év végi hajrá

Mindjárt itt a vakáció! – Év végi hajrá

Már csak az utolsó hetek, napok vannak hátra a tanévből. Egyre többet süt a nap, egyre jobban csábítja a tanulót (és hogy tudd, a tanárt is) a szabadba! Egyre nagyobb a hőség, egy jó kis paneliskolában nem könnyű elviselni! Mégis ki kell bírni, ki kell tartani! Még nem szabad feladni, még küzdeni kell az év végi jegyekért! 

Tudom, hogy ez az év legstresszesebb időszaka. Akármilyen fáradt is vagy, nem lankadhat a figyelmed, hisz ezeken a heteken, napokon is múlik, hogy milyen osztályzat kerül a bizonyítványodba! Ha pedig már hetedikes vagy, akkor ezeken a jegyeken a továbbtanulásod is múlhat! Ha most sikerül, akkor jó úton jársz a kiválasztott iskola felé! Ha most elszúrod, akkor még jobban oda kell majd figyelned a következő tanévben, hogy javítsd az esélyeidet!

Ugye tudod jól, hogy nem elég az utolsó két-három hétben tanulni? Egész évben kell figyelni, dolgozni, hogy az év végén már hátradőlhess, nyugodtabban várhasd a nyári szünetet! Sajnos sokan csak ezekben a napokban kapcsolnak és próbálnak még valamilyen jobb jegyet kiharcolni! Te ne tartozz közéjük!

Sajnos vannak olyanok is, akik év közben ugyan szorgoskodnak, de sajnos az év végi hajrára kimerülnek, nagyon elfáradnak és ilyenkor csúsznak be a rossz jegyek. Ez kudarcot eredményez. Nekik azt tudom tanácsolni, hogy próbáljanak feltöltődni minden hétvégén! Pihenjenek, mozogjanak sokat, fogyasszanak sok szezonális gyümölcsöt és ha még ez sem elég, szedhetnek vitaminokat, étrendkiegészítőket is. (Pl. lecitint, ami motorolajként funkcionál az idegrendszer számára és felfrissíti az agyműködést.)

Tehetsz még valamit a jobb jegy érdekében? Igen!

Győzd meg a tanárodat, hogy érdemes vagy a jobb jegyre! Bizonyítsd be, hogy tudsz te annyit, hogy megkaphasd a jobb jegyet! Hogyan?

Ezt mindenképpen a tanároddal beszéld meg, hiszen mindenkinek más elvárásai vannak! Ami biztos, hogy csak akkor van esélyed, ha felkészülten jelensz meg órán. Tudod, hogy mire számíthatsz, tudod, hogy miről tanultok, mikor lesz számonkérés, milyen formában.

  • Ha lehet, jelentkezz, hogy felelni szeretnél!
  • Ha tudod, hogy dolgozatot írtok, tanulj meg mindent!
  • Ha nálatok lehetséges, készülj kiselőadással!
  • Ha technikailag megoldható, hogy a tanteremben megnézzétek, akkor készíthetsz vetítéseket (ppt-ket), videókat is, csak előtte egyeztesd a témát a tanároddal, hogy ne dolgozz feleslegesen!
  • Ha nálatok elfogadott, akkor készíts beadandó munkát (plakátot, lapbookot, házi dolgozatot, makettet)!
    (Optimális esetben ezeket mind megtetted egész évben is 🙂 .)

Ha a tanév folyamán sokat betegeskedtél (ugye más okból nem szoktál hiányozni?), akkor most az is előfordulhat, hogy alig van osztályzatod! Akármilyen jól is állsz, még be kell szerezned néhány érdemjegyet! Készülj, hogy bármelyik órán felelhess, dolgozatot írhass, téged ne lehessen zavarba hozni!

Ha mégsem sikerül

Megesik, minden igyekezet ellenére is előfordul, hogy nem sikerül elérni az áhított célt, pedig olyan közelinek tűnik! Vigyázz, te ne ess a csapdába! Számodra a legfontosabb eredmény a tudás, amire szert tettél a tanév során, nem a jegy. Az év végi osztályzat egy tájékoztató az éves teljesítményedről, ami pont a fent leírt körülmények miatt nem biztos, hogy hűen tükrözi az ismereteidet, tudásodat. Nem az a legfontosabb dolog tehát az életedben, hogy milyen jegyet írnak a bizonyítványba! (Kétségtelen tény viszont, hogy a közeljövődet meghatározhatja! – Lásd: továbbtanulás)

Mindenek előtt azt tartsd szem előtt, hogy már csak néhány nap az év végi hajrá és jön a várva-várt vakáció 🙂 !

Tetszett ez a bejegyzés? Bátran oszd meg barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*