Étkezési babonák szilveszter és újév napján

Az óévet búcsúztató és az újévet köszöntő babonák sokasága az étkezéssel kapcsolatos. Ezek a hagyományok kultúránk részei és generációról generációra örökítjük tovább.

Már az ókori Római Birodalomban is hitték, hogy amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő. Ezért egyáltalán nem volt mindegy, hogy mi került az asztalra. Őseink azt gondolták, hogy a megfelelő étkezés segíti a következő év bőségét.

Mi kerülhet szilveszterkor az asztalra?

Hazánk szokásai

Szilveszter napja:

 • Csirkét, halat vagy vadat 31-én érdemes sütni, hiszen a baromfi elkaparja az előző év gondjait, a vad elszalad vele, a hal pedig elúszik a bajokkal.
 • Malacot éjfél előtt ne együnk, ugyanis az kitúrja a balszerencsét.
 • A pogácsa elengedhetetlen kelléke a szilveszternek. Ilyenkor érmét is süthetünk bele. Aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Fontos, hogy a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a visszájára fordul!
 • Egyes vidékeken rétest is sütnek, amit olyan hosszúra nyújtanak, amilyen hosszú életet szeretnének.
 • Vágjunk fel egész kenyeret is, hogy az újévben mindig legyen a családnak kenyere.
 • E napon arra is fény derülhet, hogy ki lesz életünk párja. A népszokás szerint éjszaka néhány házilag gyúrt gombócot kell készíteni, amibe gondosan bele kell rejteni papírra írt különféle férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljön a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.
 • A szerelmesek, házasulandók külön figyeljenek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.
 • Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon és hogy sok édességet ehessen az esztendőben.
 • A tányérunkat még akkor se töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel. Az otthagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon.

Éjfél:

 • Éjféli pezsgőzés. A pezsgő a jóléthez, a luxus életvitelhez tartozik, csak kivételes alkalmakkor fogyasztjuk. A hagyomány szerint ha pezsgőt kortyolgatunk 31-én, akkor fényűző év vár ránk, ha pedig egy picit még ki is lötyögtetjük a pohárból, akkor egy nagyobb pénzösszegre is számíthatunk.
  Bővebben ITT olvashatsz a szilveszteri pezsgőzés hagyományáról.

Újév napja:

 • Szárnyast, vadat, halat ne együnk ezen a napon. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a halak elúsznak, a rákok visszafelé haladnak.
 • Újévkor disznóhúst szokás enni, mert a malac előretúrja a szerencsét, bőséges zsírtartalma miatt pedig a gazdag esztendő jelképe. Akadnak olyanok is, akik szerint körmöt, csülköt, farkat és fület kell fogyasztani, mert ez hoz biztosan szerencsét. Így nem véletlen az újévi kocsonyakészítés szokása.
 • Az év első napján a lencse és a mák a gazdagságot segíti elő, hiszen ezek az ételek a pénz bőségét jelképezik. Így minél többet fogyasztunk belőlük, annál gazdagabbak leszünk. Lencse helyett egyébként babot, rizst, kölest, vagy más szemes gabonát, hüvelyest is ehetünk.
 • Mandulaszemet vagy más apróságot is főzhetünk a lencsefőzelékbe. A babona szerint az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálja férjhez megy, vagy megnősül a következő esztendőben.
 • Pulykasültet még véletlenül se együnk az év első napján! Őseink úgy gondolták, hogy az nemcsak a szerencsét kaparja el, de még haragot is hoz a házra.

Gasztrobabonák más országokban

Az új esztendő első napjának fontos kelléke a gyümölcs is. A kínaiaknál a mandarin jelent jó szerencsét, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja, így mindig kerül az év első napján az asztalra. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg. Az USA-ban pedig egy a lényeg, hogy kerek legyen. Így szóba jövet kivi, citrom, narancs, mandarin, szőlő, ananászkarika, gránátalma egyaránt.

Spanyolországban és a latin-amerikai országokban az éjféli harangszóval egy időben 1-1 szőlőszemet kapnak be az emberek, ami szerencsét hoz nekik az újévben. Összesen 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet, melyek mindegyike egy-egy hónapot jelképez. A szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

Az amerikaiak a káposzta szerencsehozó voltára esküsznek. Szerintük erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.

A halétel csak nálunk tilalom, máshol pikkelyének pénzérmére emlékeztető formája miatt a gazdagság jelképe. Így a svédek és a dánok a szilveszteri halvacsorától remélik az újévi sikereket. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

A gazdagságot szimbolizáló szemes növények más országokban is újévi ételek. Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján. Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén. Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon. Míg az Egyesült Államok lakosai kifejezetten a fekete szemes babot kedvelik.

Tradicionális szilveszteri étel az Egyesült Államokban

Természetesen a süteményeknek is van tradíciója. Számos országban a lényeg, hogy kerek legyen, mint egy esztendő. Így előszeretettel fogyasztanak fánkot, kuglófot, fonott kalácsot, perecet is. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

A japánok soba tésztát nyújtanak és fogyasztanak szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet jelképező fogás a garnélarák, melyet szívesen esznek szilveszterkor.

Tetszett ez a bejegyzés? Köszönjük, ha megosztod barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkolod az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*