Barkácsötlet: Fat Man – atombomba papírból

Hirosima és Nagasaki bombázásáról mindenki hallott már. Hirosimára a Little Boy (Kisfiú) elnevezésű, Nagasakira a Fat Man (Kövér ember) nevű atombombát dobták le a II. világháború végén, 1945. augusztusában. Az utóbbi atombomba, a Fat Man modelljének elkészítéséhez találsz sablont a cikkben.A Fat Man makett elkészítése

atombomba - fat man

A modell nyomtatható sablonját innen tudod letölteni A4-es méretben.
Nyomtasd keményebb lapra, hogy tartása legyen a makettnek!

atombomba - fat man

atombomba - fat manatombomba - fat man

A modell elkészítéséhez a sablonon találsz képes segítséget. Mivel elég apró részekből áll, aprólékos munkára, türelemre van szükség az összeállításhoz.

atombomba - fat man

Mit érdemes tudni róla?

Harry S. Truman amerikai elnök rendelte el a bombázást. Augusztus 6-án Hirosimára egy Little Boy nevű, urán töltetű, majd 9-én Nagaszakira a Fat Man elnevezésű, plutónium töltetű atombombát dobtak le. Az előbbit az Enola Gay, utóbbit a Bockscar bombázó fedélzetéről.

Nagaszakiban 60 000-80 000 ember hunyt el a bombázások hatásainak következtében, nagyjából felük a bombázások napjain. A következő hónapokban számtalan ember halt bele a sugárbetegségbe, az égési sérülésekbe, és az egyéb sebesülésekbe, vagy a sugárzás következtében kialakult egyéb betegségekbe.

Ezután augusztus 15-én Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek, ezzel hivatalosan is lezárult a második világháború.

Kapcsolódó kép

Nagasaki videón

Legóból is készítettek már ilyen bombát, te is megpróbálhatod! Itt nézd meg!


Ha elkészítetted a saját makettedet, fotózd le és küldd el nekünk, hogy másoknak is megmutathasd!

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*