Villány és környéke

Pályázat – Villány és környéke, az én szemszögemből

Beköszöntött a nyár, vége lett a tanításnak, így egyre több szabadidőnk lett. A barátaimmal, osztálytársaimmal megláttuk ezt a történelmi pályázatot. Úgy gondoltuk, hogy mi is belevágunk ebbe a számunkra „kihívásnak” mondható feladatba. Mindenkit másfelé vitt az irány.

Családomat rászedve egy közelebbi helyet jártunk be tüzetesebben. Mielőtt belevágtunk, jobban felkészültem Villány és környéke történetéből, történelméből. Már néha úgy éreztem, hogy jobban ismerem azt a környékemet, mint saját lakóhelyemet.A villányi hegység legendája

Nem is hittem volna, hogy ennyi monda született erről a területről. Ugye a Rászedett ördög történetét mindenki ismeri? Na, az volt a kedvencem. Leírja részletesen hogyan is keletkezett a Villányi-hegység, a Harkányi víz, Beremendi rög. Mindenképpen olvasd el, ha nem ismered! Segítségül ajánlok neked egy oldalt!

Második mohácsi csata

De ami nagyon érdekes volt számomra, hogy megnéztem, hogy hol is zajlott helyileg a 2. mohácsi csata. Ugye tudtad, hogy nem Mohácson? Bizony, hogy nem. Miért gondolta mégis mindenki, hogy Mohácson zajlott minden? Ennek egyszerű a magyarázata, mert a Szent Liga csapatai Mohácsról indultak Siklós felé, a döntő ütközetre 1687. augusztus 12-én a Harsány-hegy lábánál került sor. Nyertünk ám! Olyan ügyesek voltunk, hogy a törökök hanyatt- homlok szaladva az eszéki hadi- hídon át elhagyták a vidékünket.

Szőlőművelés Villány környékén

Még ami nagyon fontos a területen, az a szőlőművelés. 1875-ben filoxéra tört ki Magyarországon, így ezen a vidéken is. Rengeteg kárt okozva ezen a vidéken. Teleki Zsigmond, híres szőlőnemesítő megoldotta a problémát. A maga által előállított oltvánnyal ki lehet védeni ennek a veszedelmes kártevőnek a megjelenését. A módszer egész Európában elterjedt. Villány fejlődésnek indult. A mai napig híres borairól a vidék. Híres utcáját le is rajzoltam nektek.

Kikapcsolódás Villányban

Ha itt jársz, ajánlok egy jó cukrászdát is, a neve Napocska Cukrászda. Amíg a szüleim boroztak, addig én finom fagyikat kóstoltam meg.
Ha szereted a történelmet, a kultúrát, gasztronómiát látogassa el Villány és környékére (Ha szüleiddel mész, akkor Ördögkatlan fesztivál idején foglaljatok szállást, mi is most megyünk újra a héten). Jaj, eszek megint finom fagyikat! Tutii!

Készítette: Kárász Leila, 13 éves
Versendi Általános Iskola

Pályázat – 2018

Ha tetszett a cikk, bátran oszd meg barátaiddal is a facebookon, és/vagy lájkold az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

1 Comment Posted

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*