piramis

Az egyiptomi piramisok – készíts te is piramist!

Egyiptomról mindenkinek eszébe jutnak a fáraók és természetesen a piramisok. Amikor az ókori Egyiptomról tanulsz éppen, te is biztosan kíváncsian töröd a fejed azon, hogy vajon milyen lehet egy igazi piramis. Abban sajnos nem tudok segíteni,  hogy igaziból elvigyelek Egyiptomba és megmutassam a valódi piramisokat, de abban igen, hogy neked is legyen saját piramisod.Te is tudsz piramist készíteni!

Matematikaórán tanultátok (vagy ha eddig még nem, akkor majd ezután fogjátok tanulni) a gúla tulajdonságait, ami alapján akár te magad is meg tudod rajzolni egy papírpiramis terveit. Amit én mutatok, az annyiban nyújt többet, hogy ebbe belerajzolták a piramis belsejét is és van mellette egy kis sivatag is.
A kész piramis kétrétegű; ahhoz hogy lásd, milyen lehetett belülről, le kell venni a külső gúlát.

piramis
Így néz ki kívülről a piramis
piramis
Ha leveszed a külső burkolatát, akkor bele is nézhetsz, milyen volt egy piramis belseje
piramis
Így nézett ki belülről egy piramis

Piramis-sablon

Innen letöltheted a sablont, ami az összeállítási útmutatót is tartalmazza! Letöltéskor el kell fogadni a canon előírásait, kattints az “I agree” gombra! (A sablon angol nyelvű, de minden lépést megmutat képpel is, szerintem már ez alapján is meg tudod csinálni. Ha mégsem, csak írj, segítek!)

Hogyan készítsd el a piramist?

Javaslom, hogy a letöltött sablont kemény papírra (pl műszaki rajzlapra) nyomtasd ki! Ha nincs kéznél kemény papír, akkor ragaszd fel kartonra, vagy egy dobozra, amit nyugodtan szétvághatsz! Kövesd az útmutatót, hajtogass, ragassz! Igyekezz minél pontosabban dolgozni, különben nem fognak egymáshoz illeszkedni a különböző elemek.

Egy másik piramis: origami piramis

Ha nincs nyomtatód, nem akarsz ilyen bonyolult piramist készíteni, akkor mutatok egy sokkal egyszerűbbet, amit csak hajtogatni kell! Így is lehet saját piramisod! Vegyél elő papírt (esetleg színes papírt), aztán figyeld a lépéseket a videóban!

Tudod-e?

  • Kik építették a piramisokat?
  • Hogyan készültek a piramisok?
  • Mikor épültek a piramisok?
  • Mire használták a piramisokat?
  • Melyik a legmagasabb piramis Egyiptomban? Milyen magas?
  • Szerinted csak Egyiptomban voltak piramisok, vagy a világ más táján is találhatók?

Még néhány ötlet piramisépítéshez (sablonnal), kattints ide!

Még több barkács ötletet ITT találsz!

Tetszett ez a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*