töritanulás

Töritanulás tankönyv nélkül – 13+1 tipp

Néha nagyon unalmas tud lenni a történelemtanulás, ugye? Főleg, ha nem szeretsz olvasni! Szerinted csak könyvekből lehet törit tanulni? Persze, hogy nem! Sőt! Sokkal többet megtanulsz akkor, ha érdekesnek találod a módot, ha valamiért nagyon magával ragad egy történet, egy hely! Hogyan lehet akkor történelmet tanulni, ha nem veszed elő a tankönyvet?

Töritanulás tankönyv nélkül? Íme néhány kipróbált módszer!1. Nézz történelmi filmet!

A mai gyerekek így is nagyon sokat ülnek a tévé, számítógép előtt. Ha már úgyis ott töltöd az idődet, legalább használd ki ezt a lehetőséget! A net is tele van filmekkel! Keress olyat, ami éppen arról a korról szól, amiről tanulsz! Szóba jöhet korhű játékfilm is, aminél azért arra oda kell figyelned, mert nem biztos, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy a filmben látod! Kereshetsz dokumentumfilmet is, ami az általad tanult eseményeket dolgozza fel.
Ezen a csatornán sok történelmi filmet láthatsz!

2. Menj múzeumba, keress fel történelmi emlékhelyeket!

múzeumHa jól felkészülsz, a legunalmasabbnak tűnő múzeum is izgalmas lehet! Nézz utána már a múzeumlátogatás előtt, hogy mi mindent fogsz találni abban a múzeumban, ahova épp készülsz. Milyen korszakról, milyen eseményekről fogsz megtudni valamilyen újdonságot? Kikről tudhatsz meg érdekességeket azon a helyen? Nézd át a múzeum, emlékhely honlapját, nincs-e náluk feladatlap, amivel a gyerekeket várják! Ha van, szerezz be egyet, és ennek a segítségével járd végig a kiállítást! Ha nincs, kérd meg a szüleidet, segítsenek neked, ők maguk is készíthetnek neked feladatokat – de akár te is összeállíthatsz egy olyan kérdéssort, amire kíváncsi vagy, és reményeid szerint a múzeumlátogatáskor megtalálod majd a válaszokat!
Ha van rá lehetőség, akkor kérjetek vezetést! Az ott dolgozók rengeteg érdekes történettel tudják kiegészíteni a kiállított emlékeket. Rengeteg titokra fény derülhet egy egészen egyszerűnek, aprónak látszó helyen, kiállításon is!
Ötletek múzeumokhoz, emlékhelyekhez itt.

3. Játssz színházat a barátaiddal!

Ha órán nincs is rá idő, egy-egy szabad délutánt eltölthettek történelmi események felelevenítésével! A kedvenc történelmi személyedről hallottál egy jó történetet? A kedvenc korszakodat szeretnéd egy kicsit magad is átélni? Van egy jó helyed, amit szívesen megterveznél magadnak is?
Tervezzetek meg egy jelenetet! Készíthettek hozzá valósághű díszleteket, jelmezeket is!
Nézzetek utána, hogy pontosan hogyan történt az az esemény, amit bemutatnátok a nézőknek! Keressetek hiteles feljegyzéseket az elhangzott párbeszédekről! Állítsátok össze a jelenetet pontosan, próbáljátok el néhányszor, aztán készíthettek korhű belépőjegyeket, és meghívhatjátok a család apraját és nagyját, hogy megnézzék a műsorotokat!
(Egy nagyobb szoba, jó időben egy terasz, udvar pont jó helyszín lehet egy ilyen előadáshoz!)

4. Olvass történelmi regényeket!

Bár valószínűleg sokkal érdekesebb történeteket olvashatsz egy regényben, mint egy történelemkönyvben, arról azért ne feledkezz meg, hogy egy regény nem a valóságról szól, legfeljebb van valóságalapja. Mégis sokkal könnyebben megmarad a fejedben a történet! Az emberek szeretik az érdekes történeteket hallgatni is, mesélni is! Egy izgalmas történettől életszerűbbé válik a múlt is!

5. Olvass életrajzokat!

Híres emberek, jelentős történelmi személyek élete kész regény! Az életrajzokban ráadásul a valóságot szokták megörökíteni, tehát valóban használhatók történelemtanuláshoz is!

6. Hallgass zenét!

Nézz utána, hogy milyen zenét hallgattak abban a korban, amiről éppen tanulsz! Keress a neten, vagy könyvtárban olyan hanganyagot, ami az adott korból származik. Ha tanulsz valamilyen hangszeren, akár magad is játszhatsz korhű zenét!

