mohács

Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács

 

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

A mohácsi vészként számon tartott török elleni csata helyszínén ma már egy szép park  őrzi az egykori ütközet emlékét. Amikor a török korszakot tanulod, érdemes ellátogatnod erre a helyre!

Az 1526-os mohácsi csata helyszínén tömegsírokat tártak fel, majd egy sírkertet hoztak létre az itt elesett kb 1700 katona emlékére. A sírok között az itt elhunyt magyar király, II. Lajos, valamint Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, a török Szulejmán szultán fából készült szobra található, de az ismeretlen katonákat is megörökíti néhány szobor.

Múzeum

Néhány évvel ezelőtt egy fogadóépületet is építettek, ami a magyar koronát imitálja. Itt található egy múzeum, ahol olyan fegyvermaradványokat, pénzérméket, ruhadarabokat nézhetsz meg, amiket a régészeti feltárások során találtak a helyszínen. A teremben néhány korhű öltözetet viselő magyar katonát, török janicsárt és szpáhit is láthatsz, valamint a csata után érkező Kanizsai Dorottyát és segítőit is láthatod, viaszfigurákból.

Ha szerencséd van és te is olyan jó előadóval találkozol, mint mi, akkor kifejezetten élvezni fogod az előadást a múzeumban. Minden fegyvernek, érmének, ruhadarabnak a történetét elmeséli. Minden figura öltözékének minden darabját részletesen bemutatja az előadó. Mi a kezünkbe foghattuk az egyik magyar könnyűlovas kardját is (természetesen ez csak egy másolat)!

Film a mohácsi csatáról

A kiállítóteremben egy kb negyedórás filmet is megnézhetsz a csata előzményeiről, és magáról a csatáról is (Brodarics István feljegyzései alapján készült a film). Az egyik legjobban összeszedett film, amit én a csatáról láttam – a neten nem találtam meg, nyilván nem véletlenül! Ha meg akarod nézni, oda kell menned!

Programok a mohácsi emlékhelyen

Idén (2016-ban) van a mohácsi csata 490. évfordulója. Ennek apropóján augusztus utolsó hétvégéjén különleges rendezvénysorozattal várják a látogatókat! Az emlékhely honlapján úgy látom, hogy máskor is szerveznek olyan programokat, ahol jobban megismerheted a török kor katonai életét, fegyvereit, harci szokásait!

Hasznos volt ez a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*