrzött, most maga mondja el a fogalmakat és a hozzájuk tartozó jelentéseket, és most a másik gyerek ellenőrzi.

4. Találd ki!

Ehhez a játékhoz is társra lesz szükséged! Játsszatok barchobát! Egyik gyerek gondol egy történelmi fogalomra (vagy húz egy fogalomkártyát, de nem mutatja meg a másiknak, hogy mi van ráírva), a másik pedig kérdezi őt. A kérdező próbálja meg úgy körülírni a fogalmat, hogy csak igennel és nemmel válaszolhasson a játszótársa! Addig tart a játék, amíg a kérdező ki nem találja, mire gondolt a másik gyerek. Ezzel a játékkal természetesen nemcsak a fogalmakat lehet körülírni, hanem személyekre, eseményekre, helyszínekre is lehet gondolni!

5. Activity

Ehhez a játékhoz több barátot is érdemes meghívni! A kártyák közül most csak azokra van szükség, amiken a fogalmak szerepelnek. Az egyik játékos húz egy kártyát, majd megpróbálja elérni, hogy a többiek kitalálják, mi van a kártyán. Lehet rajzolni, vagy mutogatni, esetleg körülírni – ezt mindig érdemes már előre eldönteni, nem akkor, amikor már a játékos kezében tartja a kiválasztott fogalmat! (Lehet készíteni olyan kártyákat, amiken ezek a lehetőségek szerepelnek. Ebben az esetben két kártyát kell húznia a játékosnak: egyiken maga a fogalom található, a másikon pedig a játék módja: rajzolás, mutogatás, körülírás) Sok vicces jelenet alakulhat ki a fogalmak mutogatása, rajzolása során, ezeknek köszönhetően pedig még könnyebben megmaradnak a magyarázatok az emlékezetedben!

6. Fogalomszalag

Ehhez a játékos módszerhez nem szükséges partner, könnyen, egyedül is alkalmazható. Kiváló fejlesztő játék, különösen akkor, amikor a fogalmak tanulása azért nehéz feladat számodra, mert nehezen összpontosítasz, nehezen figyelsz oda tartósan egy száraz, meglehetősen unalmas memoriterre.
Ekkor készíts minden fogalom nevéhez egy szókártyát. Ezek lehetnek színesek is, hogy jól elkülönüljenek. Majd minden fogalommagyarázatot írj le egy papírra. Úgy, hogy a szavak jó távol legyenek egymástól. Utána ezt szavanként fel kell darabolni. Ha kész, már csak keverd össze a fogalmak darabjait és mehet a kirakózás. Értelemszerűen egymás után kell rakni az éppen kezünkbe kerülő szócetliket a hozzá tartozó szókártya mögé. Mindaddig lehet variálgatni, amíg az értelmes meghatározás össze nem áll. Többször végigjátszva, már gyerekjáték megtanulni még a nagyon hasonló fogalmakat is.
A következő videó szemlélteti a módszert, azzal a különbséggel, hogy itt nem szavanként, hanem mondatrészenként van feldarabolva a papírszalag. Akár így is játszható a fogalomszalag játék.

Kellemes és sikeres tanulást kívánnak a szerkesztők!

Történelemtanulást segítő ötletek:

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .