csata_pakozd
Pákozd, csata

Pályázat – A pákozdi Katonai Emlékpark

Az iskolával idén olyan versenyekre neveztünk be, amik az 1848-49-es szabadságharcról szóltak. Ebben az évben ugyanis a 170. évfordulóját ünnepeljük. A szabadságharc első sikeres csatája Pákozdon történt, 1848. szeptember 29-én. Elhatároztuk anyával és apával, hogy a nyári szünetben megnézzük a csata helyét, ahol egy katonai emlékparkot is létrehoztak a csata emlékére.Békefenntartók, NATO

Pont a legmelegebb napokat sikerült kifognunk, de nem volt baj, mert a kiállítást egy elég hűvös épületben lehetett megnézni. Egy nagyon kedves bácsi mondott néhány fontos dolgot, mielőtt körbejártuk a kiállítást. Az első teremben kipróbáltam a repülőszimulátort, ahogy minden gyerek teszi. Nagyon jó élmény volt. Sajnos én is lezuhantam, ahogy szinte mindenki, de a bácsi megnyugtatott, hogy itt legalább nem kell a károkat kifizetnem! 🙂
Ebben az épületben a NATO-ról szóló kiállítás, a békefenntartás (én nem is tudtam korábban, hogy magyarok is vannak a békefenntartók között a világ több táján is) emléktárgyai láthatók.

fedezek_pakozd
fedezék

A két világháború

Ezután egy fakunyhóba mentünk be, amiről elmesélte a bácsi, hogy pont így nézett ki az első világháborúban használt tiszti barakk az olasz fronton. Egyébként ebben a barakkban még meg lehet nézni azt is, hogy milyen fedezéket csináltak az első világháborúban a katonák és azt is, hogy milyen felszerelésük volt. Azt is itt tudtam meg, hogy régen az első világháborút még úgy nevezték, hogy a “nagy háború” (akkor még nem tudták, hogy lesz majd még egy nagy háború).

A következő látnivaló nagyon érdekes volt. Egy lövészárokban mentünk végig. Mint megtudtam, pont itt volt egy védvonaluk a magyaroknak a második világháború alatt és pont így nézett ki akkor is a lövészárok. Persze most nekem sokkal könnyebb dolgom volt, mint a katonáknak a háborúban, mert a melegen kívül semmi nem zavart. Nem volt ellenséges csapat, senki nem akart ránk lőni, csak simán végigsétáltunk a lövészárokban.

laktanya régen
Laktanya a kiállításon

Sorkatonaság, honvédség

Bementünk még a másik épületbe is megnézni a magyar katonaság történetét. A papám még sokat mesélt arról, hogy milyen volt a katonaság, de most először tudtam én is katonai sapkát tenni a fejemre, megnézni a fegyvereiket. Van egy olyan rész is, ahol a katonák ágyát is meg lehet nézni, állítólag ilyenek voltak a laktanyák. Ma már nem kötelező mindenkinek beállni katonának, de régen még muszáj volt.

A végére maradt az 1848-as kiállítás, ami a pákozdi csata emlékét őrzi. (Azt is most hallottam, hogy régen ezen a napon honvédelmi napot is tartottak, pont azért, mert a magyar honvédség első sikerei közé tartozott ez a csata. És azt is tudom – ezt még a suliban tanultam -, hogy 1848-ban nevezték el honvédségnek a magyar katonaságot.)
Ezen a kiállításon huszáregyenruhákat, fegyvereket lehet látni és még egy filmet is meg lehet nézni a csatáról.
Kint a szabadban egy emlékművet készítettek az aradi vértanúk emlékére és egy nagy huszárszobor is látható.

huszar_pakozd
Huszár, Pákozd

Még mielőtt beültünk volna az autónkba, megnéztük a tankot is. Mint kiderült, ez az emlékmű az 1956-os forradalomra emlékeztet.

Nekem nagyon tetszett ez a park. Jó volt, hogy ki lehetett próbálni a repülőszimulátort, kezembe vehettem néhány fegyvert, a fejemre tehettem a katonai sapkákat, de az is érdekes volt, hogy a lövészárokban lehet menni.
Azt javaslom, ha te is erre jársz, ki ne hagyd ezt a helyet!

Készítette: Tóth Bálint, 12 éves

Pályázat – 2018

Ha tetszett a cikk, bátran oszd meg barátaiddal is a facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*