pezsgő

A szilveszteri pezsgőzésről

Az első pezsgő az 1600-as években készült, állítólag véletlenül. Egy francia szerzetes, Dom Perignon, egy bencés kolostor pincemestereként új eljárást vezetett be a borok kezelésében. Vastagfalú üvegekbe töltötte az italt, viasszal lepecsételt parafával és vékony huzallal lezárta az üvegeket. Ám egyszer véletlenül a pince sarkában felejtett egy palackot, így az túl sokáig erjedt, ezáltal habzó borrá vált.

pezsgős dugóAz eljárást aztán igyekeztek titokban tartani, de természetesen az évek, évtizedek alatt egyre többen tudomást szereztek a módszerről, szépen lassan egész Európában elterjedt a pezsgőkészítés. Egyelőre azonban ne ugorjunk ennyire előre!

Lássuk a kezdeteket!

Egy jó pezsgő elkészítése eleinte 2-3 évig is eltartott, ráadásul, nem is mindig járt sikerrel, hiszen a palackok elég jelentős része felrobbant a folyamat során.

Mivel csak kis mennyiséget tudtak előállítani, jócskán megkérték az árát, így talán érthető, hogy miért csak a társadalom elit rétege tudta megvásárolni. Luxuscikknek, státuszszimbólumnak számított. Az előkelők szívesen fogyasztották társasági összejöveteleken, mulatságokon.

Az 1800-as évekre kialakított új technológiának köszönhetően már nagyobb mennyiséget is elő tudtak állítani ebből a nemes nedűből, ennek köszönhetően csökkent a pezsgő ára is, azonban még így sem engedhette meg magának mindenki, hogy pezsgőt igyon bor helyett. A francia forradalom idején a világi szertartások részévé vált a pezsgőzés.

A magyar pezsgőgyártás Zala vármegyében kezdődött, de az 1820-as évektől kapott igazi lendületet és Pozsony lett a központja. Pezsgő szavunkat Széchenyi Istvánnak köszönhetjük, aki a Hitel című művében használta ezt a kifejezést a habzó borra.

A szilveszteri pezsgőzés

A szilveszteri koccintás hagyománya állítólag Julius Caesarig nyúlik vissza, ám az éjféli pezsgőzés és az ünneplés az 1800-as években terjedt el. Az óév búcsúztatásához kapcsolódó hagyomány a hangoskodás, durrogtatás, ehhez kiválóan passzol a pezsgő pukkanása is. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a pukkanás a babona szerint elűzi a rossz szellemeket. Ugyanakkor a látvány is fontos: a buborékok gyöngyözve törnek fel az ital felszínére, a gyöngy pedig a tökéletesség, a fejlődés jelképe.

Ma már alacsonyabb ára ellenére a pezsgő még napjainkban is inkább luxusitalnak számít. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy szilveszterkor éppen pezsgőt fogyasszunk. A hiedelem szerint ugyanis, ha ilyen fényűző, drága itallal kezdjük az új évet, akkor egész évben a gazdagságban, bőségben lehet részünk.

Érdekesség a pezsgőkészítésről:

Az 1990-es években megjelent egy hír, mely szerint a pezsgőt Angliában készítették először. Olyan papírokat találtak, amelyek azt bizonyítják, hogy az angolok a pezsgőkészítés modern módszerét már Dom Perignon előtt használták.

Az angolok nem pezsgő bort vettek hordókban a franciáktól. A gyarmataikról bőséggel tudtak cukrot beszerezni, palackozáskor ezt adták a kész borhoz, ezzel egy második erjedést idéztek elő a palackokban. Ehhez vastagabb, erősebb üvegeket is készítettek, hogy jobban bírja az erjedés során növekvő nyomást.

Úgy tűnik, hogy a kettős erjesztési módszert Angliában  már a XVII, században, míg Franciaországban csak a XIX. században kezdték alkalmazni.
(Forrás)

Tetszett ez a bejegyzés? Köszönjük, ha megosztod barátaiddal a Facebookon, és/vagy lájkolod az oldalunkat!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*