sziklakórház

A XX. század egyik titka: a Sziklakórház

A II. világháború, az 1956-os forradalom, a hidegháború eseményeit örökíti meg a Sziklakórház. A Budai Vár alatti barlangrendszerben található az egykori titkos légókórház és atombunker. Korabeli berendezési tárgyak és rengeteg viaszfigura segít felidézni a XX. század történéseit.

A Sziklakórház első évei – a II. világháború

Az 1930-as években már számítani lehetett arra, hogy a háború elkerülhetetlen. Ezekben az években kezdték el kialakítani a vár alatt található barlangrendszer járataiból, termeiből a “Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházát”, hogy megvédjék a lakosságot és a támadások után a sebesülteket elláthassák. 1944-ben nyitotta meg kapuit a kórház, aminek feladata a sürgősségi ellátás lett. Szervezetileg a Szent János Kórházhoz tartozott, ahonnan a személyzetet és a felszerelést biztosították. Az eredetileg tervezett létszám többszörösét látták el az ostrom idején, amikor már nemcsak a kórtermekben, hanem minden talpalatnyi helyen betegek feküdtek.

A Sziklakórház a forradalom idején

Legközelebb az 1956-os események során kezdte meg újra működését a kórház, amikor ismét szükség volt a sebesültek gyors ellátására biztonságos helyen. Nemcsak sebesültek érkeztek ekkor a kórházba, több baba is született a forradalom napjaiban a Sziklakórházban.

A forradalom után börtönkórházként is működött egy ideig a létesítmény, majd végleg bezárta kapuit a civilek előtt.

Atombunker a Sziklakórházban

A 60-as években új korszak kezdődött, a titkossá nyilvánított objektumot atombunkerré alakították át. Egészen a 80-as évekig tartottak gyakorlatot az orvosok és az ápolók.

2004-ig egy gondnokcsalád tartotta karban az építményt, a legnagyobb titoktartás közepette.

Érdekes kiállítás a Sziklakórházban

A nagyközönség számára 2008-ban nyitották meg a kórházat múzeumként. A kiállítást csak vezetővel lehet végignézni. Nélkülük nem is lenne igazán érdekes, hiszen ők mesélnek sok olyan legendát, és természetesen valós történetet, ami a kórházhoz kapcsolódik.
Szándékosan nem írtam én sem ennél többet! Hallgasd meg ott helyben, hogy hány betegük volt a háború alatt, hány baba született a forradalom idején, hogy ki volt Friedrich Born, hogy ki volt az az orvos, aki a háború és a forradalom alatt is dolgozott a Sziklakórházban, hogy hogyan biztosították az aggregátorok üzemanyagellátását akkor, amikor titkosított lett az intézmény és még hosszan tudnám folytatni a sort!
Éld át az élményt személyesen!

Hasznos volt ez a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

 

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*