Siklós vára

Pályázat – A siklósi vár

Első élményem egy valódi várban!

A rövid nyaralásunk alatt meglátogattuk a Siklósi várat. Nem is számítottam rá, hogy egy több mint 800 éves várat fogok látni! Óriási a területe, a régi várfal kerítésnél a leégett tornyokat láttam. Felmásztam a falra és nagyon szép a kilátás a városra és környékére.

siklósi várfal

A siklósi vár börtöne

Belül a legjobban a kínzókamra és a börtönmúzeum tetszett.  A legdurvább középkori kínzóeszközök: koponyaprés, deres, kaloda. A kivégzőeszközök használatát is megismertem. A karóbahúzás, az akasztás, a kerékbetörés, a lefejezés, a boszorkánynak hitt nők máglyán égetése nagyon durva módszer volt.

kivégzések

Világháborús emlékek

Az emeleten I. és II. világháborút bemutató képek, eszközök és régi puskák voltak, amik nagyon tetszettek: géppuska, magyar és német karabélyok, rohamsisakok, kézigránátok, német géppisztoly.

Benyovszky Móric a várban

A várban van egy kis kápolna, ott van Benyovszky Móric sírja. Ő a vár tulajdonosának, egy pozsonyi ügyvédnek a volt a fia. Az ügyvéd a Batthyány családtól vette meg. Benyovszky Móric főispán és egy nagy utazó volt, anyukám mesélte, hogy Madagaszkár királyává választották.  A Batthyányok pedig a 150 éves török uralom után voltak a tulajdonosok.A középkori bútorok és ruhák közül is látható néhány.

Ez volt életem 2. várlátogatása. Az első Simontornyán volt osztálykiránduláson, ami a siklósihoz képest nagyon kicsi.

A Tenkes kapitányát is itt forgatták, jó látni a filmben azt, amit a valóságban is láttam. De a környezete rengeteget változott!

Szeretnék még visszatérni a barátaimmal, hogy ők is lássák ezt az igazi várat.

Írta: Logó Gergely (10 és fél éves)

Pályázat – 2018

Ha tetszett a cikk, bátran oszd meg barátaiddal is a facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*