Pompeji melépőjegy

Pompeji kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Ha még időben felkerekedtek, megnézhetitek a Szegeden nyílt Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában interaktív kiállítást, amely érdekes, látványos és sokat lehet tanulni belőle a Római Birodalom koráról. A nagyszabású tárlat 3 helyszínen (a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában) tekinthető meg 2016. dec. 31.-ig.

Bemutatja Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait,  kikapcsolódását, harcászatát, vallását. A tárlat törzsanyaga egyenesen a Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. Közel 120 tárgy, mely a Pompeji feltárás anyagát őrzi. A kiállítás értékét, különlegességét adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig Magyarországon nem került bemutatásra. Valószínűleg nem sokszor lesz lehetőségünk a későbbiekben sem a megtekintésére.

Pompeji a Vezúv árnyékában
Pompeji a Vezúv árnyékában

Saját tapasztalat

Szerencsére a kistestvért sem kell otthon hagyni. Minden korosztály talál magának érdekességet. Én egy 7 és egy 3 éves kisfiúval vágtam neki a termeknek. A nagyobbikat rögtön megfogta a két római fogat látványa. Nem tudta még, hogy abban állva kellett utazni, így azonnal beindult a fantáziája és rengeteg kérdéssel bombázott. A kisebbiket az egyik teremben elhelyezett homokozó fogta meg, ahol ecsettel széttört vázák darabjait kellett megkeresni, majd összeilleszteni. Mindemellett mi felnőttek is sok élménnyel és tudással gyarapodtunk. Ami pedig mindannyiunknak tetszett, egy látványos film-animáció egy elsötétített szobában. Néhány percben rekonstruálták az eseményeket átütő hangi és képi eszközökkel. 2x is végignéztük. A fiúknak a legérdekesebb tárlat a Fekete házban található, ahol a gladiátorok életéről, harcászatról és fegyverekről szóló kiállítás tekinthető meg. Azonban van egy 18 karikás terme is, ami az erotikát mutatja be. Két kisgyerekkel ide így nem mentünk be. Nagyjából 2 órát szántunk a tárlatok megtekintésére, melyet a gyerekek végig aktívan követtek. Sajnos elég borsos a belépő, de érthető, egy ilyen nagyszabású bemutató esetében.

Gladiátorok küzdelem
Gladiátorok küzdeleme

Bővebben itt olvashatsz a kiállításról.

Ha tetszett, oszd meg merőseiddel!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*