Kaparós sorsjegy készítése tanórára

Ajánlom minden tanár figyelmébe a jól ismert kaparós sorsjegyet, mely könnyen elkészíthető és különlegessé teszi a tanórát.

Ötletek kaparós sorsjegy felhasználására

  1. Jutalomként: piros pontok helyett adható és véletlenszerűen tartalmazhat jutalmat (pl. +5 pont a dolgozatban, vagy egy egyszerű dicséret, esetleg eltekintés a házi feladat hiányától, felszereléshiánytól, stb.)
  2. Csoportmunka esetén a csoportok kisorsolásához is használhatjuk.
  3. Feladatot is rejthet a kártya ( QR-kódot egy tankockához, vaktérképet (lásd nyitókép), képet, melyet fel kell ismerni, stb.).
  4. Szabadulószoba egyik megfejtendő kódja is lehet.Kaparós sorsjegy elkészítése

Kaparós sorsjegy többféleképpen is készíthető, attól függően, hogy milyen alapanyag áll rendelkezésre. Készíthetsz profi, vagy egészen egyszerű sorsjegyet az alábbi eljárásokkal.

Lássuk, milyen módon készítheted el:

1. Kaparós sorsjegy hagyományos papírra, akrilfestékkel:

kellékek:
– nyomtatott lap
– átlátszó öntapadós fólia, vagy széles ragasztószalag
– folyékony szappan
– színes akrilfesték (20 ml már 400 Ft-tól kapható)
– kis edény a festék kikeveréséhez
– ecset
– olló

elkészítése:
A fóliából, vagy ragasztószalagból vágj ki egy tetszőleges formát és ragaszd rá a nyomtatott lap kívánt felületére.

Keverj össze 1 rész folyékony szappant 2 rész akrilfestékkel. (Nem kell pontosan kimérni az arányokat.)

Fesd le a leragasztott felületet. Ne ijedj meg, ha eleinte átlátszik az írás, mert ahogy szárad, úgy egyre jobban fed. Hagyd száradni kb. egy éjszakán át. Utána könnyedén kaparható lesz a festék, úgy, mint az igazi sorsjegy.
A nyitókép is ezzel a technikával készült. Több sávban szorosan egymás mellé, esetleg kissé fedésben széles cellux csíkok kerültek felragasztásra, majd a fenti módszerrel lett lefestve.

2. Kaparós sorsjegy fényes felületű papírból, akrilfestékkel:

kellékek:
– fényes karton/laminált lap
– alkoholos filctoll
– gyertya, vagy fehér zsírkréta
– folyékony szappan
– kis edény a festék kikeveréséhez
– színes akrilfesték
– ecset

elkészítése:
A fényes kartonra írd rá alkoholos filctollal a kívánt szöveget. Dörzsöld be a gyertyával, vagy fehér zsírkrétával a papír azon részét, melyet a sorsjegy kaparós részének szánsz. Majd keverj össze 1 rész folyékony szappant 2 rész akrilfestékkel és fesd le a kívánt felületet. Ne ijedj meg, ha eleinte átlátszik az írás, mert ahogy szárad, úgy válik láthatatlanná. Picit nagyobb területet kenj le, mert száradáskor összehúzódik. Hagyd száradni kb. egy éjszakán át, utána könnyedén kaparható lesz a festék, akárcsak az igazi sorsjegy. (Lásd a fenti jutalomkártya.)

3. Kaparós sorsjegy matricából, akrilfestékkel:

kellékek:
– papír
– filctoll
– fényes felületű matrica
– folyékony szappan
– kis edény a festék kikeveréséhez
– színes akrilfesték
– ecset

elkészítése:
Filctollal írd rá a kívánt szöveget a matricára. Majd keverj össze 1 rész folyékony szappant 2 rész akrilfestékkel és fesd le, ha kell több rétegben is a matricákat. Hagyd száradni, kb. egy éjszakán át.

Végül ragaszd rá a nyomtatott lap kívánt felületére a száraz matricákat.4. Kaparós sorsjegy hagyományos papírra hibajavítóval:

kellékek:
– nyomtatott lap
– cellux
– hibajavító roller
– olló

Bár nem a legmutatósabb, de a legolcsóbb és legegyszerűbb módja kaparós sorsjegy készítésének. A nyomtatott lap kaparásra szánt felületét ragaszd le celluxszal, majd hibajavító rollerrel fedd le a rajta lévő írást.

5. Kaparós sorsjegy gyári matricával:

kellékek:
– nyomtatott lap
– kaparható matrica

Kaparható matricákat különböző alakban és színben vásárolni is lehet. Elsősorban külföldi oldalakról szerezhető be (AliExpress, eBay), ahol scratch off stickers, vagy SCR-GR néven lehet rátalálni. Ára darabonként természetesen méret-, forma- és darabszám-függő, de átlagosan 8-15 forint között mozog.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*