7. Hallgass történelmi hangjátékokat, hangoskönyveket!

Ha az olvasás nem tartozik kedvenc elfoglaltságaid közé, akkor legalább hallgass könyveket, történeteket! (Ebben az esetben is vigyázz, nézz utána, mennyire hiteles történelmileg a kiválasztott hangoskönyv, vagy hangjáték!)
Hangoskönyveket találsz például itt!
István, a király – hangjáték itt

8. Beszélgess valakivel, aki átélte!

A közelmúlt történeteit még személyes élményeken keresztül is megismerheted, ha sokat beszélgetsz olyanokkal, akik ott voltak, átélték azt a korszakot, azt az eseményt, amiről éppen tanulnod kell. Lehet, hogy a családban találod meg a megfelelő embert, de lehet, hogy egy kicsit keresgélned kell! Hidd el, érdemes! Biztos, hogy olyan különleges dolgokat fog mesélni, amiről a történelemkönyvek nem is írnak! Arról például nem valószínű, hogy írna egyetlen könyv is, hogy ez az ismerősöd, rokonod hogyan érezte magát, mit látott, mit hallott személyesen akkoriban! (Ha van energiád, készíts felvételt is, vagy legalább jegyzeteket! Legyél te is krónikás! Később is elő tudod majd venni, feleleveníteni azokat a sztorikat, amiket egy ilyen beszélgetés alatt hallasz!)

9. Kutass!

régi fényképKeress olyan újságokat, képeket, amiket akkoriban írtak! Ha az utóbbi századok történelméről tanulsz, akkor már találhatsz olyan újságcikkeket is, fényképeket is, amiket abban a korszakban írtak, akkoriban fényképeztek! Járj utána, keress olyan újságokat, amik megírták az akkor élő embereknek, hogy mi történt! Nézd meg az újság többi cikkét is, miről írnak még? Mi minden volt fontos az akkori embereknek? Milyen reklámokat, programajánlókat, hirdetéseket látsz még abban az újságban? Ugye milyen érdekes látni, hogy azok az emberek is hasonló témákról olvashattak, mint a maiak? Vagy éppen az az érdekes, hogy mennyire más volt fontos nekik?

10. Készíts idővonalat!

Egy történelmi személy életének fontos állomásait, vagy egy nagyobb volumenű eseménysorozat fontosabb elemeit jegyezd fel egy idővonalra! Minél nagyobb idővonalat készítesz, annál több részletet ráírhatsz! Nemcsak az időpontot, de a helyszínt, a szereplőket is felírhatod, esetleg rajzzal, képpel színesítheted!

11. Kreatívkodj!

Rajzolni szeretsz? Rajzold le, te hogyan képzeled el azt a csatát, amiről éppen tanulsz!
Gyurmázós, ragasztós, nyírbálós típus vagy? Készíts maketteket, modelleket a történelmi épületekről, elképzelt élethelyzetekről!
Természetesen előtte ki kell deríteni, hogy mi volt jellemző a helyszínre, öltözékre, környezetre abban a korszakban!

12. Játssz!

Kereshetsz történelmi játékokat a neten! Keresztrejtvényeket, memóriajátékokat, párosítókat, „rakd sorrendbe” típusú játékokat, kvízjátékokat találhatsz a neten többfelé is. Hasonló nyomtatott feladatlapokat és társasjátékokat is vásárolhatsz!
Ha nem találsz készen, készíts te magad! (Fogj össze egy barátoddal: te neki készíts feladatokat, ő pedig készíthet neked!)

13. Írj!

feljegyzések, levelekKépzeld el, hogy újságíróként ott voltál! Legyél a kor krónikása, akár az ókori történelmet tanulod éppen, akár a múlt századot! A már meglévő történelmi ismereteid alapján írj beszámolót arról, hogy „mit láttál, mit tapasztaltál” abban a korban! Ha még nem tudsz komolyabb „cikket” írni, akkor nézz utána jobban, hogy mi és hogyan történhetett!

+1. Éld át a történelmet!

Rendezz a barátaiddal korhű divatbemutatót! Szervezzetek teázást, táncos összejöveteleket, zenés délutánokat, természetesen a megfelelő háttérrel! Gondoskodhattok dekorációról, berendezésről (ha van kitől kölcsönkérni), de legalább a szokásokat próbáljátok meg utánozni! Milyen zenére hogyan táncoltak akkoriban? Hogyan szólította meg egymást egy férfi és egy nő az adott korszakban? Hogyan szolgálták fel a teát? Hogyan fizettek egy kávéházban? Mivel várták a vendégeket otthon?
A lehetőségek száma végtelen! Melyik korszakba mennél vissza? Mit próbálnál ki?

Neked mi segít még a történelem tanulásában? Milyen módszert ajánlanál a többieknek? Írd meg kommentben!

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Képek: Pixabay.com

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*