Játékos tanulás Bandoloval

Bandolo / Fűzős párosító

Ezt a játékot eredetileg nyelvtanuláshoz, vagy egészen kis gyerekek ismereteinek bővítéséhez gyártják. Sok változatát árulják. Miért ne lehetne otthon történelem témában is készíteni Bandolo játékot?

Készíts saját töris Bandolo játékot! Csak egy-két keményebb kartonlap és egy kb. méteres zsinór szükségeltetik hozzá, meg némi fantázia.

Ez a játék elsősorban otthoni tanulás során használható. Már az elkészítésekor is sokat lehet tanulni, de újra és újra elővéve, a játék segítségével könnyedén el lehet mélyíteni a tudást.

Akár tanárok is elkészíthetik. Ők elsődlegesen fejlesztéskor tudják hasznát venni. Számukra legnagyobb előnye, hogy évről-évre előszedhető.

Bandolo elkészítése:

  1. A kartonlapot széltében vágjuk 3 részre. A kartoncsík egyik keskenyebb oldalát kerekítsük le és lyukasszuk ki. Mindegyik kartonlapot ugyanígy daraboljuk és formázzunk meg. (Tipp, használjunk különböző színű lapokat.)
  2. A kartoncsíkokat a a zsinórt befűzve fogassuk össze. Csomózzuk meg elöl és hátul is a kötelet, úgy hogy a zsinór hosszabb fele hátulra kerüljön. Lényegében egy legyezőt kapunk, ha szétnyitjuk a lapokat.
  3. Mérjük ki a kartonlap mindkét hosszanti oldalán a következő értékeket lentről számolva: 2 cm, 5 cm, 8 cm, 11 cm, 14 cm és 17 cm. A bejelölt helyeken lyukasztóval készítsünk mélyedéseket, úgy hogy ezek a gödrök félkör alakúak legyenek – a cél, hogy a zsinórt bele tudjuk akasztani.
  4. Legvégül a kartoncsíkokra elkészítjük a feladatokat. Mindegyik lapkára kerül egy cím. Majd az összekötős feladatoknak megfelelően felsoroljuk a két oldalon a maghatározásokat tetszőleges sorrendben. A hátulján pedig az ellenőrzéshez vonalzóval berajzoljuk a megoldást. Ugyan 6 vágat van 1 oldalon, de nem szükséges 6-6 meghatározást írni (lásd a képet).


Bandolo használata:

A zsinór segítségével a tanulók kössék össze a megfelelő kifejezéseket.
Ehhez a zsinór helyes vezetése:
– a legfelső bal oldali kifejezésnél kell kezdeni,
– ezt összekötni a jobb oldali párjával,
– a madzagot a lapok elején kell áthúzni,
– majd hátul kell visszavezetni a baloldali második kifejezéshez,
– stb…
Megoldás ellenőrzése:
Ha a tanuló jól dolgozott, a hátulján a megoldás pont a fűző alá esik.

A Bandolo játékban annyi lapot fűzünk össze, amennyit csak szeretnénk. Ezeket a lapokat minél színesebbre készítjük, annál szórakoztatóbb. Érdemes rajzokat, képeket is elhelyezni rajta.

Segíts, hogy még több szülőhöz és pedagógushoz eljuthassanak ötleteink, módszereink! Lájkolj bennünket és kövess a Facebookon is! Köszönjük!

Hozzászólások

hozzászólás

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*